Έβαλε την ελληνική σημαία στον πίνακα και έψαλε τον Εθνικό Ύμνο. Κάπως έτσι άρχισε το πρώτο μάθημα ελληνικών στο σχολείο του και έβαλε τα θεμέλια της διδασκαλίας και διάδοσης της ελληνικής γλώσσας, του ελληνικού πολιτισμού αλλά και των αξιών της Ορθοδοξίας στη Γεωργία. Ο λόγος για τον 86χρονο εκπαιδευτικό Αχιλλέα Τσεπίδη που άφησε την τελευταία του πνοή, την Τρίτη 6 Ιουνίου, στη Νέα Σάντα Κιλκίς εκεί όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια έχοντας μετακομίσει από τη Θεσσαλονίκη.
Η νεκρώσιμη τελετή θα γίνει σήμερα, στις 12:00, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Νέα Σάντα Κιλκίς και η ταφή του στο τοπικό κοιμητήριο.
Ο Αχιλλέας Τσεπίδης καταγόταν από το χωριό Ιραγκά της Γεωργίας, το οποίο δημιουργήθηκε από πρόσφυγες της μαρτυρικής Σάντας. Ήταν απόφοιτος της Σχολής Ιστορίας και Φιλολογίας του Παιδαγωγικού Πανεπιστημίου της Σταυρούπολης της Ρωσίας.
Είχε εργαστεί επαγγελματικά και εθελοντικά σε διάφορους οργανισμούς της Γεωργίας. Διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής για δουλειά με Ελληνικό πληθυσμό υπό την Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Γεωργίας, αντιπρόεδρος του Πανενωσιακού Συνδέσμου Ελλήνων της ΕΣΣΔ «Πόντος», α’ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γεωργίας, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων «Ρωμιοσύνη» της πόλης Ρουστάβι και δάσκαλος στο Σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης Ν19 του Ρουστάβι.
Φτωχότερη η ποντιακή οικογένεια
Με συλλυπητήριο μήνυμά της η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος αποχαιρέτισε τον μεγάλο πατριώτη.
«Ο πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος εκφράζουν την βαθιά τους θλίψη για τον θάνατο του αγαπητού συμπατριώτη μας, καθηγητή Αχιλλέα Τσεπίδη. Ο Αχιλλέας Τσεπίδης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών. Διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Νεοπροσφύγων “Ο Προφήτης Ηλίας” και μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κατά τη θητεία της τέταρτης διοίκησης 2013-2016. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια, στην οικογένεια του εκλιπόντος και τους ευχόμαστε δύναμη και κουράγιο, να αντιμετωπίσουν τον χαμό του δικού τους ανθρώπου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕ.
Τη θλίψη τους για το θάνατο του Αχιλλέα Τσεπίδη εξέφρασαν πλήθος Ποντίων ομογενών που είχαν την τύχη να τον γνωρίζουν ή να έχουν συνεργαστεί μαζί του.
«Ένας γνήσιος αγωνιστής του Ελληνισμού της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Ευτύχησα να συνεργαστώ πολλές φορές μαζί του και να τον φιλοξενήσω στο σπίτι μου, όταν ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μελέτησα το αξιόλογο προσωπικό του αρχείο. Ελπίζω κάποια στιγμή να μπορέσω να το προβάλω. Αχιλλέα μου καλό ταξίδι», έγραψε ο ομότιμος καθηγητής ιστορίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης.
«Τον Αχιλλέα τον γνώρισα το 1989 και μαζί του περιπλανήθηκα στα ελληνικά χωριά της Γεωργίας… Ήταν ένας από τους πρωτοπόρους της ανάδυσης του διεκδικητικού κινήματος των Ελλήνων της ΕΣΣΔ», σημείωσε δρ Σύγχρονης Ιστορίας Βλάσης Αγτζίδης.
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Ιορδανίδης χαρακτήρισε τον Αχιλλέα Τσεπίδη «ένα από τα σύμβολα του Ποντιακού Ελληνισμού και των Ελλήνων του εξωτερικού» και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στη χήρα, τα παιδιά και τα εγγόνια του.
«Είναι μεγάλη απώλεια για τον Παγκόσμιο Ελληνισμό… Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του, στους συγγενείς, στους φίλους και στον όλο Ποντιακό Ελληνισμό! Αιώνια η μνήμη του αείμνηστου Αχιλλέα! Καλό του ταξίδι στο Βασίλειο των Ουρανών! Ο Κύριος να αναπαύσει την ψυχή του!», γράφει μεταξύ άλλων ο Γιάννης Καρυπίδης κάνοντας μικρή αναδρομή στη σχέση του με τον Αχιλλέα Τσεπίδη.
Όπως σημειώνει, «ήταν ένας από βασικούς πρωτοπόρους της προώθησης και ανάπτυξης της διδασκαλίας Ελληνικής γλώσσας στα σχολεία Γεωργίας και στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Τιφλίδας. Πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την επιστημονική έρευνα στο Μουσείο Φιλίας των Λαών της Ακαδημίας Επιστημών Γεωργίας».