Ανυποχώρητος στην απόφασή του να εγκαταστήσει Αλβανούς δημάρχους σε πόλεις όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Σέρβοι δηλώνει ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι, παρά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν και τα οποία ανάγκασαν το ΝΑΤΟ να ενισχύσει τις δυνάμεις του.
«Οι δήμαρχοι πρέπει να πάνε και να εργαστούν στα γραφεία τους. Χρειαζόμαστε κανονικότητα. Τι νόημα έχει να διαθέτουμε δημόσια κτίρια για κρατικούς λειτουργούς αν δεν τα χρησιμοποιούμε;», δήλωσε.
Οι περίπου 50.000 Σέρβοι του βόρειου Κοσόβου δεν αναγνωρίζουν τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του από τη Σερβία και θεωρούν το Βελιγράδι πρωτεύουσά τους. Αρνούνται επίσης να αποδεχτούν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών του Απριλίου, δεδομένου ότι η συμμετοχή ήταν μόλις 3,5%.
Οι δήμαρχοι «πρέπει να φύγουν από την περιοχή επειδή δεν εκπροσωπούν κανέναν» είπε την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της Σερβικής Λίστας, του μεγαλύτερου κόμματος των Σέρβων του Κοσόβου, Ίγκορ Σίμιτς, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
Ο Λουλζίμ Χετέμι, ο Αλβανός δήμαρχος του Λεπόσαβιτς, βρίσκεται στο γραφείο του από νωρίς το πρωί της Δευτέρας και στρατιώτες του ΝΑΤΟ φρουρούν το δημαρχείο γύρω από το οποίο έχουν τοποθετηθεί συρματοπλέγματα.
Οι δήμαρχοι του Ζβέτσαν και του Ζούμπιν Πότοκ εργάζονται από τα σπίτια τους. Γύρω από το δημαρχείο στο Ζβέτσαν έχουν τοποθετηθεί επίσης συρματοπλέγματα και μεταλλικές μπάρες. Στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης KFOR φρουρούν το κτήριο, ενώ άλλοι έχουν αναπτυχθεί σε οδικούς άξονες που οδηγούν στο κέντρο της πόλης, κατόπιν έκκλησης της Σερβικής Λίστας, καθώς την Τετάρτη κουκουλοφόροι άνοιξαν πυρ εναντίον δύο περιπολικών. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Κοσόβου.
Διαδήλωση στη Μιτρόβιτσα
Νωρίτερα σήμερα, στο σερβικό τμήμα της εθνοτικά διχασμένης πόλης Μιτρόβιτσα, δυο Αλβανοί Κοσοβάροι δέχτηκαν επίθεση και τραυματίστηκαν «από μια οργανωμένη ομάδα μασκοφόρων», όπως ανέφερε η κοσοβαρική αστυνομία.
Πολλές εκατοντάδες Αλβανοί διαδήλωσαν το μεσημέρι κοντά σε γέφυρα που συνδέει το αλβανικό με το σερβικό τμήμα της πόλης, κρατώντας αλβανικές σημαίες και φωνάζοντας «Η Μιτρόβιτσα δεν μπορεί να είναι διαιρεμένη».
Η αστυνομία έκανε έκκληση στους πολίτες να μην κατέβουν στο δρόμο, για «να μην ρίξουν λάδι στη φωτιά». Οι διαδηλωτές σκόπευαν να μεταβούν στο βόρειο, το σερβικό τμήμα της πόλης, όμως ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την πρόσβασή τους στη γέφυρα.