Πληθαίνουν οι αντιδράσεις των μουσουλμανικών χωρών για την ενέργεια ενός Ιρακινού να κάψει το Κοράνι μπροστά από το Μεγάλο Τέμενος της Στοκχόλμης στη Σουηδία, και μάλιστα κατά την πρώτη ημέρα της μεγάλης μουσουλμανικής γιορτής Άιντ αλ Άντχα.
Το περιστατικό δημιούργησε νέα «σύννεφα» στην προσπάθεια της σκανδιναβικής χώρας να άρει το βέτο της Τουρκίας για ένταξή της στο ΝΑΤΟ, καθώς η χορήγηση της σχετικής άδειας από τη σουηδική αστυνομία προκάλεσε την οργή της Άγκυρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιστατικό σημειώθηκε λίγες εβδομάδες πριν από τη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, κατά την οποία πολλά κράτη μέλη της θέλουν να δουν τη Σουηδία να γίνεται το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ και πιέζουν την Τουρκία να μην σταθεί εμπόδιο.
Συγκεκριμένα, χθες Τετάρτη, ένας από τους δύο διοργανωτές της συγκέντρωσης έσκισε σελίδες από ένα αντίτυπο του Κορανίου και σκούπισε τα παπούτσια του με αυτές πριν βάλει ένα κομμάτι μπέικον μέσα στο βιβλίο και μετά φωτιά για να το κάψει, ενώ ο άλλος διαδηλωτής μιλούσε σε μεγάφωνο.
Η αντίδραση της Άγκυρας ήταν άμεση, με τον Τούρκο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν να καταδικάζει μια «χυδαία» και «αχρεία» ενέργεια.
«Καταριέμαι την πράξη την απεχθή πράξη που διαπράχθηκε κατά του Ιερού μας Βιβλίου, του Ιερού Κορανίου, την πρώτη ημέρα του Άιντ αλ Άντχα», έγραψε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στον λογαριασμό του στο Twitter. «Είναι απαράδεκτο να επιτρέπονται αυτές οι αντι-ισλαμικές ενέργειες υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης».
Τον περασμένο Ιανουάριο κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, το κάψιμο ενός αντιτύπου του Κορανίου μπροστά από την πρεσβεία της Τουρκίας στη Στοκχόλμη, είχε προκαλέσει την οργή της Άγκυρας, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι συνομιλίες με τη Στοκχόλμη για το αίτημά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Ο διοργανωτής της σημερινής συγκέντρωσης, ο 37χρονος Σαλουάν Μομίκα, ο οποίος δηλώνει ότι είναι Ιρακινός πρόσφυγας και θέλει να απαγορευτεί το Κοράνι, είχε αναφέρει πριν ότι ήθελε «να εκφράσει την άποψή του». «Θέλω να σκίσω το Κοράνι και να το κάψω», έγραψε στο αίτημα που κατέθεσε στην αστυνομία.
Η αστυνομία της Στοκχόλμης δεν είχε εγκρίνει τη διεξαγωγή δύο διαδηλώσεων, στις 6 και 9 Φεβρουαρίου, στη διάρκεια των οποίων οι διοργανωτές τους θα έκαιγαν το Κοράνι, καθώς είχε εκτιμήσει ότι υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια τάξη.
Οι διαδηλωτές είχαν προσφύγει δικαστικά κατά της απόφασης και δικαιώθηκαν στις αρχές Απριλίου. Την πρωτόδικη απόφαση επικύρωσε και το εφετείο, εκτιμώντας ότι οι κίνδυνοι για την ασφάλεια που επικαλέστηκε η αστυνομία «δεν συνδέονταν ξεκάθαρα» με τις εν λόγω διαδηλώσεις.
Σε αυτή την απόφαση βασίστηκε η αστυνομία της Στοκχόλμης για να επιτρέψει τη χθεσινή συγκέντρωση.
Καταδίκες
Η ιρακινή κυβέρνηση καταδίκασε την ενέργεια ως «ανεύθυνη» και «ρατσιστική», ενώ το Μαρόκο ανακάλεσε επ’ αόριστον τον πρεσβευτή του, η Άγκυρα κατήγγειλε «αντιισλαμικές ενέργειες» και η Ουάσινγκτον υπενθύμισε πως «το κάψιμο θρησκευτικών κειμένων δείχνει έλλειψη σεβασμού και προσβάλλει».
Αυτές «οι ανεύθυνες πράξεις» αντανακλούν «πνεύμα μίσους και εχθρότητας που δεν έχει καμιά σχέση με την ελευθερία έκφρασης. Αποτελούν ρατσιστικές πράξεις και υποκίνηση βίας και μίσους», υπογραμμίζεται στην ιρακινή ανακοίνωση.
Η Ιορδανία κάλεσε σήμερα την πρεσβευτή της Σουηδίας στο Αμάν και την ενημέρωσε για την έντονη διαμαρτυρία της Ιορδανίας.
ΣΕ ανάλογη κίνηση προέβησαν και τα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε σήμερα τη Σουηδία επειδή η σκανδιναβική χώρα έδωσε άδεια για την κινητοποίηση, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν θα υποκύψει ποτέ σε μια πολιτική προσκλήσεων ή απειλών.
«Θα διδάξουμε στους αλαζόνες Δυτικούς ότι δεν είναι θέμα ελευθερίας έκφρασης η προσβολή των ιερών αξιών των μουσουλμάνων», είπε ο Ερντογάν, καταγγέλλοντας «με τον πιο έντονο τρόπο» την ενέργεια αυτή.
Διαμαρτυρία στη σουηδική πρεσβεία στη Βαγδάτη
Μερικές δεκάδες Ιρακινοί διαδηλωτές κατάφεραν σήμερα να εισέλθουν για σύντομο χρονικό διάστημα μέσα στην πρεσβεία της Σουηδίας στη Βαγδάτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κάψιμο σελίδων ενός αντιτύπου του Κορανίου στη Στοκχόλμη από έναν Ιρακινό, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οι διαμαρτυρόμενοι, οπαδοί του Ιρακινού σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ παρέμειναν σχεδόν ένα τέταρτο της ώρας μέσα στη διπλωματική αντιπροσωπεία της Σουηδίας και βγήκαν από αυτήν ήσυχα με την άφιξη των δυνάμεων της τάξης, σύμφωνα με τον φωτογράφο.