Η συνοικία των Προσφυγικών του Ταύρου αλλάζει για να χαρίσει στους κατοίκους της, μικρούς και μεγάλους, φυσικό χώρο αναψυχής και ξεκούρασης. Η παρέμβαση απλώνεται σε έκταση, προβλέπει βιοκλιματική αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων, περιβαλλοντική προστασία και αισθητική ανάδειξη της περιοχής, με στόχο τη γενικότερη αναβάθμισή της.
Το έργο της ριζικής ανάπλασης θα κοστίσει 4.831.484,78 εκατ. ευρώ και γίνεται με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Όπως σημειώνει η διδάκτορας Αστικής Κοινωνικής Γεωγραφίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Νικολίνα Μυωφά, στη μελέτη της με τίτλο Κοινωνική κατοικία στην Αθήνα. Μελέτη των προσφυγικών συνοικισμών Δουργουτίου και Ταύρου από το 1922 έως σήμερα, «η ιστορία του Ταύρου είναι συνδεδεμένη με τη Μικρασιατική Καταστροφή και την εισροή μεγάλου αριθμού προσφύγων στην Ελλάδα.
»Στην έκταση όπου σήμερα βρίσκονται οι προσφυγικές-λαϊκές πολυκατοικίες, νότια αλλά και βόρεια της οδού Πειραιώς, εγκαταστάθηκαν το 1922 πρόσφυγες από διάφορες περιοχές της Μικράς Ασίας (Σμύρνη, Αττάλεια, Ικόνιο, Μερσίνη κ.ά.). Άλλωστε η ονομασία της περιοχής μάλλον προέρχεται από την ομώνυμη οροσειρά του Ταύρου (TorosDağları) στη νότια Τουρκία. Τμήμα της οροσειράς αυτής βρίσκεται στην Αττάλεια και τη Μερσίνη, από τις οποίες ήρθε μεγάλος αριθμός προσφύγων που εγκαταστάθηκε στην περιοχή».
Τι περιλαμβάνει η ανάπλαση
- Δημιουργία κοινόχρηστου χώρου ξεκούρασης, με στέγαστρα και τμήμα για εκδηλώσεις, ενεργειακά παγκάκια και λοιπό σύγχρονο αστικό εξοπλισμό (έκτασης 1.480,71 τ.μ.).
- Δημιουργία χώρου υπαίθριας άσκησης με τοποθέτηση οργάνων γυμναστικής (έκτασης 1.598 τ.μ.).
- Νέα παιδική χαρά με ειδικό δάπεδο και σύγχρονο εξοπλισμό με πιστοποιημένα προϊόντα, που πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές υγείας και ασφάλειας (έκτασης 1.013,62 τ.μ.).
- Διαδρόμους κίνησης, τόσο περιμετρικά όσο και στο εσωτερικό της περιοχής (έκτασης 394,75 τ.μ.).
- Διαμόρφωση χώρου για πλήρη και ασφαλή πρόσβαση ΑμεΑ.
- Εγκατάσταση φωτισμού χαμηλής κατανάλωσης τεχνολογίας led.
- Προμήθεια φυτικού και αρδευτικού δικτύου με πιστοποιημένα υλικά τελευταίας τεχνολογίας, καθώς και λειτουργία νέων σιντριβανιών.
- Ενίσχυση του πρασίνου με ανθοφόρα δέντρα και θάμνους ενδημικά της περιοχής και ανθεκτικά στις επικρατούσες καιρικές συνθήκες (έκτασης 14.177,95 τ.μ).
- Διαμορφώσεις πλατειών Ατταλείας και Παναγίτσας.
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την ανάπλαση είναι φυσικά και ψυχρά, δεν ανακλούν τη θερμότητα και το φως και συντελούν στη μείωση της επιφανειακής θερμοκρασίας του χώρου, διαμορφώνοντας με αυτό τον τρόπο ευνοϊκό μικροκλίμα. Έτσι, οι περιβαλλοντικές συνθήκες που δημιουργούνται επιδρούν θετικά στην ενεργειακή απόδοση των γειτονικών κτηρίων.
«Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα των κατοίκων και της κοινωνίας του Ταύρου, εργασθήκαμε μεθοδικά, υποβάλλαμε μελέτες, ζητήσαμε και πετύχαμε τη χρηματοδότηση για το έργο της ανάπλασης της περιοχής των προσφυγικών στον Ταύρο. Πρόκειται για μία παρέμβαση που έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός φυσικού χώρου αναψυχής και ξεκούρασης των κατοίκων και των παιδιών, με όργανα υπαίθριας άσκησης, σύγχρονη παιδική χαρά, σιντριβάνια και χώρους εκδηλώσεων. Διασφαλίσαμε την πρόσβαση των ΑμεΑ και ενισχύσαμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της περιοχής, προκειμένου να αναβαθμιστεί περιβαλλοντικά και αισθητικά», δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου.