Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην κηδεία του 17χρονου Ναχέλ στη Γαλλία, η οποία διανύει την πέμπτη ημέρα ταραχών, μετά το θάνατο του εφήβου από αστυνομικά πυρά την περασμένη Τρίτη.
Η οικογένεια ζήτησε από τα μέσα ενημέρωσης να μείνουν μακριά από τη νεκρώσιμη ακολουθία, ενώ την ίδια στιγμή, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Γερμανία λόγω των ταραχών.
Στο παρακάτω βίντεο, που δημοσιεύτηκε στο twitter, φαίνεται ο Ναχέλ με τους φίλους του, λίγες ημέρες πριν από το θάνατό του.
The riots in France started after a French policeman shot 17-year-old Nahel to death while he was trying to escape in a car.
A video has been released showing Nahel with his friends just days before his death. #FranceRiotspic.twitter.com/rYQva8p72J
— FRANCE RIOTS UPDATE (@FranceRiots) July 1, 2023
Η λειτουργία για τον αποχαιρετισμό του εφήβου, ο οποίος σκοτώθηκε στο προάστιο Ναντέρ του Παρισιού, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο με ανοιχτό φέρετρο για τους συγγενείς και τους φίλους.
Αργότερα, στην είσοδο ενός νεκροταφείου σε έναν ήσυχο λόφο της Ναντέρ με το κεντρικό Παρίσι στο βάθος, δεκάδες άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα στέκονταν κατά μήκος του δρόμου, περιμένοντας να φτάσει η σορός του εφήβου. Πολλοί από τους πενθούντες προέρχονταν από τη μουσουλμανική κοινότητα.
Ο νεαρός ετάφη στο νεκροταφείο Μοντ Βαλεριέν μετά την προσευχή στο τέμενος Ιμπν Μπαμπίς.
Στο παρακάτω βίντεο, που έχει στη διάθεσή του το BBC, φαίνεται η στιγμή του μοιραίου τροχονομικού ελέγχου, που στοίχισε τη ζωή στον 17χρονο.
Πάνω από 1.300 συλλήψεις σε μια νύχτα
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, 1.300 άτομα συνελήφθησαν σε ολόκληρη τη Γαλλία σε μια τέταρτη νύχτα ταραχών κατά την σημειώθηκαν εκτεταμένοι βανδαλισμοί και λεηλασίες.
Συνολικά 1.311 άτομα συνελήφθησαν την νύχτα της Παρασκευής στη Γαλλία, την τέταρτη διαδοχική κατά την οποία σημειώθηκαν βίαια επεισόδια.
Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Δικαιοσύνης Ερίκ Ντουπόντ Μορετί, περίπου το ένα τρίτο των συλληφθέντων είναι κάτω των 18 ετών.
Ισχυρές δυνάμεις, τουλάχιστον 45.000 αστυνομικοί, κατάφεραν να περιορίσουν τα επεισόδια αυτή την τέταρτη νύκτα ταραχών. Όμως «79 αστυνομικοί και χωροφύλακες τραυματίστηκαν», περίπου 1.350 οχήματα πυρπολήθηκαν, 234 κτίρια πυρπολήθηκαν ή υπέστησαν ζημιές και περίπου 2.560 πυρκαγιές σημειώθηκαν σε δημόσιους χώρους, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.
Στη Μασσαλία, στη νότια Γαλλία, η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα οξυμένη, με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν να στέλνει εκεί ενισχύσεις. Η αστυνομία είχε ανακοινώσει στις 02:00 (τοπική ώρα) ήδη 88 συλλήψεις.
Υπήρξαν επιθέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας σε 266 κτίρια, καθώς και σε δεκάδες αστυνομικά τμήματα, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών. Το υπουργείο σημείωσε ότι έγιναν 31 επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, 16 επιθέσεις σε δημοτικά αστυνομικά τμήματα και 11 σε στρατώνες χωροφυλακής.
