Η Ουκρανία μπορεί να χάσει πολλά εκατομμύρια τόνους από τη συγκομιδή της εξαιτίας των πλημμυρών που προκάλεσε η καταστροφή του φράγματος Καχόβκα στο νότιο τμήμα της χώρας, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, το ουκρανικό υπουργείο Γεωργίας.
Το σοβιετικής εποχής φράγμα Καχόβκα, που τελούσε υπό ρωσικό έλεγχο, υπέστη ρήγμα νωρίς την Τρίτη, με αποτέλεσμα τεράστιες ποσότητες νερού να πλημμυρίσουν ένα μεγάλο μέρος της ζώνης των πολεμικών επιχειρήσεων και να θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές και την ευημερία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.
Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ανατίναξε το φράγμα. Η Ρωσία υποστήριξε ότι η Ουκρανία έκανε σαμποτάζ στο φράγμα κατ’ εντολή της Δύσης για να περιορίσει τις προμήθειες νερού προς την Κριμαία και να αποσπάσει την προσοχή από μια αποτυχημένη αντεπίθεση. Κάποιοι διορισμένοι από τη Ρωσία αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το φράγμα ίσως απλά να κατέρρευσε.
«Χωρίς πηγή υδροδότησης, είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν λαχανικά. Δημητριακά και ελαιόσποροι θα καλλιεργηθούν με τη χρήση ενός ευρύτερου μοντέλου με χαμηλές αποδόσεις», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση.
Σύμφωνα με το υπουργείο, η καταστροφή του φράγματος αυτή την εβδομάδα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων στη νότια Ουκρανία και μπορεί να μετατρέψει τουλάχιστον 5.000.000 στρέμματα γης σε «έρημο» εάν μείνουν χωρίς άρδευση.
Το υπουργείο ανέφερε ότι η πλημμυρισμένη γη θα απαιτήσει μια ολοκληρωμένη γεωργική και περιβαλλοντική αξιολόγηση της κατάστασης του εδάφους και στις περισσότερες περιπτώσεις θα εφαρμοστούν ειδικές μέθοδοι αποκατάστασης του εδάφους. Ανέφερε ότι λαχανικά, πεπόνια, δημητριακά και ελαιόσποροι είναι τα βασικά προϊόντα που καλλιεργούνται στις πληγείσες περιοχές. Η Ουκρανία είναι από τις βασικότερες στον κόσμο χώρες καλλιέργειας και εξαγωγής σιτηρών και ελαιόσπορων.
Αμέτρητες νάρκες έχουν παρασυρθεί
Αμέτρητες είναι οι νάρκες που έχουν παρασυρθεί από τις πλημμύρες που προκάλεσε η καταστροφή του φράγματος Καχόβκα στη νότια Ουκρανία και μπορεί να αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο για τους αμάχους για τις επόμενες δεκαετίες, όπως ανακοίνωσε ο Ερυθρός Σταυρός.
Οι νάρκες είχαν τοποθετηθεί κατά τη διάρκεια των 15 μηνών του πολέμου και κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκονται. Μπορεί ακόμα να βρίσκονται στα ναρκοπέδια ή να έχουν κολλήσει στη λάσπη του ποταμού, ή σε χωράφια, κήπους και δρόμους σε μια πολύ μεγάλη περιοχή.
«Στο παρελθόν γνωρίζαμε πού βρίσκονταν οι κίνδυνοι. Τώρα δεν ξέρουμε. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι τις έχει παρασύρει το ρεύμα», δήλωσε ο Έρικ Τόλεφσεν, επικεφαλής της Μονάδας κατά της Μόλυνσης από Όπλα στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.
Ο ακριβής αριθμός των ναρκών στην Ουκρανία είναι ασαφής. «Απλά ξέρουμε ότι οι αριθμοί είναι τεράστιοι», πρόσθεσε.
Ο Τόλεφσεν τόνισε ότι το θέμα με τις νάρκες δεν είναι απαραίτητα ο αριθμός τους, αλλά το πού βρίσκονται, ειδικά με μια χώρα όπως η Ουκρανία, που βασίζεται πολύ στη γεωργία.
Οι διορισμένες από τη Μόσχα αρχές, που ελέγχουν μέρος της ουκρανικής περιοχής της Χερσώνας, προειδοποίησαν σήμερα τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί. «Μόλις υποχωρήσουν τα νερά, θα αρχίσουμε άμεσα να οργανώνουμε τις έρευνες στα εδάφη. Αλλά προς το παρόν, να είστε όσο το δυνατόν πιο προσεκτικοί» τόνισαν.
Μόσχα και Κίεβο στη Χάγη
Η Μόσχα ισχυρίστηκε σήμερα ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ) ότι το Κίεβο κατέστρεψε το υδροηλεκτρικό φράγμα της Καχόβκα με «μαζικές» επιθέσεις του πυροβολικού και χαρακτήρισε «νεοναζιστική» την ουκρανική κυβέρνηση.
