Σε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στα νερά της Μεσογείου με πρωταγωνιστές γυναικόπαιδα και άνδρες που βρίσκονται στον υγρό τάφο του αλιευτικού-δουλεμπορικού εξελίσσεται το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου. Οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων είναι κοντά στο μηδέν – μόνο σοροί προσφύγων και μεταναστών ανασύρονται από χθες.
Άγνωστο παραμένει το πόσοι επέβαιναν στο σκάφος· από το Λιμενικό προς το παρόν εκτιμάται ότι αγνοούνται 568 άτομα και ότι υπάρχουν δεκάδες νεκροί κλειδωμένοι στα αμπάρια.
Όπως προέκυψε από τις καταθέσεις που έλαβαν οι λιμενικοί, το αλιευτικό δεν είχε ξεκινήσει από τη Λιβύη, αλλά από την Αίγυπτο. Απέπλευσε άδειο και η Λιβύη ήταν ο ενδιάμεσος σταθμός επιβίβασης· τελικός προορισμός η Ιταλία.
Για το «δρομολόγιο θανάτου» συνελήφθησαν και κρατούνται στην Καλαμάτα 9 Αιγύπτιοι που φέρονται να είναι μέλη δουλεμπορικού κυκλώματος. Πολλοί επιβαίνοντες τους υπέδειξαν ως διακινητές – η εισαγγελέας Πρωτοδικών ζήτησε οι μάρτυρες να μην οδηγηθούν σήμερα με τους υπόλοιπους στη δομή της Μαλακάσας, αλλά να παραμείνουν στην πόλη ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση της Δικαιοσύνης.
Οι συλληφθέντες (ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών), που ζήτησαν προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και παράνομης διακίνησης μεταναστών. Η ταρίφα για τη μεταφορά στην Ευρώπη ήταν 4.000-6.000 ευρώ το κεφάλι. Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες για τον καπετάνιο, καθώς δεν είναι σίγουρο αν εγκατέλειψε το πλοίο ή αν πνίγηκε και αυτός.
Στο νοσοκομείο της Καλαμάτας παραμένουν για νοσηλεία 27 άνδρες, από 16 έως 49 ετών. Την ίδια ώρα οι συγγενείς των επιβαινόντων προσπαθούν με κάθε τρόπο να μάθουν αν οι δικοί τους άνθρωποι είναι μεταξύ των 104 διασωθέντων. Από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό έχει ενεργοποιηθεί η υπηρεσία Restoring Family Links. Οι 79 σοροί που ανασύρθηκαν από τη θάλασσα έχουν μεταφερθεί σε ειδικό χώρο στο Σχιστό.