Τη δυνατότητα να φέρουν 10 ή περισσότερες πυρηνικές κεφαλές θα έχει η νέα γενιά των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων Sarmat, οι οποίοι, όπως δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, πρόκειται να αναπτυχθούν σύντομα και να τεθούν σε ετοιμότητα μάχης.
Ο Πούτιν μιλώντας σε νέους αποφοίτους στρατιωτικών ακαδημιών, επισήμανε την σημασία της «τριάδας» των πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας που μπορούν να επιχειρήσουν από ξηράς, θαλάσσης και αέρος.
«Το πιο σημαντικό θέμα εδώ είναι η ανάπτυξη της πυρηνικής τριάδος, η οποία είναι μια εγγύηση σημαντική για την στρατιωτική ασφάλεια της Ρωσίας και την παγκόσμια σταθερότητα», είπε.
«Ήδη, περίπου μισές από τις μονάδες και σχηματισμούς των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων είναι εξοπλισμένες με τα τελευταία συστήματα Yars, και τα στρατεύματα έχουν επανεξοπλιστεί με σύγχρονα πυραυλικά συστήματα με την υπερηχητική κεφαλή Avangard».
Οι πρώτοι εκτοξευτήρες των πυραύλων Sarmat θα τεθούν σε ετοιμότητα μάχης «στο προσεχές μέλλον» είπε ο Πούτιν.
Στην ίδια εκδήλωση, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού έκανε λόγο για μια «συλλογική Δύση», η οποία διεξάγει έναν «πραγματικό πόλεμο» κατά της Ρωσίας και πρόσθεσε ότι ο ρωσικός στρατός θα κάνει το παν για να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας.
Νέα αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία
Οι ΗΠΑ θα προσφέρουν 1,3 δισεκ. δολάρια επιπλέον βοήθεια στην οικονομία της Ουκρανίας, κυρίως στις βασικές υποδομές, ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίκεν από το Λονδίνο όπου διεξάγεται διάσκεψη δωρητών για την εμπόλεμη χώρα.
«Όσο διάστημα η Ρωσία συνεχίζει να καταστρέφει, θα είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να ανοικοδομηθεί: να ανοικοδομήσει ζωές, να ανοικοδομήσει τη χώρα, να ανοικοδομήσει το μέλλον της», τόνισε ο Μπλίνκεν.
Περίπου η μισή αμερικανική βοήθεια (520 εκατ. δολάρια) θα χρησιμοποιηθεί για την ανοικοδόμηση των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας, ενώ 657 εκατ. δολάρια θα χρησιμοποιηθούν για τον «εκσυγχρονισμό» των ουκρανικών σιδηροδρόμων, των λιμανιών, των συνόρων και «όλων των σημαντικών υποδομών που συνδέουν τη χώρα με την Ευρώπη», εξήγησε ο Αμερικανός υπουργός.
Τα υπόλοιπα χρήματα θα πάνε για τη στήριξη ουκρανικών επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση της διαδικασίας ψηφιοποίησης της ουκρανικής δημόσιας διοίκησης, κυρίως με στόχο «να παταχθεί η διαφθορά», πρόσθεσε ο ίδιος.
Από την αρχή της ρωσικής εισβολής οι ΗΠΑ έχουν αποδεσμεύσει περισσότερα από 20 δισεκ. δολάρια για να στηρίξουν την ουκρανική οικονομία και ανάπτυξη και περισσότερα από 40 δισεκ. για τη στρατιωτική στήριξη της χώρας.