Τις πολύπλευρες και οδυνηρές εμπειρίες των ελληνικών στρατευμάτων στη Μικρά Ασία πρόκειται να εξετάσει κατά την ομιλία του ο ιστορικός και ερευνητής δρ Δημήτρης Καμούζης, στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού που παρουσιάζει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.
Η διάλεξη με τίτλο «Η Μικρασιατική Εκστρατεία και η τύχη των στρατιωτών που επέστρεψαν», έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, 29 Ιουνίου, στις 19:00 (τοπική ώρα, 12:00 ώρα Ελλάδας) και θα μεταδοθεί ζωντανά στο YouTube και το Facebook.
Κατά τη διάρκεια της διάλεξης, ο δρ Καμούζης θα εμβαθύνει στην τελευταία του μονογραφία, «Greeks in Turkey: Elite Nationalism and Minority Politics in Late Ottoman and Early Republican Istanbul» (Oxon & New York: SOAS/Routledge Studies on the Middle East, 2021).
Ο δρ Καμούζης διετέλεσε επίσης επιστημονικός σύμβουλος στο ερευνητικό πρόγραμμα Έλληνες Στρατιώτες, Πόλεμος και Τραύμα: Η Μικρασιατική Εκστρατεία και οι Συνέπειες μιας Επώδυνης Εμπειρίας, που χρηματοδοτήθηκε από το Κέντρο Ερευνών Ανθρωπιστικών Επιστημών (2021). Επιπλέον, υπήρξε κύριος συνεργάτης στην έκδοση Έλληνες στρατιώτες και Μικρασιατική Εκστρατεία. Πτυχές μια οδυνηρής Εμπειρίας (Αθήνα: Εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2022).
Σε αυτή τη διάλεξη, ο δρ Καμούζης θα ρίξει φως στον αντίκτυπο του τραύματος του πολέμου και τις επακόλουθες προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι βετεράνοι πολέμου που επέστρεψαν κατά τα χρόνια του Μεσοπολέμου στην Ελλάδα.
Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι περίπου 200.000 από τους 450.000 στρατιώτες που υπηρέτησαν κατά την περίοδο του πολέμου 1912-1922 συμμετείχαν στον ελληνοτουρκικό πόλεμο (1919-1922).
Αυτοί οι βετεράνοι, μαζί με τους πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ελληνικής κοινωνίας στη μεταπολεμική εποχή.
Στο πλαίσιο των ευρύτερων ιστοριογραφικών τάσεων για τον Μεγάλο Πόλεμο, ο δρ Καμούζης θα υιοθετήσει μια κριτική ιστορική ανάλυση, προσεγγίζοντας τη Μικρασιατική Εκστρατεία ως «ιστορία από τα κάτω».
Μέσω αυτής της προσέγγισης, θα παρέχει πολύτιμες γνώσεις για τις προοπτικές των στρατιωτών, την αντίσταση, την λιποταξία και την ανυπακοή τους, καθώς και τα ζητήματα της αρρενωπότητας, των σχέσεων των φύλων και της καθημερινής πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν στην πρώτη γραμμή.