Δεκατρία νησιά των Κυκλάδων, 37 φορείς και περισσότεροι από 800 εθελοντές πλαισίωσαν 100 μνημεία (κυρίως πύργοι-φρυκτωρίες), ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Σίφνου, του δήμου Σίφνου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου, για να επικοινωνήσουν, έστω και για λίγα λεπτά, και ταυτόχρονα να γιορτάσουν την 20η αναβίωση της επικοινωνίας των αρχαίων φρυκτωριών της Σίφνου.
Η φρυκτωρία ήταν ένα σύστημα οπτικής επικοινωνίας με φρυκτούς, δηλαδή φλεγόμενους πυρσούς ή δαυλούς, που χρησιμοποιήθηκε κυρίως στην αρχαιότητα για τη μετάδοση μηνύματος σε μακρινή απόσταση.
Το άναμμα του πρώτου πυρσού ακολουθούσαν διαδοχικά οι υπόλοιποι φρυκτωροί ώστε να αναμεταδοθεί η είδηση. Το δίκτυο αυτό αναπτύχθηκε κυρίως για στρατιωτικούς σκοπούς και το μήνυμα ήταν προσυμφωνημένο (π.χ. νίκη).
Ποια νησιά πήραν μέρος
Η Ανάφη με τον Πολιτιστικό & Φυσιολατρικό Σύλλογό της και 18 άτομα έστειλε σήμα από το Πυργί.
Η Άνδρος με τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Γαυρίου και το Σύλλογο Γυναικών Άνδρου ένωσε πέντε σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος με 17 άτομα και εναέρια πλάνα. Εθελοντές έφτασαν στο Κάτω Κάστρο της Χώρας Άνδρου, στο Κάστρο Κοχύλου στο Κόρθι, στο Φάρο του Γαυρίου, στον εντυπωσιακό πύργο του Άνω Αγίου Πέτρου και στον Άγιο Ιωάννη το Σχίνο, που αποτελεί το βορειότερο παρατηρητήριο των Κυκλάδων.
Η Κέα με το Γυμνάσιο -Λύκειο και τον Σύλλογο Γυναικών «Η Μελίτη» έστειλε περισσότερα από 40 άτομα στον Πύργο της Ιουλίδας και στον Πύργο της Κορησσίας και έκλεισε τη βραδιά με σχετική εκδήλωση στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι μαθητές.
Η Κίμωλος με τους Κιμωλίστες πήγαν στην ψηλότερη κορυφή του νησιού τους, στον πύργο στο Παλαιόκαστρο.
Η Κύθνος με τον Σύλλογο Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Κύθνου, την Ένωση Γυναικών Κύθνου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δρυοπίδας και τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Μέριχα με 24 άτομα πήγαν στο Φάρο του Μέριχα κοντά στο αρχαίο ιερό της Αθηνάς και στη Φρυκτωρία, στη θέση Φωκιές.
Η Μήλος με την Πειραματική Σκηνή Μήλου, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Μήλου, τον Όμιλο scrabble Μήλου, τον Όμιλο Φίλων Βουνού & Θάλασσας & τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πέρα Τριοβάσαλου συμμετείχε με περισσότερα από 60 άτομα σε πέντε σημεία που δημιούργησαν ένα μικρό δίκτυο, όπου το ένα έστελνε σήμα στο άλλο: Από το Κάστρο, στο Κλίμα, στο βουνό του Πέρα Τριοβάσαλου, στη Φιλακωπή και στον Προφήτη Ηλία.
Η Νάξος με τον Αθλητικό και Μορφωτικό Σύλλογο Φιλωτίου έστειλε πέντε άτομα στον εντυπωσιακό Πύργο του Χειμάρρου.
Η Πάρος με το Σωματείο Φίλων Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Πάρκου Πάρου, τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Αμπελά, τον Ναυτικό Όμιλο Ναϊάς και τον Χορευτικό Όμιλο Νάουσας συγκέντρωσε 115 άτομα στον Παλαιόπυργο.
Η Σαντορίνη με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Εστία Πύργου Καλλίστης», τη Δημοτική Κοινότητα Οίας, το Ναυτικό Μουσείο Θήρας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ακρωτηρίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Εμπορείου και την Κοινότητα Ημεροβιγλίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Θήρας, κινητοποίησε περισσότερα από 50 άτομα που πήγαν σε πέντε ενετικά Κάστρα. Στον Πύργο, την Οία, το Ημεροβίγλι, το Ακρωτήρι και το Εμπορείο.
Η Σέριφος με τον Σύλλογο Γυναικών «Ανδρομέδα» συγκέντρωσαν περισσότερα από 100 άτομα στον Άσπρο Πύργο. Συνόδευσαν την επικοινωνία με ξενάγηση στο μνημείο.
Η Σύρος με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποσειδωνίας «ο Ποσειδών και την ΚΟΙΝΣΕΠ «Απάνω Μεριά» είχαν περισσότερα από 20 άτομα στον Πύργο και στην Αγία Πάκου στο Γαλησσά.
Η Φολέγανδρος με τον δήμο Φολέγανδρου, τον Σύλλογο Γυναικών και περίπου 40 άτομα πήγαν στην τοποθεσία Χρυσοπηγή στην Άνω Μεριά.
Στη Σίφνο περισσότεροι από 300 εθελοντές έδωσαν ζωή για λίγα λεπτά σε περισσότερα από 70 σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, πύργους, ιερά και ακροπόλεις και συναντήθηκαν για την καθιερωμένη εκδήλωση στο Γυμνάσιο Λύκειο Σίφνου, όπου έγινε παρουσίαση της δράσης των τελευταίων 20 χρόνων.