Στην ανάπτυξη ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία συμφώνησαν σήμερα οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, υπογράφοντας σχετικό έγγραφο.
Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, η Μόσχα θα διατηρήσει τον έλεγχο των όπλων αυτών και θα είναι εκείνη που θα αποφασίζει για τη χρήση τους, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.
Παράλληλα, ο ρωσικός στρατός αντικαθιστά μονάδες της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner με τακτικά στρατεύματα στα περίχωρα του Μπαχμούτ της Ουκρανίας,, αλλά οι μαχητές της οργάνωσης παραμένουν εντός της κατεστραμμένης πόλης, δήλωσε σήμερα η Ουκρανή υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ.
Τα σχόλιά της φαίνεται να επιβεβαιώνουν, τουλάχιστον εν μέρει, την ανακοίνωση του ιδρυτή της Βάγκνερ, του Γεβγκένι Πριγκόζιν, ότι η οργάνωσή του έχει αρχίσει να αποσύρει τις δυνάμεις της από το Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία και να παραδίδει τις θέσεις τους στον ρωσικό τακτικό στρατό.
Ο Πριγκόζιν δήλωσε σε βίντεο ότι η αποχώρηση των μονάδων του ξεκίνησε νωρίς σήμερα και η παράδοση των θέσεων της Wagner θα συνεχιστεί έως την 1η Ιουνίου.
Ο Σέρχιι Τσερεβάτι, εκπρόσωπος της ανατολικής στρατιωτικής διοίκησης της Ουκρανίας, δήλωσε ότι ο αριθμός των ρωσικών επιθέσεων στην περιοχή έχει μειωθεί τις τρεις τελευταίες ημέρες και ότι έχουν υπάρξει δύο στρατιωτικές συμπλοκές τις τελευταίες 24 ημέρες, αν και συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί.
«Μπορούμε σίγουρα να επισημάνουμε μια μείωση στις επιθέσεις και πιθανόν αυτό να συνδέεται με την ανασύνταξή τους. Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε προκαλέσει βαριές απώλειες και το χρειάζονται αυτό (για να ανασυνταχθούν», δήλωσε.
Η Μαλιάρ είπε ότι η Ρωσία ενισχύει επίσης τις θέσεις της στις πτέρυγες του μετώπου στο Μπαχμούτ και ότι βομβαρδίζει τις ουκρανικές δυνάμεις σε μια προσπάθεια να ανακόψει την ουκρανική προέλαση προς τα βόρεια και τα νότια της πόλης.
Απελευθερώθηκαν 106 Ουκρανοί αιχμάλωτοι
Η Ουκρανία εξασφάλισε την απελευθέρωση 106 στρατιωτών που είχαν αιχμαλωτισθεί σε ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου με την Ρωσία, ανακοίνωσε ο Αντρίι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Οι στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων οκτώ αξιωματικών, είχαν αιχμαλωτισθεί στο Μπαχμούτ «Πολλοί από αυτούς που επιστρέφουν από την αιχμαλωσία θεωρούνταν αγνοούμενοι. Οι συγγενείς τους πέρασαν μια δύσκολη περίοδο» δήλωσε ο Αντρίι Γιερμάκ.
Ο μεγαλύτερος σε ηλικία από τους Ουκρανούς που αντηλλάγησαν είναι 59 ετών και ο μικρότερος 21 ετών. Δεν υπήρξε άμεση ενημέρωση για το πόσοι Ρώσοι στρατιώτες επέστρεψαν από την Ουκρανία κατά την ανταλλαγή των αιχμάλωτων.
Το Κρεμλίνο απέλασε πέντε Σουηδούς διπλωμάτες
Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα κλείσει από την 1η Σεπτεμβρίου το προξενείο της Σουηδίας στην Αγία Πετρούπολη και τη δική της διπλωματική αποστολή στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, το Γκέτεμποργκ, ενώ απέλασε πέντε Σουηδούς διπλωμάτες ως αντίποινα μετά την απέλαση από τη Στοκχόλμη πέντε Ρώσων τον περασμένο μήνα.
Η Στοκχόλμη ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι απέλασε τους διπλωμάτες εν μέσω ανησυχιών για κατασκοπεία. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τις απελάσεις «απροκάλυπτα εχθρικό βήμα».
Η πρεσβευτής της Σουηδίας Μαλένα Μαρντ εκλήθη σήμερα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για να ενημερωθεί για την απόφαση αυτή, ανέφερε η ρωσική διπλωματία σε ανακοίνωση.
«Η ρωσική πλευρά αποφάσισε, ως ανταπάντηση, να κηρύξει ‘personas non gratas’ (ανεπιθύμητα πρόσωπα) πέντε Σουηδούς διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων τρεις υφισταμένους του επιτετραμμένου για την Άμυνα στην πρεσβεία της Σουηδίας στη Μόσχα», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
«Αυτές οι ενέργειες των σουηδικών αρχών απλά επιδεινώνουν την κατάσταση των διμερών σχέσεων, που έχουν υποβαθμιστεί σε πρωτόγνωρο επίπεδο, κυρίως λόγω της αδιάκοπης ρωσοφοβικής εκστρατείας στη Σουηδία», ανέφερε σήμερα η ρωσική διπλωματία.
Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ σε ανακοίνωση εξέφρασε τη λύπη του και δήλωσε ότι η είδηση αποτελεί «περαιτέρω επιβεβαίωση των αρνητικών πολιτικών εξελίξεων στη Ρωσία και της διεθνούς απομόνωσης της χώρας».
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί από πέρυσι που η Σουηδία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.