Αναπάντητη φαίνεται ότι έμεινε από το ελληνικό Λιμενικό η προσφορά της Frontex, του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, να παρακολουθεί το υπεράριθμο αλιευτικό σκάφος από αέρος, όσο αυτό έπλεε ακόμη έξω από την Πύλο, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων των συνόρων της ΕΕ, που επικαλείται το BBC.
Λίγες ώρες αργότερα, το αλιευτικό βυθίστηκε και, όπως είναι γνωστό μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 82 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ ο ΟΗΕ εκτιμά ότι πιθανότατα άλλοι 500 άνθρωποι έχουν πνιγεί.
Το υπερπλήρες αλιευτικό είχε ξεκινήσει από τη Λιβύη και εντοπίστηκε για πρώτη φορά νωρίς το πρωί της 13ης Ιουνίου σε διεθνή ύδατα, να κινείται προς την Ελλάδα.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC, κάποια στιγμή εντοπίστηκε από ένα αεροσκάφος που χρησιμοποιούσε η Frontex, το οποίο στη συνέχεια χρειάστηκε να ανεφοδιαστεί με καύσιμα.
Η Frontex υποστηρίζει ότι, σε επικοινωνία της με το Λιμενικό Σώμα, προσφέρθηκε να στείλει το αεροπλάνο πίσω στο αλιευτικό σκάφος για να παρακολουθήσει την κατάσταση, αλλά η ελληνική ακτοφυλακή δεν απάντησε ποτέ.
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απάντηση του ελληνικού Λιμενικού στον ισχυρισμό ότι δεν ανταποκρίθηκε στην προσφορά περαιτέρω αεροπορικής βοήθειας από τη Frontex.
Σε προηγούμενο ρεπορτάζ του, το BBC είχε επίσης διαπιστώσει ότι το σκάφος με τους μετανάστες δεν είχε κινηθεί σχεδόν καθόλου τις ώρες πριν βυθιστεί, αντικρούοντας τον ελληνικό ισχυρισμό ότι βρισκόταν σε μια ασφαλή, σταθερή πορεία.
Οι ελληνικές αρχές έχουν απορρίψει τους ισχυρισμούς ότι δεν ενήργησαν αρκετά γρήγορα για την εκτυλισσόμενη τραγωδία, επιμένοντας ότι όσοι επέβαιναν στο πλοίο απάντησαν στις εκκλήσεις των λιμενικών ότι δεν χρειάζονταν βοήθεια και ήθελαν να συνεχίσουν να ταξιδεύουν μόνοι τους για την Ιταλία.
Ωστόσο, η ανάλυση του BBC για την κίνηση άλλων πλοίων την ημέρα του ναυαγίου, καταδεικνύει ότι το σκάφος δεν κινούταν σχεδόν καθόλου για τουλάχιστον επτά ώρες πριν ανατραπεί, σε αντίθεση με τον επίσημο ισχυρισμό.
Το αλιευτικό βυθίστηκε περίπου 80 χιλιόμετρα (50 μίλια) νοτιοδυτικά της παραλιακής πόλης της Πύλου μετά τις 02:04, στις 14 Ιουνίου.
Περισσότεροι από 100 άνθρωποι διασώθηκαν, αλλά οι επιζώντες υπολόγισαν ότι στη βάρκα μπορεί να επέβαιναν έως και 750 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων περίπου 100 παιδιών στο αμπάρι.
Ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν Ράνα Σαναουλάχ είπε ότι τουλάχιστον 350 Πακιστανοί επέβαιναν στο πλοίο, προσθέτοντας ότι «ίσως δεν υπήρξε ποτέ τόσο μεγάλος αριθμός νεκρών σε μεμονωμένο περιστατικό στο παρελθόν, ακόμη και σε τρομοκρατικά επεισόδια».
Υπάρχουν φόβοι ότι Αιγύπτιοι και Σύροι είναι επίσης μεταξύ των νεκρών.
Τη Δευτέρα, εννέα Αιγύπτιοι εμφανίστηκαν ενώπιον της ανακρίτριας στην Καλαμάτα, με τις κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια, έκθεση ζωής σε κίνδυνο, πρόκληση ναυαγίου και εμπορία ανθρώπων.
Όλοι δήλωσαν αθώοι.
Πηγή: BBC