Σε περισσότερες από 400, ανήλθαν οι ωφελούμενες Ελληνίδες από τη Βόρεια Ελλάδα που συμμετείχαν στο ευρωπαϊκό έργο Black Sea Women Entrepreneurship Connection – Empowering Women through Tourism, το «We Tour».
Στο έργο, που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα ENI CBC Black Sea Basin Programme 2014-2020, συμμετείχαν πέντε εταίροι από ισάριθμες διαφορετικές χώρες, τέσσερις ενώσεις γυναικών επιχειρηματιών από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία και την Τουρκία και μία τουριστική ένωση από την Αρμενία.
Το «We Tour», είχε ως στόχο να εκπαιδεύσει γυναίκες που θα ήθελαν να ασχοληθούν με τον τουρισμό, αλλά και όσες δραστηριοποιούνται ήδη σε αυτό τον κλάδο και χρειάζονταν ενδυνάμωση και δικτύωση.
Από τις 400 Ελληνίδες που συμμετείχαν, οι 70 απέχουν μόλις μερικά βήματα από την είσοδό τους στο επιχειρείν και συγκεκριμένα στον τουριστικό κλάδο, ενώ οι 100, έχοντας ήδη δραστηριότητα στον χώρο, «πέτυχαν» ενίσχυση τη δικτύωσης τους με άλλες γυναίκες του εξωτερικού και σχεδιάζουν ήδη κοινά τουριστικά πακέτα για την περιοχή του Καυκάσου και της Μαύρης Θάλασσας.
Αυτό τόνισε η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδας (ΣΕΓΕ), Λίνα Τσαλταμπάση στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που έγινε στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την λήξη του προγράμματος «We Tour» εντός του τρέχοντος μήνα, ενώ τονίζεται ότι αυτό «γεννήθηκε» σαν ιδέα το 2018 και άρχισε τελικά να «τρέχει» τον Ιούνιο του 2021.
Ο στόχος
Βασικός στόχος του «We Tour» ήταν η δημιουργία ενός διασυνοριακού επιχειρηματικού δικτύου στην περιοχή της λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας, για την ενίσχυση, υποστήριξη και ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας, μέσω του τουρισμού και παρέχοντας νέες οικονομικές και κοινωνικές ευκαιρίες.
Όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Tύπου, από τη χαρτογράφηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας που έγινε στο πλαίσιο του κοινοτικού έργου, μόλις μία στους τρεις επιχειρηματίες στον τουρισμό είναι γυναίκα στην περιοχή (31%), με την Ελλάδα να παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό (42%) σε σχέση με τις άλλες συμμετέχουσες χώρες στο έργο «We Tour».
Από την πλευρά της η διευθύντρια του ΣΕΓΕ, Νάσια Ιωαννίδου, αναφέρθηκε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατάρτισης που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης του «We Tour» και το οποίο διατίθεται δωρεάν σε οποιοδήποτε ενδιαφέρεται στην ιστοσελίδα του έργου https://wetourproject.com, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι αυτό θα συνεχίσει να αναβαθμίζεται και να εμπλουτίζεται.
Όπως διευκρίνισε η Ν. Ιωαννίδου, το πρόγραμμα κατάρτισης δημιουργήθηκε με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρηματικών δεξιοτήτων και των ικανοτήτων μάρκετινγκ των γυναικών, ώστε να διαχειρίζονται και να αναπτύσσουν αποτελεσματικά τις τουριστικές τους επιχειρήσεις και να προωθούν την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας ως ελκυστικό τουριστικό προορισμό, χρησιμοποιώντας ψηφιακές τεχνολογίες και καινοτόμα εργαλεία μάρκετινγκ.
Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου επισημάνθηκε ότι ο προσδιορισμός των ικανοτήτων και των αναγκών των γυναικών επιχειρηματιών στον τομέα του τουρισμού στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, την Αρμενία και τη Γεωργία είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων και προγραμμάτων που μπορούν να υποστηρίξουν και να ενισχύσουν τις ικανότητές τους.
Τονίστηκε δε ότι παρόλο που οι ανάγκες των γυναικών επιχειρηματιών ποικίλλουν σε αυτές τις χώρες, υπάρχουν ορισμένα κοινά θέματα, όπως η ανάγκη για κατάρτιση σε θέματα μάρκετινγκ, χρηματοδότησης, ηγεσίας, διαχείρισης και ψηφιακών δεξιοτήτων.
«Με την αντιμετώπιση αυτών των αναγκών, οι εταίροι του έργου «We Tour» ελπίζουν να δημιουργήσουν ένα πιο περιεκτικό και υποστηρικτικό περιβάλλον για τις γυναίκες επιχειρηματίες του τομέα, προωθώντας την οικονομική ανάπτυξη και την ενδυνάμωση των γυναικών», επισήμανε η Λ. Τσαλταμπάση.