Τις κατηγορίες αυτές διατύπωσε η Μόσχα την ώρα που Ρωσία και Ουκρανία παρουσίαζαν τις θέσεις τους στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη, όπου έχει προσφύγει το Κίεβο κατηγορώντας τη ρωσική κυβέρνηση ότι παραβίασε συνθήκη κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας παρέχοντας από το 2014 υποστήριξη στους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.
Η υπόθεση αυτή έφτασε ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου το 2017.
«Η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία προκάλεσε την έκρηξη στο μεγάλο φράγμα που βρίσκεται στη Νόβα Καχόβκα. Στην πραγματικότητα η Ουκρανία είναι αυτή που το έκανε», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ολλανδία Αλεξάντερ Σουλγκίν.
Ο Σουλγκίν δεν παρουσίασε καμία απόδειξη για τις καταγγελίες του.
Η ουκρανική αντιπροσωπεία είχε χαρακτηρίσει νωρίτερα τη Ρωσία «κράτος τρομοκράτη» και ανέφερε ότι η στήριξη που παρείχε στους αυτονομιστές ήταν προάγγελος της εισβολής του Φεβρουαρίου του 2022.
Έντρομα τα εγκλωβισμένα ζώα
Οι διασώστες αγωνίζονται για να σώσουν χιλιάδες ζώα που έχουν εγκλωβιστεί μετά τις πλημμύρες στην πόλη Χερσώνα της νότιας Ουκρανίας που προκλήθηκαν από την καταστροφή του τεράστιου φράγματος της Καχόβκα.
Πολλοί σκύλοι, γάτες και άλλα κατοικίδια κινδυνεύουν αφού τα εγκατέλειψαν οι ιδιοκτήτες τους που έφυγαν για να γλιτώσουν από τις πλημμύρες. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι «πολλές χιλιάδες» ζώα έχουν εγκλωβιστεί.
Δρόμοι που πριν από την καταστροφή του φράγματος απείχαν εκατοντάδες μέτρα από την όχθη του ποταμού, έχουν πλέον βυθιστεί και οι κάτοικοι έφτιαξαν αυτοσχέδιες αποβάθρες για να κυκλοφορούν με μικρές βάρκες ή φουσκωτά.
Σε πολλές από αυτές είναι στοιβαγμένα πλαστικά κλουβιά μεταφοράς κατοικιδίων καθώς εθελοντές προσπαθούν να απομακρύνουν με ασφάλεια τα έντρομα ζώα.
Η Ιρίνα Μπουχόνσκα, επικεφαλής του κοινοτικού χώρου φύλαξης αδέσποτων στη γειτονική πόλη Μικολάιβ, έφθασε την Τρίτη στη Χερσώνα για να συμμετάσχει στις προσπάθειες διάσωσης.
Μέχρι το μεσημέρι εκείνης της ημέρας η Μπουχόνσκα και η ομάδα της είχαν ήδη μεταφέρει 10 σκύλους σε καταφύγιο και 30 άλλους στις αποβάθρες.
«Πιάσαμε πολλά από τα ζώα αυτά δίπλα στις όχθες (Σ.τ.Σ: του ποταμού Δνείπερου) καθώς προσπαθούσαν να επιστρέψουν στο σπίτι τους και κολυμπούσαν πίσω από τις βάρκες. Πολλά από εκείνα που ήταν κάπου κλειδωμένα ή δεμένα με αλυσίδα πέθαναν», εξηγεί η ίδια.
Οι διασώστες έχουν όμως να αναμετρηθούν όχι μόνο με τα ισχυρά υδάτινα ρεύματα αλλά και με τα ίδια τα κατοικίδια που κάποιες φορές γίνονται επιθετικά από τον φόβο τους.
«Όλοι οι εθελοντές είναι γεμάτοι δαγκωνιές. Σώζεις τον σκύλο, αλλά επειδή βρίσκεται σε σοκ σου δαγκώνει τα χέρια και τα πόδια», πρόσθεσε από την πλευρά του ένας εθελοντής διασώστης, ο Σβιατοσλάβ Σπατάρ.
Ενώ οι σκύλοι μπορούν να επιβιώσουν για κάποιο χρονικό διάστημα σε μια πλημμύρα, όπως εξήγησε η Μπουχόνσκα, οι γάτες πανικοβάλλονται και ακινητοποιούνται.
«Γάτες δεν υπάρχουν πουθενά. Αν ένας σκύλος μπορεί να κολυμπήσει, θα προσπαθήσει να το κάνει για να σωθεί. Η γάτα θα πέσει σε λήθαργο και, αν τα νερά την πλησιάσουν, θα μείνει ακίνητη στο ίδιο μέρος. Επομένως, το πιθανότερο είναι να πέθαναν οι γάτες», κατέληξε.