Με ρίζες στο Κουστουλάντων της Γαλίαινας του Πόντου και από τους δυο γονείς, ο Γιάννης Καλπατσινίδης που έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών και κηδεύεται σήμερα, στη μία, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κεφαλοχωρίου Σερρών, έμελλε να αφήσει έντονα το στίγμα του στην ποντιακή μουσική και παράδοση παίζοντας, κατασκευάζοντας και διδάσκοντας τουλούμ’.
Η είδηση του θανάτου του, που βύθισε στη θλίψη τη βιολογική του οικογένεια, συγγενείς, φίλους αλλά και όλους όσοι τον γνώριζαν από τα μουσικά πράγματα, αναρτήθηκε στο προφίλ Καλπατσινιδης Γιάννης – Αγγείον – τουλούμ’, στο facebook.
Γονείς του ήταν ο Γεώργιος Καλπατσινίδης και η Χάιδω (Χατού) Καλπατσινίδου-Παυλίδου. Γεννήθηκε το 1936, στο Φλαμούρι Λαγκαδά, ωστόσο εκεί έζησε μόνο τα πρώτα 11 χρόνια της ζωής του λόγω του Εμφυλίου Πολέμου που οδήγησε στην εκκένωση του χωριού. Μέχρι τα 16 του ζει στο Λαχανά και ήδη από τα 13 μαθαίνει αγγείον-τουλούμ’. Ήταν ιδέα της μητέρας του γιατί υπήρχε οικογενειακή παράδοση από τον πατέρα της Ιωάννη Παυλίδη. Δάσκαλοί του ήταν ο θείος του Γεώργιος Βασιλειάδης και ο αδελφός του Νικόλαος Καλπατσινίδης.
Όπως αναφέρει ο Φάρος Ποντίων Θεσσαλονίκης σε παλαιότερη ανάρτησή του, τον Μάρτιο του 2019 και με αφορμή τα 50 χρόνια του Συλλόγου, η οικογένεια Καλπατσινίδη έφυγε από τον Λαχανά το 1952. Μετακόμισαν στο Παλιό Χωριό (Παλιό Κεφαλοχώρι).
«Εκεί εγκαθίστανται και πολλοί άλλοι Γαλιανίτ΄, που ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Στο Κεφαλοχώρι (Başköy) γνωρίζει και παντρεύεται τη Μαρία Ιωαννίδου, κι αυτή με καταγωγή από Κουστουλάντων Γαλίαινας και Τραπεζούντα.
»Αποκτούν δύο παιδιά το Γιώργο και το Χρήστο. Και παράλληλα με την οικογενειακή ζωή στο Παλιό Κεφαλοχώρι ο Γιάννης Καλπατσινίδης παίζει ερασιτεχνικά τουλούμ’, σε μουχαπέτια και γάμους. Σιγά-σιγά μπαίνει και σε νυχτερινά κέντρα της Θεσσαλονίκης. Γύρω στο 1957 εμφανίζεται στο πατάρι μαζί με το Γώγο Πετρίδη και τον Χρύσανθο», αναφέρονται στα βιογραφικά στοιχεία του Καλπατσινίδη.
Το 1965 δημιουργήθηκε το σημερινό Κεφαλοχώρι όπου μετακομίζει μόνιμα, έως σήμερα. Έχοντας πλέον μόνιμη εστία και τα παιδιά μεγαλώνουν σιγά σιγά, ξεκινά και άλλες, σημαντικές συνεργασίες στη Θεσσαλονίκη. Εκείνη την εποχή γνωρίζει δυο από τους σημαντικότερους συνεργάτες του, το Στάθη Ευσταθιάδη και τον Χαράλαμπο Κιαγχίδη. Πλαισιώνει τις εμφανίσεις τους, τις εκδηλώσεις του Φάρου Ποντίων και της Ευξείνου Λέσχης και συμμετέχει ενεργά στις ραδιοφωνικές εκπομπές.
Γυρίζει όλη τη Μακεδονία και γύρω στα μέσα της δεκαετίας του ’70 μεταβαίνει και στην Αθήνα, με πρώτο σταθμό το «Φάρο», στο Περιστέρι. Στο ξεκίνημά του στην Αθήνα, η συνεργασία του με τον Κωστίκα Τσακαλίδη ήταν κομβική. Αργότερα εμφανίστηκε και στο «Κορτσόπον» και στην «Τρυγόνα».
Σημαντικός σταθμός στη μουσική του πορεία ήταν και η συνεργασία του με τον αείμνηστο Γιώργο Αμαραντίδη, τον Σιμούλ΄, σε δίσκους, περιοδείες και νυχτερινές εμφανίσεις. Κάπου εκεί γνωρίστηκε και με τη Δόρα Στράτου και δούλεψε για πολλά χρόνια στο θέατρό της.
Συνεργάστηκε επίσης με τους Λάζο Τερζά, Γιάννη Μαρκόπουλο, Νίκο Ξυλούρη, Λιζέτα Νικολάου, Παναγιώτη Ασλανίδη, Μιχάλη Καλιοντζίδη, Γιάννη Τσανάκαλη, Γιάννη Κουρτίδη, Στάθη και Σοφία Νικολαΐδη, Κώστα Θεοδοσιάδη, Αλέξη Παρχαρίδη, Δημήτρη Καρασαββίδη, Γιώργο Ιωαννίδη, Σοφία Παπαδοπούλου, Γιάννη & Αβραάμ Γκόσιο, Πόλυ Εφραιμίδη και πολλούς άλλους.