Κομμάτι από άγαλμα του θεού Πάνα ανακαλύφθηκε στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών που είναι σε εξέλιξη στο Αρχαιολογικό Πάρκο Saraçhane, εκεί όπου βρισκόταν η παλαιοχριστιανική εκκλησία που ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Πολύευκτο· ήταν ο μεγαλύτερος ναός της πόλης μέχρι την ανέγερση της Αγια-Σοφιάς.
Όπως ανακοινώθηκε από τον Μητροπολιτικό Δήμο Κωνσταντινούπολης, το θραύσμα του αγάλματος έχει ύψος 20 εκ. και πλάτος 18 εκ. Λείπουν το αριστερό χέρι και το κάτω μέρος του κορμού. Πιστεύεται ότι είναι έργο της Ρωμαϊκής Περιόδου.
Βρέθηκε περίπου 2,5 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους, στη βορειοδυτική πλευρά του κύριου οικοδομήματος, μέσα στα υπόλοιπα υλικά της επίχωσης.
Μιλώντας στο Live Science, ο Κεν Νταρκ, αρχαιολόγος του King’s College του Λονδίνου και ειδικός στην αρχαία Κωνσταντινούπολη, εκτίμησε ότι το άγαλμα του Πάνα ήταν πιθανώς μεταξύ των πολλών κλασικών αντικειμένων που μεταφέρθηκαν στην πόλη μεταξύ του 4ου και του 6ου αιώνα μ.Χ. «ως έργα τέχνης ή για το ιστορικό τους ενδιαφέρον».
«Κανένα [από τα αντικείμενα] δεν εκτέθηκε σε εκκλησίες ή μοναστήρια. Τοποθετήθηκαν ως στολίδια σε κοσμικούς δημόσιους χώρους και σε αριστοκρατικά παλάτια. Αυτό το άγαλμα πιθανότατα εναποτέθηκε σπασμένο στα ερείπια της εκκλησίας, αφότου σταμάτησε να χρησιμοποιείται», συμπλήρωσε.
Κατά τον ίδιο, τέτοιου είδους έργα σταμάτησαν να… εισάγονται τον 6ο αιώνα, πιθανότατα γιατί η βυζαντινή αριστοκρατία επικεντρώθηκε περισσότερο στον χριστιανικό απ’ ό,τι στον κλασικό πολιτισμό.
Το άγαλμα του Πάνα μεταφέρθηκε ήδη σε αποθήκες της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων της Κωνσταντινούπολης.
Το Αρχαιολογικό Πάρκο Saraçhane βρίσκεται ακριβώς στη μέση της συνοικίας Φατίχ. Τη δεκαετία του 1960 εργάτες που έσκαβαν για δρόμο βρήκαν τυχαία τα ερείπια της εκκλησίας του Αγίου Πολυεύκτου, η οποία είχε κατασκευαστεί για να μοιάζει με το Ναό του Σολομώντα. Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κάποιο αυτοκρατορικό κτήριο, παρόλο που κάποιες πηγές έχουν συνδέσει την περιοχή με τον Θεοδόσιο.