Μοναδικές γεύσεις και μουσικές θα απολαύσουμε και φέτος τον Ιούλιο, στο Θρυλόριο του ν. Ροδόπης. O Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» πιστός στο ραντεβού των τελευταίων ετών, διοργανώνει τις εκδηλώσεις της Αγίας Μαρίνας «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας».
Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν από τις 14 έως τις 17 Ιουλίου, ενώ στις 15 Ιουλίου θα μοσχομυρίσει ο τόπος από τις ποντιακές νοστιμιές που θα παρουσιαστούν στο «6ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας».
Στόχος του διαγωνισμού μαγειρικής που θα γίνει στην πλατεία του Θρυλορίου, στις 20:30, είναι η προβολή και ανάδειξη του διατροφικού πολιτισμού, της ιστορίας, της νοστιμιάς και της υγιεινής της ποντιακής κουζίνας. Πολύτιμοι αρωγοί και υποστηρικτές του ποντιακού συλλόγου είναι η Ένωση Επαγγελματικών Μαγειρικής Ελλάδας και το κοινό.
Και επειδή ο στόχος είναι σημαντικός, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» απευθύνει πρόσκληση για συμμετοχή στο διαγωνισμό σε όλα τα ποντιακά σωματεία, αλλά και σε όποιον επιθυμεί να διαγωνιστεί.
Προϋποθέσεις συμμετοχής
- Οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν ένα μόνο φαγητό-έδεσμα από την περιοχή καταγωγής τους από τον Πόντο.
- Το φαγητό-έδεσμα μπορεί να είναι από όλες τις κατηγορίες παρασκευών (κρέας, ψάρι, πίτες, γλυκά, τυροκομικά, λαχανικά, όσπρια, ζυμαρικά, δημητριακά κ.ά.).
- Οι συνταγές θα είναι αυθεντικές, παραδοσιακές ποντιακές. Δεν θα έχουν για παράδειγμα υλικά τα οποία είναι ξένα στην ποντιακή παράδοση, όπως φρέσκια κρέμα, φυτικό βούτυρο, συμπυκνωμένο ζωμό.
- Η κάθε παρασκευή θα παρουσιαστεί σε πιάτο, σε πήλινο δοχείο, σε ταψί ή σε οποιοδήποτε σκεύος επιθυμεί ο διαγωνιζόμενος και θα πρέπει να είναι όμορφα τοποθετημένη και στολισμένη. Εξάλλου η εμφάνιση και η γεύση είναι δύο από τα κριτήρια που θα αναδείξουν τους νικητές.
- Οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να προσκομίσουν τις πρώτες ύλες της συνταγής τους και να παρασκευάσουν, εκτός από το πιάτο που θα παρουσιάσουν στην επιτροπή, επιπλέον ποσότητα και για το κοινό που θα παρακολουθεί τη διαδικασία, γιατί και ο κόσμος θα συμμετάσχει στην επιλογή των καλύτερων συνταγών.
- Ο κάθε διαγωνιζόμενος θα πρέπει να στείλει τη συνταγή του, με την ακριβή ποσότητα υλικών (γραμμάρια, κιλά, κουτάλια σούπας, κουταλάκι γλυκού κ.τλ.), όπως και την ποσότητα που βγαίνει από τα παραπάνω υλικά (πόσες μερίδες προκειμένου για μαγειρευτό, για φαγητό σε ταψί – π.χ., πίτες – το μέγεθος του ταψιού). Τέλος θα πρέπει να περιγράψει με ακρίβεια την εκτέλεση της συνταγής βήμα-βήμα και να στείλει μία φωτογραφία του φαγητού-εδέσματος.
Πώς θα αξιολογηθούν οι συνταγές
Οι καλύτερες συνταγές θα επιλεχθούν με τα εξής κριτήρια:
- Παρουσίαση πιάτων
- Γεύση παρασκευασμάτων
- Αυθεντικότητα συνταγών (παραδοσιακές, χωρίς νεωτερικά στοιχεία).
Η διαδικασία του διαγωνισμού
Ο κάθε διαγωνιζόμενος θα παρουσιάζει το φαγητό του και θα απαντά στις ερωτήσεις της Επιτροπής, τα μέλη της οποίας αφού δοκιμάζουν θα βαθμολογούν. Η διαδικασία θα γίνεται μπροστά στο κοινό που θα παρακολουθεί και ταυτόχρονα θα γεύεται το φαγητό, γιατί και ο κόσμος στο τέλος της διαδικασίας θα ψηφίσει την καλύτερη συνταγή. Οι τρεις πρώτοι θα αναδειχθούν από την Επιτροπή και το κοινό.
Βραβεία και έπαθλα
Οι νικητές θα βραβευθούν αντίστοιχα με το χρυσό, το αργυρό και το χάλκινο «Ξυλάγγειν». Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί έπαινος συμμετοχής.
♦Info: Οι δηλώσεις συμμετοχής και οι συνταγές θα πρέπει να σταλούν ηλεκτρονικά έως τις 25 Ιουνίου 2023 στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6976640083.