Επιστρέφει στην Αθήνα, μετά τη διακοπή λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, το φεστιβάλ μαγειρικής «Cooking #WithRefugees», που οργανώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.
Στόχος του φεστιβάλ, που πραγματοποιείται από τις 18 έως τις 22 Ιουνίου, είναι να παρουσιάσει νέες γαστρονομικές εμπειρίες και να αναδείξει τη δύναμη της συμπερίληψης.
Ανάμεσα στους συμμετέχοντες είναι και η Ουκρανή, Μαρία Μπορισένκο, η οποία συνεργάζεται με το εστιατόριο του περιοδικού Σχεδία και επιχειρεί να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα κατά του πολέμου στην πατρίδα της.
Μπορεί η Μαρία να σπούδασε ζαχαροπλαστική στην Ουκρανία, ωστόσο τελικά επέλεξε να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον χώρο της Πληροφορικής. Δεν ξέχασε όμως την αγάπη της για την κουζίνα και στον ελεύθερο χρόνο της τόσο στην Ουκρανία όσο και μετά τη μετακίνησή της στην Ελλάδα, λόγω του πολέμου, διοργανώνει εργαστήρια για παιδιά, κατά τη διάρκεια των οποίων διηγούνται παραμύθια την ώρα που παρασκευάζουν και ζωγραφίζουν μπισκότα.
Η Μαρία έφτασε στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2022, προσπαθώντας να ξεφύγει από τον πόλεμο. Στην εγκατάστασή της στην Αθήνα βοήθησε η ελληνική εταιρεία για την οποία εργάζεται, ωστόσο παρά τις διευκολύνσεις η Μαρία, όπως και όλοι οι Ουκρανοί πρόσφυγες, αντιμετώπισε προκλήσεις.
«Η Ελλάδα μάς αποδέχτηκε, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να είναι χαρούμενος. Αντιμετωπίσαμε δυσκολίες, εξαιτίας της γλώσσας, αλλά και γιατί ήμασταν σε σοκ, λόγω του πολέμου», εξηγεί.
Θέλοντας να συμμετάσχει σε δραστηριότητες στην Ελλάδα που θα τη βοηθήσουν να ενταχθεί, έμαθε πρόσφατα για το φεστιβάλ μαγειρικής που διοργανώνει η Ύπατη Αρμοστεία στην Αθήνα και αποφάσισε να λάβει μέρος.
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ
Σήμερα, Κυριακή, και αύριο Δευτέρα, η Μαρία Μπορισένκο συμπράττει με το εστιατόριο του περιοδικού Σχεδία «Σχεδία Home», στο κέντρο της Αθήνας.
Το μενού θα περιλαμβάνει δύο παραδοσιακές σούπες, Μπορς και Οκρόσκα, τα ουκρανικά παραδοσιακά ζυμαρικά Βαρένικι, σε δύο εκδοχές, με κιμά και βίγκαν, ενώ ως επιδόρπιο θα σερβιριστεί το κέικ Κιέβου.
Δίπλα της θα βρίσκεται ο σεφ του «Σχεδία Home» Κώστας Λύκουρας, ο οποίος βοήθησε τη Μαρία τόσο στην παρασκευή των βίγκαν εκδοχών του μενού, όσο και στην παρουσίαση των πιάτων. Επίσης, πρόσθεσε κάποιες ελληνικές πινελιές στα συστατικά αντικαθιστώντας την κρέμα γάλακτος σμετάνα με γιαούρτι και το βούτυρο με ελαιόλαδο.
«Η κουζίνα είναι μια μικρή κυψέλη που μπορεί να δεχτεί όλους όσους μιλάνε τη μαγειρική γλώσσα. Η μαγειρική είναι παγκόσμια, οι τεχνικές της είναι παντού οι ίδιες», τονίζει ο Κώστας Λύκουρας, ο οποίος βρίσκεται τα τελευταία τρία χρόνια στην κουζίνα της Σχεδίας, εκπαιδεύοντας παράλληλα και πωλητές του περιοδικού να γίνουν μάγειρες.
Στο φεστιβάλ μαγειρικής θα παρουσιαστούν επίσης πιάτα εμπνευσμένα από τη συριακή, την αφγανική και την καμερουνέζικη κουζίνα.
Στις 19 και 20 Ιουνίου η Νταϊάν Πρισίλ Ντζουατσόουα ετοιμάζει γεύσεις από το Καμερούν σε συνεργασία με τη σεφ Αγάπη Μιχελή στο εστιατόριο «Η Λόντζα της γειτονιάς» στα Εξάρχεια.
Η γυναικεία μαγειρική ομάδα του εστιατορίου «Lost Athens» στο Παγκράτι και οι σεφ Ελένη Σαράντη και Ηλέκτρα Ρήγκου θα καλωσορίσουν στην κουζίνα τους τη Ρόγια Σάιφι και τα πιάτα της από το Αφγανιστάν στις 21 Ιουνίου.
Το κλείσιμο του Φεστιβάλ θα γίνει στις 22 Ιουνίου στο εστιατόριο «Στοά Κεραμεικός», όπου η σεφ Γωγώ Δελογιάννη συνδυάζει τις ελληνικές γεύσεις της με τις συριακές συνταγές του Άντελ Μπόσι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Μαρία Κουζινοπούλου