Διευκρινίσεις για αν επιχειρήθηκε ρυμούλκηση του αλιευτικού σκάφους, το οποίο βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου, τα ξημερώματα της Τετάρτης, 14 Ιουνίου, εξέδωσε το Λιμενικό Σώμα, μετά από αντικρουόμενες πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, το παράκτιο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού προσέγγισε και έριξε ένα μικρό κάβο στο αλιευτικό, προκειμένου να διαπιστώσει την υφιστάμενη κατάσταση του σκάφους και των επιβαινόντων, περίπου τρεις ώρες νωρίτερα πριν αυτό βυθιστεί.
Ωστόσο, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι ίδιοι οι μετανάστες έλυσαν τον κάβο, με αποτέλεσμα το σκάφος του Λιμενικού να απομακρυνθεί και να συνεχίσει να παρακολουθεί από απόσταση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Λιμενικού:
«Τρεις ώρες περίπου νωρίτερα από τη βύθιση του Α/Κ σκάφους, το Παράκτιο Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προσέγγισε και έριξε ένα μικρό κάβο στο Α/Κ προκειμένου να διαπιστώσει την υφιστάμενη κατάσταση του σκάφους και των επιβαινόντων. Αυτή η διαδικασία διήρκησε λίγα λεπτά και εν συνεχεία αφού λύθηκε ο μικρός κάβος από ίδιους τους μετανάστες το ΠΠΛΣ απομακρύνθηκε και παρακολουθούσε το Α/Κ από κοντινή απόσταση».
Νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής όμως, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Νίκος Αλεξίου, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, επέμενε ότι «δεν έγινε καμία προσπάθεια πρόσδεσης τους σκάφους».
Ειδικότερα, σχολιάζοντας την πληροφορία για το εάν έχουν χρησιμοποιηθεί σχοινιά στο πλοίο εξήγησε ότι το λιμενικό δεν έκανε κάτι τέτοιο αλλά τα σχοινιά τα είχαν πετάξει ναύτες από το εμπορικό πλοίο που τους πέταξαν εφόδια.
Στη συνέχεια υποστήριξε ότι η βύθιση του αλιευτικού, παρουσία παραπλεόντων σκαφών του λιμενικού σώματος, έγινε όταν οι μετανάστες, άγνωστο για ποιο λόγο, μετακινήθηκαν προς μια κατεύθυνση αλλάζοντας την ευστάθεια του πλοίου με τους 750 ανθρώπους.
Επέβαιναν τουλάχιστον 50 παιδιά με τις μητέρες τους
Μαρτυρίες από επιζώντες αναφέρουν ότι στο μοιραίο σκάφος μπορεί να επέβαιναν έως και 100 παιδιά, μαζί με τις μητέρες τους.
Μέχρι στιγμής, 78 άνθρωποι έχουν ήδη επιβεβαιωθεί νεκροί από την καταστροφή, αλλά πολλοί περισσότεροι εξακολουθούν να αγνοούνται στη θάλασσα, καθώς εκτιμάται ότι στο σκάφος επέβαιναν έως και 750 άτομα.
Από τους διασωθέντες, 71 άτομα βρίσκονται πλέον στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μαλακάσας, όπου έχουν εκκινήσει οι διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησής τους.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο BBC ο ειδικός καρδιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας Μανώλης Μάκαρης, «οι επιζώντες μάς είπαν ότι υπήρχαν παιδιά στον πάτο του πλοίου. Παιδιά και γυναίκες. Ο ένας μου είπε για 100 παιδιά, ο άλλος για 50, οπότε δεν ξέρω την αλήθειαμ αλλά σίγουρα είναι πολλά», πρόσθεσε.
Επίσης, το BBC παρουσίασε το βίντεο ενός επιβάτη κρουαζιερόπλοιου, ο οποίος βιντεοσκόπησε τις προσπάθειες του Λιμενικού όταν το πλοίο στο οποίο επέβαινε, έτυχε να περνάει από το σημείο.
The BBC got hold of footage from Wednesday’s rescue efforts off #Pylos in #Greece at the site of the migrant shipwreck. This was filmed by someone on board Celebrity Beyond cruise ship which happened to be passing by from the scene. pic.twitter.com/40DH2Gpe2s
— 𝙺𝚘𝚜𝚝𝚊𝚜 𝙺𝚊𝚕𝚕𝚎𝚛𝚐𝚒𝚜 (@KallergisK) June 16, 2023
Ισ. Ντογιάκος: Υπό άκρα μυστικότητα η έρευνα
Εγκύκλιο του έτους 2015, στην οποία σημειώνεται ότι είναι μυστική η οποιαδήποτε ποινική έρευνα και κανείς δεν δικαιούται να λάβει γνώση της ποινική δικογραφίας, είτε άμεσα είτε έμμεσα κοινοποίησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος στις εισαγγελικές αρχές της Καλαμάτας, οι οποίες ερευνούν το τραγικό ναυάγιο.
