Στον απόηχο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, αλλά και των 100 χρόνων της Νίκαιας των προσφύγων, σήμερα στις 19:30 εγκαινιάζονται δύο εκθέσεις στη Δημοτική Πινακοθήκη «Ντίνος Κατσαφάνας».
Η μία αφορά τη συμβολή του μικρασιατικού ελληνισμού στο 1821 και η δεύτερη είναι αφιερωμένη στον χαράκτη Λυκούργο Κογεβίνα, μέσω του οποίου αναδεικνύεται ο ρόλος του Ναυτικού στον Αγώνα.
«Η συμβολή του μικρασιατικού ελληνισμού στο 1821 μέσα από τις έγγραφες μαρτυρίες των αγωνιστών»
Η έκθεση βασίζεται στην πρόσφατα αναθεωρημένη έκδοση της Αρχοντίας Παπαδοπούλου, Νικαιώτισσας ιστορικού-φιλολόγου προσφυγικής καταγωγής, με τίτλο Η συμβολή των Ελλήνων της καθ΄ ημάς Ανατολής στην Παλιγγενεσία του 1821 μέσα από τις έγγραφες μαρτυρίες των Αγωνιστών (έκδοση Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, 2022).
Μέσα από αποσπάσματα πιστοποιητικών και αιτήσεων αγωνιστών προς την ελληνική πολιτεία, δηλαδή μέσω του αυθεντικού λόγου των Μικρασιατών αγωνιστών και των Ελλαδιτών οπλαρχηγών και ναυμάχων, ανασυστήνεται με απαράμιλλη αμεσότητα το χρονικό της Επανάστασης.
Ο επισκέπτης της έκθεσης θα παρακολουθήσει τη διάδοση των ιδεών της Φιλικής Εταιρείας στη Μικρά Ασία, τα αντίποινα που επιβλήθηκαν με την έναρξη των επιχειρήσεων και την πολύπλευρη συμβολή του μικρασιατικού ελληνισμού στον αγώνα για την ανεξαρτησία.
Θα ενημερωθεί για τη συμμετοχή των Μικρασιατών στις πολιτικές και διοικητικές διεργασίες των επαναστατικών χρόνων και τις τιμητικές διακρίσεις που δέχθηκαν μετεπαναστατικά.
Παράλληλα, όμως, στον αντίποδα όσων προηγήθηκαν, θα γνωρίσει τις τραγικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι ανέστιοι πλέον Μικρασιάτες αγωνιστές, οι χήρες και τα ορφανά παιδιά τους στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος.
Επιμέλεια έκθεσης: Δέσποινα Αλεξιάδου, Μαρία Πούλου.
«Λυκούργος Κογεβίνας, ο χαράκτης. Από την Ακρόπολη έως τα καράβια του αγώνος»
Ο ζωγράφος και χαράκτης Λυκούργος Κογεβίνας είναι ένας από τους θεμελιωτές της ελληνικής χαρακτικής και ο εισηγητής του καλλιτεχνικού λευκώματος στην Ελλάδα.
Η τελευταία έκδοση που φιλοτέχνησε, το λεύκωμα χαλκογραφιών Καράβια του αγώνος (1938), είναι αφιερωμένη στα πλοία της εποχής του Αγώνα του ’21, σε καράβια που πρωτοστάτησαν στις ναυτικές επιχειρήσεις της Επανάστασης και δημοφιλή σκάφη της εποχής γενικότερα.
Στην έκθεση παρουσιάζονται οι δώδεκα χαλκογραφίες του λευκώματος σε χρωμολιθογραφική αναπαραγωγή, χαλκογραφίες του Λυκούργου Κογεβίνα που ανήκουν στη μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης και το λεύκωμα χαλκογραφιών Το Όρος Άθως (1922) επίσης σε χρωμολιθογραφική αναπαραγωγή.
Η έκθεση, που έχει πρωτίστως εκπαιδευτικό χαρακτήρα, πλαισιώνεται από ευρύ συνοδευτικό υλικό σχετικό με το Ναυτικό του Αγώνα, τα εικονιζόμενα πλοία, τη ζωγραφική των πορτραίτων πλοίων και τη χαρακτική του Λυκούργου Κογεβίνα.
Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία Πούλου.