Απαντήσεις για το πώς ο 7χρονος από τη Νάουσα κατέληξε στη ΜΕΘ Παίδων του «Ιπποκρατείου» Θεσσαλονίκης από επιπλοκές που προκλήθηκαν από το βακτήριο του στρεπτόκοκκου αναζητούν οι γιατροί, αλλά και η δικαιοσύνη. Την ίδια ώρα συναγερμός έχει σημάνει στον ΕΟΔΥ, καθώς αυτός ήταν ο 6ος θάνατος παιδιού από την αρχή της χρονιάς – προς το παρόν δεν έχει εντοπιστεί κάποιο νέο στέλεχος.
Στο «Γ. Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης νοσηλεύεται με ήπια συμπτώματα ο 9χρονος ξάδελφος του αγοριού, ενώ θετικά στον στρεπτόκοκκο Α έχουν βρεθεί ακόμα 7 παιδιά στη Νάουσα, τα τρία από το περιβάλλον του 7χρονου. Τους χορηγήθηκε αντιβίωση και βρίσκονται στα σπίτια τους – κάποια είναι ασυμπτωματικά.
Έως τώρα στο νοσοκομείο της Νάουσας έχουν προσέλθει 21 παιδιά και έκαναν το τεστ για στρεπτόκοκκο (Strep Test).
Στην Ελλάδα οι λοιμώξεις από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α δεν επιτηρούνταν μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων, γι’ αυτό ο ΕΟΔΥ απέστειλε ενημερωτικό σημείωμα με οδηγίες σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα. Οδηγίες εστάλησαν και στις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας σχετικά με τη διαχείριση κρουσμάτων iGAS στο οικιακό και σχολικό περιβάλλον.
Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει τη σοβαρή και απειλητική για τη ζωή λοίμωξη iGAS. Σύμφωνα με αναφορές διεθνών φορέων Δημόσιας Υγείας (WHO, ECDC), από τον Σεπτέμβριο του 2022 καταγράφεται αύξηση των περιπτώσεων iGAS σε παιδιά κάτω των 10 ετών σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Κατά την ίδια περίοδο αναφέρθηκαν επίσης αρκετοί θάνατοι (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιρλανδία).
Κρίσιμα τα πρώτα 24ωρα
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη είπε στην ΕΡΤ ότι ο στρεπτόκοκκος είναι αντιμετωπίσιμος τα πρώτα δύο 24ωρα, προσθέτοντας ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή στα παιδιά 8-10 ετών και στους ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα.
«Βεβαίως έχουμε περιστατικά και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και από τον Ιανουάριο είχαμε αρκετά περιστατικά με στρεπτόκοκκο. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι είναι βακτήριο, είναι μικρόβιο και προκαλεί αυτές τις λοιμώξεις. Είναι δύσκολα τα περιστατικά αυτά, όμως αντιμετωπίζονται. Αυτό που έχει σημασία είναι τα πρώτα 24ωρα να δούμε τα συμπτώματα και να εκτιμηθούν στο παιδί. Δηλαδή, όταν ένα παιδάκι έχει πολύ υψηλό πυρετό που επιμένει, έχει δυνατό πονόλαιμο και σας λέει αμέσως “Δεν μπορώ να καταπιώ” και αρχίζει να λέει ότι πονάνε οι μυς του, να ξέρετε ότι θα πρέπει να έχετε άμεση επικοινωνία με τον παιδίατρο» τόνισε.
Η Ματίνα Παγώνη σημείωσε ότι ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται πιο αργά σε σχέση με άλλα βακτήρια, με τα σταγονίδια και τις επιφάνειες. «Τι πρέπει να κάνουμε; Μπορούμε να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής. Θα λέμε στα παιδάκια πως θα πλένουν τα χέρια τους στο σχολείο, στο σπίτι. Απλά πράγματα τα οποία πολλές φορές ξεχνάμε αλλά είναι αναγκαία, είναι απαραίτητα», είπε.