Με την υιοθέτηση διακήρυξης, στην οποία μεταξύ άλλων ενθαρρύνονται «οι χριστιανικές Εκκλησίες και άλλοι θρησκευτικών δρώντες να επιδιώκουν τη στενή συνεργασία με τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς με στόχο την ειρήνη και την ευημερία», ολοκληρώθηκαν στη Χαλκιδική οι εργασίες της συνόδου της Διακοινοβουλευτικής Οργάνωσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ).
Στη σύνοδο έλαβαν μέρος ορθόδοξοι χριστιανοί εκπρόσωποι από 19 κοινοβούλια κρατών απ’ όλο τον κόσμο, καθώς επίσης και εκκλησιαστικές και θεολογικές προσωπικότητες, που συζήτησαν με έμφαση τον ρόλο των χριστιανικών αξιών στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Επ’ αυτού, στη διακήρυξη οι συμμετέχοντες διαπιστώνουν «αδυναμία της ΕΕ να αναγνωρίσει και να καταγράψει τη χριστιανική καταβολή των ευρωπαϊκών λαών και τη δυνατότητά τους να συμβάλλουν στη νέα ευρωπαϊκή προοπτική», και επισημαίνουν ότι «προσπάθειες από ορισμένους κύκλους της ΕΕ και από χώρους της επιστημονικής γνώσης για αποχρωματισμό της Ευρώπης από τις χριστιανικές αξίες, κυριαρχούν στην Τελική Έκθεση της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης».
«Πυλώνας του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής οι χριστιανικές αξίες»
Όπως σημειώνεται, «από το εν λόγω κείμενο απουσιάζει η απλή, έστω, αναφορά στις χριστιανικές αξίες-διαχρονικός πυλώνας του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής». Η σχετική αναφορά καταλήγει με τη διαπίστωση της ΔΣΟ περί «αδυναμίας των Ευρωπαϊκών Χριστιανικών Εκκλησιών να αντιληφθούν το πολιτικό διακύβευμα μιας τέτοιας εξέλιξης».
Στο ντοκουμέντο της ΔΣΟ καταγγέλλεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η συνεχιζόμενη κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Παλαιστίνης, όπως και ο αποκλεισμός του διαδρόμου Λατσίν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ καταδικάζεται κάθε μορφή απειλής ή χρήσης βίας, όπως και «κάθε καταστροφή έμμεση ή άμεση και κάθε είδους επίθεση ενάντια σε ιστορικά θρησκευτικά μνημεία».
Η διακήρυξή που εκδόθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση των 30 χρόνων από την ίδρυση της ΔΣΟ, καταλήγει με τους συμμετέχοντες να δηλώνουν την πρόθεσή τους «για ενεργότερη συμμετοχή της στις διεθνείς υποθέσεις και περαιτέρω ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και συμπράξεων, ώστε να γίνει καθολικά αποδεκτός ο ρόλος των χριστιανικών αξιών στην οικοδόμηση ενός μέλλοντος με άξονα τη Δημοκρατία και την Ειρήνη σε παγκόσμιο επίπεδο».
Με το πέρας των εργασιών έγινε και αναδιάρθρωση του προεδρείου της ΔΣΟ.
Τη θέση του προέδρου που κατείχε έως τώρα η Ρωσία, κατέλαβε κατόπιν ψηφοφορίας ο Πολωνός βουλευτής Ευγένιος Τσίκβιν, ενώ γενικός γραμματέας παραμένει ο βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος και σύμβουλος ο Κώστας Μυγδάλης.
Σημειώνεται ότι ως νέο μέλος της ΔΣΟ συμμετείχε με βουλευτή της και η Αιθιοπία.