Αναλυτικότερα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, διαβίβασε στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Καλαμάτας, στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καλαμάτας και στον λιμενάρχη του Λιμεναρχείου Καλαμάτας, παλαιότερη εγκύκλιό του (1/2015), με την τότε ιδιότητα του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, σχετικά με τον τρόπο διενέργειας των ανακρίσεων και την μυστικότητα αυτών.
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του έτους 2015, «μετά την έναρξη, είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας, του ανακριτικού έργου και μέχρι πέρατος αυτού, ουδείς τρίτος, με οποιαδήποτε ιδιότητα, με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιοδήποτε λόγο, δικαιούται να λάβει γνώση των στοιχείων της ποινικής δικογραφίας, είτε άμεσα είτε έμμεσα, πολύ δε περισσότερο με οποιονδήποτε τρόπο, να παρεμβαίνει στους εκτελούντες αυτό ανακριτικούς υπαλλήλους με εντολές, υποδείξεις, παροτρύνσεις, αιτήματα, κλπ, δεδομένου ότι η εποπτεία της ανάκρισης έχει ανατεθεί από το νομοθέτη, στο σύνολό της, αποκλειστικά και μάλιστα πανηγυρικά, στον εποπτεύοντα την υπηρεσία σας εισαγγελικό λειτουργό».
Επείγουσα δράση ζητά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ
Με κοινό Δελτίο Τύπου τους η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ζητούν επείγουσα και αποφασιστική δράση για «να αποτραπούν περαιτέρω θάνατοι στη θάλασσα μετά την πρόσφατη τραγωδία στη Μεσόγειο, τη χειρότερη των τελευταίων χρόνων», όπως υποστηρίζουν.
Οι δύο οργανισμοί αναφέρουν ακόμα ότι «το καθήκον διάσωσης των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα χωρίς καθυστέρηση είναι θεμελιώδης κανόνας του διεθνούς ναυτικού δικαίου. Τόσο οι πλοίαρχοι όσο και τα κράτη έχουν υποχρέωση να παρέχουν βοήθεια σε όσους βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα ανεξάρτητα από την εθνικότητα, το καθεστώς ή τις συνθήκες στις οποίες εντοπίζονται, συμπεριλαμβανομένων όσων βρίσκονται πάνω σε μη αξιόπλοοα σκάφη, και ανεξάρτητα από τις προθέσεις των επιβαινόντων», τονίζοντας μάλιστα ότι «οποιαδήποτε δράση σχετική με την έρευνα και τη διάσωση θα πρέπει να διεξάγεται κατά τρόπο που να συνάδει με την υποχρέωση της αποτροπής απώλειας ζωών στη θάλασσα».
Για κακούργημα διώκονται οι συλληφθέντες στις πορείες
Στην Αθήνα τώρα, ενώπιον του ανακριτή παραπέμφθηκαν οι 21 συλληφθέντες για επεισόδια που έγιναν το βράδυ της Πέμπτης, κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης για το ναυάγιο στην Πύλο.
Σε βάρος των συλληφθέντων ασκήθηκε ποινική δίωξη που περιλαμβάνει ένα κακούργημα και τέσσερα πλημμελήματα και για τον λόγο αυτό την υπόθεση θα χειριστεί τακτικός ανακριτής, ενώπιον του οποίου θα κληθούν σε απολογία οι κατηγορούμενοι.
Η δίωξη που ασκήθηκε αφορά: κατοχή εμπρηστικών υλών (κακούργημα), διατάραξη κοινής ειρήνης, απόπειρα σωματικής βλάβης κατά συρροή, παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και φωτοβολίδων.
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ομάδες ατόμων αποκόπηκαν από την πορεία στο κέντρο της Αθήνας και επιτέθηκαν με μολότοφ, πέτρες, μάρμαρα και γυάλινα μπουκάλια στους αστυνομικούς που βρίσκονταν επί της πλατείας Κολοκοτρώνη, στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ασκληπιού, Σταδίου και Ομήρου, Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου, Εδουάρδου Λω και Σταδίου και Πανεπιστημίου και Αμερικής.
Όπως επισημαίνεται στη ανακοίνωση οι αστυνομικές δυνάμεις για να αποκρούσουν τις επιθέσεις «πραγματοποίησαν περιορισμένη χρήση των αναγκαίων ενδεδειγμένων μέσων».
Η ΕΛΑΣ προχώρησε στην σύλληψη 21 ατόμων, εκ των οποίων 2 ανήλικοι.