France might be on fire but at least it’s diverse now…… #emeutes#Parintins2023NaACritica#parisriots#FranceRiots#FranceHasFallen#Marseille pic.twitter.com/L4b0gxEpyT
— Richard (@ricwe123) July 1, 2023
Ο υπουργός Οικονομίας έκανε απολογισμό των ζημιών που προκλήθηκαν από την βία των τελευταίων τεσσάρων ημερών. Σύμφωνα με την καταμέτρησή του, ζημιές υπέστησαν 200 εμπορικά κέντρα, 200 μεγάλα καταστήματα λιανικής, 250 καπνοπωλεία, 250 υποκαταστήματα τραπεζών. Επίσης, φθορές προκλήθηκαν σε καταστήματα επώνυμης ένδυσης, αθλητισμού και fast food.
Νεαροί κουκουλοφόροι
Στη Λιόν και τη Γκρενόμπλ συγκρούσεις σημειώθηκαν με ομάδες νεαρών, πολλοί από τους οποίους φορούσαν κουκούλες, και πετούσαν αντικείμενα εναντίον της αστυνομίας η οποία απάντησε με δακρυγόνα.
Αρκετές πόλεις επέβαλαν νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα, η περιοχή του Παρισιού θα σταματήσει όλα τα λεωφορεία και τα τραμ μετά τις 21:00 (τοπική ώρα) για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, ενώ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το μέτρο αυτό «θα ανανεώνεται κάθε απόγευμα μέχρι νεοτέρας».
Οι δημόσιες συγκοινωνίες επίσης θα διακοπούν μετά τις 19:00 στη Μασσαλία και τις 20:00 στη Λυών.
Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη ανακοινώσει την ανάπτυξη «επιπλέον ειδικών μονάδων» της αστυνομίας και της χωροφυλακής. Ελαφρά τεθωρακισμένα της χωροφυλακής χρησιμοποιήθηκαν και στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας.
Για το βράδυ του Σαββάτου, ο δήμαρχος της Λυών ζήτησε επιπλέον αστυνομικές ενισχύσεις, οι αρχές στη Μασσαλία ακύρωσαν το φεστιβάλ Pride της πόλης, ενώ ο αρχηγός της γαλλικής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου Kylian Mbappé, ζήτησε η βία να δώσει τη θέση του στο πένθος, το διάλογο και τη συμφιλίωση.
Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τις οικογένειες να επιδείξουν υπευθυνότητα, υπογραμμίζοντας ότι το ένα τρίτο των συλληφθέντων τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή «ήταν νέοι, μερικές φορές πολύ μικρής ηλικίας».
Ο Μακρόν κατηγόρησε επίσης τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι υποδαυλίζουν τη βία και δήλωσε ότι αναμένει να επιδείξουν «αίσθημα ευθύνης», αναφερόμενος κυρίως στο Snapchat και το TikTok μέσω των οποίων οργανώνονται «βίαιες συγκεντρώσεις» και τα οποία προκαλούν «ένα είδος μιμητισμού της βίας».
Το ζήτημα της επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης τίθεται από μέρος του πολιτικού κόσμου της Γαλλίας, με τον Νταρμανέν να δηλώνει στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων του TF1: «Δεν αποκλείουμε τίποτα, θα δούμε τι θα επιλέξει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας».
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που επιτρέπει στις αρχές να επιβάλλουν ειδικά μέτρα όπως απαγόρευση κυκλοφορίας, επιβλήθηκε τον Νοέμβριο του 2005 έπειτα από δέκα ημέρες ταραχών μετά τον θάνατο δύο εφήβων που υπέστησαν ηλεκτροπληξία στην προσπάθειά τους να κρυφτούν από την αστυνομία.
Αυτή είναι η τρίτη φορά φέτος που αστυνομικός στη Γαλλία σκοτώνει πολίτη στη διάρκεια τροχαίου ελέγχου, αριθμός μειωμένος σε σχέση με το ρεκόρ των 13 αντίστοιχων περιστατικών πέρυσι, δήλωσε εκπρόσωπος της γαλλικής αστυνομίας.
Το 2021 καταγράφηκαν τρία τέτοια περιστατικά και άλλα δύο το 2020, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters, ο οποίος δείχνει ότι η πλειονότητα των θυμάτων από το 2017 και μετά είναι είτε μαύροι είτε αραβικής καταγωγής.