«Το χριστιανικό αποτύπωμα διαμόρφωσε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό»
«Το χριστιανικό αποτύπωμα εν τέλει διαμόρφωσε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, πυροδότησε την ευρωπαϊκή σκέψη, οικοδόμησε εντυπωσιακούς ναούς ή δημιούργησε ανεπανάληπτης ωραιότητας εικόνες και έργα τέχνης. Οι χριστιανικές αξίες ήταν αυτές που επηρέασαν καταλυτικά τον τρόπο αντίληψης του κόσμου για τον Ευρωπαίο πολίτη».
Τα παραπάνω τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΔΣΟ, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την εισήγησή του στην Ειδική Θεματική Συνεδρίαση «Ο ρόλος των χριστιανικών αξιών στην Ευρώπη και τον Κόσμο: Συγκλίσεις και Αποκλίσεις», συμπληρώνοντας ότι «η ΔΣΟ, στην ιεράρχηση των πολυεπίπεδων δράσεών της, έχει τοποθετήσει στην πρώτη γραμμή και το μείζον ζήτημα της υπεράσπισης των χριστιανικών αξιών στην Ευρώπη».
Ο Μ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι υπάρχουν κάποιοι εντός της ΕΕ οι οποίοι «επί χρόνια προσπαθούν να εκτοπίσουν τις χριστιανικές παραδόσεις, τις χριστιανικές αξίες, το χριστιανικό αποτύπωμα στον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
»Αυτό θεωρούμε ότι είναι μια πολύ δυσάρεστη και επικίνδυνη εξέλιξη. Πρώτον, διότι επιδεικνύεται μια απαξίωση στα πιστεύω εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών σε Δύση και Ανατολή. Ασφαλώς, είναι πολλοί όσοι δεν είναι χριστιανοί ή είναι άθεοι, αγνωστικιστές ή οτιδήποτε άλλο. Αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία. Η ανεξιθρησκεία στην Ευρώπη είναι κατοχυρωμένη ακριβώς γιατί υπάρχει κράτος δικαίου και ουσιαστική ισότητα και σεβασμός στις ελευθερίες και στα δικαιώματα του κάθε πολίτη. Όμως, από το σημείο αυτό μέχρι να αποσιωπάται η παράδοση της Ευρώπης και να αγνοείται η πίστη της πλειοψηφίας των πολιτών της υπάρχει μια τεράστια απόσταση.
»Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Μα φυσικά η αποξένωση των Ευρωπαίων από το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η ενίσχυση αισθημάτων αποστασιοποίησης από τα ευρωπαϊκά όργανα, ο ευρωσκεπτικισμός. Ταυτόχρονα, η αποσιώπηση των χριστιανικών παραδόσεων υπονομεύει και την ενότητα μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών, αφού είναι ακριβώς αυτό το πολιτισμικό θεμέλιο επί του οποίου συγκροτήθηκε η αίσθηση της ενότητας» πρόσθεσε.
Η συμπερίληψη της χριστιανικής διάστασης
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος τόνισε ότι «ως ΔΣΟ θεωρήσαμε καθήκον μας όλα αυτά να τα επισημάνουμε στα αρμόδια όργανα της ΕΕ και ιδιαίτερα στις διαδικασίες του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης. Δυστυχώς, οι προσπάθειές μας δεν βρήκαν την αναμενόμενη ανταπόκριση. Οι φορείς που σχετίζονται με την Εκκλησία ή με τη χριστιανική παράδοση δεν εισακούστηκαν. Και τελικά δεν υπήρξε καμία αναφορά στο χριστιανικό παρελθόν της Ευρώπης, στις χριστιανικές της αξίες και παραδόσεις. Σε αυτή την προσπάθεια συναντηθήκαμε με πολλούς φίλους από τον ευρωπαϊκό χώρο, με οργανώσεις και θεσμούς της Καθολικής Εκκλησίας, που είναι σήμερα μαζί μας, όπως και από άλλα δόγματα και ομολογίες. Δημιουργώντας ένα μεγάλο μέτωπο, που δηλώνει παρών στην ανάγκη συμπερίληψης της χριστιανικής διάστασης στο ευρωπαϊκό μέλλον» κατέληξε.