Στις 6 Δεκεμβρίου 2019, στη διάρκεια του «Διεθνούς Συνεδρίου για το Έγκλημα της Γενοκτονίας» που συνδιοργάνωσαν η ΠΟΕ και η ΚΕΔΕ, μπήκε ο σπόρος για μια σημαντική πρωτοβουλία που αφορά τα ελληνικά γράμματα, τις επιζώσες διαλέκτους της ελληνικής γλώσσας (κρητικά, ποντιακά, θρακιώτικα κτλ.), αλλά και τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας μέσα από τα οθωμανικά αρχεία.
Οι σπορείς δεν ήταν άλλοι από τον Δημήτρη Λαμπρόπουλο (πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης) και την Αναστασία Κασαπίδου-Dick (επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνούς Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της ΟΣΕΠΕ).
Η πρωτοβουλία αφορούσε τη σύναξη πόρων και προσώπων με στόχο τη χορηγία έρευνας περί των ελληνικών γραμμάτων σε πανεπιστήμιο της Γερμανίας.
Το… φιτίλι, σύμφωνα με πληροφορίες του pontosnews.gr, άναψε ο δρ Νίκος Μιχαηλίδης (επ. καθηγητής Ανθρωπολογίας και Μεσογειακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι) με την ερώτηση «γιατί δεν κάνετε εσείς οι “Γερμανοί” έδρα σπουδών σε πανεπιστήμιο της Γερμανίας;», και την υποστήριξή του εξέφρασε εξαρχής και ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ο οποίος ήταν παρών στη συζήτηση.
Εύφορο χωράφι γι’ αυτόν το σπόρο αποδείχθηκε το ιστορικό Πανεπιστήμιο Φρίντριχ Σίλερ της Ιένας, στο οποίο υπήρχε ήδη πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών υπό την έδρα «Βαλκανικές Σπουδές ΝΑ Μεσογείου». Το πρόγραμμα ωστόσο είχε πρόσφατα ορφανέψει από χορηγούς, ως εκ τούτου η έρευνα των γλωσσολογικών είχε σταματήσει, κι ένας τεράστιος όγκος δεδομένων κινδύνευε να μείνει αναξιοποίητος.
Τι ακριβώς σήμαινε αυτό, σε οικονομικούς όρους; Μίνιμουμ 45.000€ το χρόνο, επί τρία χρόνια, για έναν κύκλο ερευνών-σπουδών. Αυτά έβαλαν στόχο να συγκεντρώσουν οι Σύλλογοι Ποντίων Βαυαρίας σε συνεργασία με τη Διαρκή Επιτροπή για τη Γενοκτονία και τη Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της ΟΣΕΠΕ.
Εκεί αποσκοπεί και η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Ιουνίου στο Μόναχο: Στη δημοσιοποίηση της πρωτοβουλίας και στη συγκέντρωση επικοινωνιακών και οικονομικών χορηγιών.
Κεντρικός εισηγητής θα είναι ο βασικός αρωγός (ή μάλλον αγωγός) στην προσπάθεια, ο σλαβολόγος δρ Thede Kahl, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ιένας και διευθυντής του Vanishing Languages and Cultural Heritage Commission, στη Βιέννη – γνωστός και ως Θεόδωρος Καλ, λόγω της μεγάλης τριβής του με τις ελληνικές διαλέκτους γενικότερα, και την ποντιακή ταυτότητα ειδικότερα.*
Όλη αυτήν την πορεία βάφτισαν «Project Bessarion» οι εμπλεκόμενοι, αντλώντας έμπνευση από τον Βησσαρίωνα τον Τραπεζούντιο, «ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στη διάσωση και διάδοση της ελληνοβυζαντινής γραμματείας στην Ευρώπη στα χρόνια μετά την Άλωση», όπως διαβάζουμε στο αριστερό κάτω άκρο της πρόσκλησης.