Μια μεγάλη θρησκευτική γιορτή, αυτή της Πεντηκοστής, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από τους ορθόδοξους χριστιανούς στον Πόντο που φρόντιζαν να την τιμούν ανελλιπώς. Οι εκκλησιές γέμιζαν λουλούδια, μάραντα και μανουσάκια, και στους περισσότερους ναούς στρώνονταν φύλλα από καρυδιές (ή και άνθη) στο δάπεδο ώστε οι πιστοί να μπορούν να γονατίσουν για να ζητήσουν το έλεος του Θεού.
Το έθιμο του στρωσίματος των φύλλων και των λουλουδιών στους ναούς εντοπιζόταν καταρχήν στην Αργυρούπολη και σύμφωνα με τον Γ. Κανδηλάπτη, κρατούσε από τα Χλόεια, την αρχαία γιορτή της Άνοιξης που ήταν αφιερωμένη στη θεά Δήμητρα.
Όμως τα καρυδόφυλλα επιλέγονταν περισσότερο από άλλα γιατί έμοιαζαν με τις πύρινες γλώσσες με τις οποίες εμφανίστηκε το Άγιο Πνεύμα στα κεφάλια των Αποστόλων.
Στην Οινόη αντί για φύλλα από καρυδιές έστρωναν φύλλα από δάφνη και αφού τελείωναν οι τελετές τα έκαιγαν στο προαύλιο του ναού, συνήθως το μεσημέρι. Υπήρχε η άποψη ότι τα καμένα δαφνόφυλλα είχαν θεραπευτικές ιδιότητες και για αυτό έτριβαν τα αποκαΐδια στις πληγές τους.
Ανάλογη ιαματική δράση είχαν και τα καρυδόφυλλα σύμφωνα με τους Ινεπολίτες. Οι πιστοί κατά τη γονυκλισία και ενώ διαβάζονταν οι ευχές τα έβαζαν στον κόρφο τους για να επωφεληθούν των ευεργετικών ιδιοτήτων τους.
Την Κυριακή της Πεντηκοστής επέλεγαν οι Σανταίοι για να γιατρευτούν από ασθένειες. Πώς; Χωρισμένοι σε αγόρια και κορίτσια έβγαζαν τα ρούχα τους και γυμνοί κυλιούνταν πάνω στο χορτάρι και τα αγριολούλουδα της Σάντας. Και αφού ολοκληρωνόταν αυτό το ιδιαίτερο εθιμοτυπικό, ντύνονταν και έτρωγαν όλοι μαζί.
Μέρα του πεντικού (ποντικού) αποκαλούσαν στη Ροδόπολη της Ματσούκας τη σημερινή μέρα. Για κάποιο λόγο θεωρούσαν πως εάν φράξουν τα σύνορα των χωραφιών τους με τα κλαδιά της καρυδιάς, δεν θα μπουν αρουραίοι στα χωράφια τους.
Στρώνουν φύλλα καρυδιάς στην Αργυρούπολη Δράμας και το Πολύκαστρο Κιλκίς
Φύλλα καρυδιάς εξακολουθούν να στρώνουν στα ποντιοχώρια, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Όπως αναφέρει η Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια στο βιβλίο της Λαογραφικά του Πόντου, στο χωριό Αργυρούπολη της Δράμας το έθιμο τηρείται μέσα στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Τα φύλλα στρώνονται στο δάπεδο της εκκλησίας ώστε να γονατίσουν πάνω τους οι πιστοί και αφού τελειώσει η Θεία Λειτουργία ο ιερέας τα μοιράζει για να φυλαχθούν στο εικονοστάσι.
Ανάλογα εορτάζουν την ημέρα της Πεντηκοστής και στο Πολύκαστρο Κιλκίς. Οι πιστοί λένε, επίσης, πως το έθιμο προέρχεται από την Αργυρούπολη του Πόντου.