Το τίμημα της Αντίστασης που αναπτύχθηκε στα Θεσσαλικά Άγραφα πλήρωσαν, πριν από 80 χρόνια, σχεδόν στο σύνολό τους τα χωριά του δήμου Λίμνης Πλαστήρα, στην Καρδίτσα.
Ιταλοί και Γερμανοί κατακτητές όχι μόνο έκαψαν τα χωριά αλλά και εκτέλεσαν όλους όσοι βρέθηκαν μπροστά τους.
Αναλυτικά τα γεγονότα της εποχής, μαζί με σπάνιο φωτογραφικό υλικό δημοσιεύονται σε ειδική έκδοση του εξαμηνιαίου περιοδικού Ιστόρηση που εκδίδει ο δήμος. Το τεύχος θα κυκλοφορήσει τέλος Ιούνη και θα διατίθεται ελεύθερα από την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του δήμου. Για πρώτη φορά μέσα από την σπάνια αυτή έκδοση έρχονται στο φως της δημοσιότητας άγνωστες φωτογραφίες, μαρτυρίες και άλλα τεκμήρια της εποχής.
«Αναλάβαμε την ευθύνη τιμής και μνήμης ενός ολοκαυτώματος, το οποίο παρέμεινε για δεκαετίες στο περιθώριο. Ογδόντα χρόνια μετά αναδεικνύουμε το γεγονός διότι αντιλαμβανόμαστε την ιστορική μνήμη ως στοιχείο αυτογνωσίας, αλλά και αναγνώρισης της ιστορικής μας διαδρομής». Αυτά μεταξύ άλλων τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος του δήμου Λίμνης Πλαστήρα της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας Παναγιώτης Νάνος.
«Διασώζουμε», προσθέτει ο δήμαρχος, «άγνωστες σελίδες της τοπικής Ιστορίας και αποδίδουμε την οφειλόμενη τιμή στους προγόνους μας. Θέλουμε την Ιστορία θεμέλιο ειρήνης και προόδου, ειρηνικής συνύπαρξης των λαών. Συναισθανόμενοι την ευθύνη μας και το ρόλο μας ως σύγχρονη αυτοδιοίκηση, διασώζουμε τοπικές μνήμες και αναδεικνύουμε την ιστορία μας. Στόχος μας η προώθηση διεθνών συνεργασιών, αλλά και η δημιουργία ευκαιριών που προσφέρονται μέσα από το Ταμείο του Μέλλοντος».
Το Δημοτικό Συμβούλιο με εισήγηση του δημάρχου στην αρχή του έτους αποφάσισε την ανακήρυξη Μαρτυρικού Δήμου, ενώ με άλλη απόφαση το 2023 χαρακτηρίζεται έτος Ειρήνης και Συμφιλίωσης.
Με μια κίνηση υψηλής συμβολικής σημασίας ο δήμαρχος Παναγιώτης Νάνος κάλεσε τον διεθνή καλλιτέχνη Γερμανό γλύπτη Rainer Fest με εξειδίκευση στην πέτρα, να φιλοτεχνήσει αναμνηστικό έργο για την περίσταση.
Το έργο θα φιλοτεχνηθεί στο υπό δημιουργία Υπαίθριο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και σηματοδοτεί την έναρξη της εικαστικής ανάπτυξης ενός μοναδικού σημείου αναφοράς, που ετοιμάζει ο δήμος. Παράλληλα θα τοποθετηθεί ανάλογο γλυπτό του αείμνηστου Γιάννη Τρούκη, εικαστικού καλλιτέχνη από την Καρδίτσα, το έργο δωρεά της οικογένειάς του.
Τα αποκαλυπτήρια των δύο γλυπτών θα γίνουν την Κυριακή 30 Ιουλίου, οπότε έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στην έδρα του δήμου, το Μορφοβούνι.
- Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Αποστόλη Ζώη.