Δύο ημέρες έμειναν για την ανακοίνωση του νέου υπουργικού συμβουλίου στην Τουρκία, μετά από την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της χώρας.
Τα σενάρια σχετικά με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης δίνουν και παίρνουν, ενώ το Σάββατο το απόγευμα αναμένεται η ορκωμοσία του Ερντογάν, καθώς και η ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο αναμένεται να ορκιστεί την Κυριακή, 4 Ιουνίου.
Χτες, το βράδυ της Τετάρτης, ένας καλά πληροφορημένος και φιλοκυβερνητικός δημοσιογράφος, αποκάλυψε ότι ο πρώην τσάρος της τουρκικής οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ θέλει να συναντηθεί ακόμη μία φορά με τον πρόεδρο Ερντογάν.
Όπως επισήμανε ο δημοσιογράφος, αυτό σημαίνει ότι ο Σιμσέκ, από τον οποίο εξαρτάται η επιβίωση της τουρκικής οικονομίας, θέτει όρους ώστε να έχει πλήρη έλεγχο και πλήρη ευθύνη για το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι εφόσον πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη συνάντηση, θα είναι η τρίτη ή τέταρτη φορά που θα βρεθεί με τον πρόεδρο Ερντογάν μετά από τις εκλογές.
Παράλληλα, χθες, πριν από το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί για περίπου 45′. Λέγεται ότι σε αυτή τη συνάντηση συζητήθηκαν ονόματα για το νέο υπουργικό συμβούλιο, δεδομένου ότι ο Μπαχτσελί έχει ανθρώπους τους οποίους υποστηρίζει, όπως ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.
Ειδικά για το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς υπάρχει μεγάλη πίεση στην Τουρκία σε σχέση με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ακούγονται τα ονόματα τόσο του Χακάν Φιντάν, του πρώην αρχηγού της ΜΙΤ όσο και του Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος έχει πολύ στενές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Την ίδια ώρα προβληματισμό προκαλεί η απόφαση του Ερντογάν να μην πάει τελικά στη Μολδαβία, όπου συγκαλείται η σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στην οποία συμμετέχουν σχεδόν 50 Ευρωπαίοι ηγέτες.
Σύμφωνα με το Politico, ο Τούρκος πρόεδρος ανέστειλε την μετάβασή του καθώς δεν ήθελε να εμφανιστεί σε ένα φόρουμ με πολλές επικρίσεις και αρνητική στάση απέναντι στη Ρωσία.