Λίγες μέρες απέμειναν για τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία και η αντιπολίτευση προσπαθεί με κάθε τρόπο να κερδίσει τις γυναίκες ψηφοφόρους και κυρίως τις νοικοκυρές που προτιμούν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στις εκλογές του 2018, σύμφωνα με στατιστικά, το 69% των νοικοκυρών ψήφισε τον Τούρκο πρόεδρο.
Παρά τα προεκλογικά βίντεο που τον έδειχναν στην κουζίνα του, ο επικεφαλής του CHP και υπέρμαχος του κοσμικού κράτους, δεν κατάφερε να προσελκύσει παρά το 44,9% των ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο των εκλογών, στις 14 Μαΐου.
Από το Βαν ως το Εσκισεχίρ (Δορύλαιον) υποστηρικτές και υποστηρίκτριες του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προσπαθούν να πείσουν τις βαθιά πολωμένες ψηφοφόρους. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ομάδες στις οποίες δεν καταφέρνουμε να φτάσουμε, κυρίως τις νοικοκυρές», παραδέχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, που ανήκει επίσης στο CHP.
«Πρέπει να τις συναντήσουμε, να τους υπενθυμίσουμε ότι, αν και (ο Ερντογάν και το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα του AKP) κυβερνούν εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια τη χώρα, παρά το γεγονός ότι έχουν όλα τα εργαλεία προπαγάνδας, περιλαμβανομένων των μέσων ενημέρωσης, δεν κέρδισαν», εξηγεί η Ροϊντά Ακσόι, φεμινίστρια που στηρίζει τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Η 50χρονη Τσιγκντέμ Ενέρ στον πρώτο γύρο επέλεξε τον υπερεθνικιστή Σινάν Ογάν. Στο δεύτερο γύρο θα ψηφίσει τον Κιλιτσντάρογλου γιατί «Η Τουρκία είναι κοσμικό κράτος, έδωσε στις γυναίκες το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, ήδη από τη δεκαετία του 1930. Και δείτε το θλιβερό σημείο στο οποίο μας έφερε ο Ερντογάν επιτρέποντας να μπουν στο Κοινοβούλιο οι φίλοι του του Huda-Par, ένα κουρδικό ισλαμιστικό κόμμα», καταγγέλλει.
Η Τιγιέν Αλπανλί θα κάνει το ίδιο, αλλά επειδή συμφωνεί με τις απόψεις του. «Γυναίκες δολοφονούνται, σχεδόν κανένας από τους δολοφόνους δεν τιμωρείται», τονίζει η 60χρονη γυναίκα, η οποία ανησυχεί και για την παρουσία ισλαμιστών στον συνασπισμό του Ερντογάν.
Αντιθέτως, η Ραζιγέ Κουσκαγιά, 50 ετών, και η κόρη της θα στηρίξουν «τον Ταγίπ μέχρι την τελευταία σταγόνα του αίματός μας». «Ίσως να μην μπορούμε να αγοράσουμε όλα όσα θέλουμε, αλλά δεν είναι σοβαρό», δηλώνει αυτή η υποστηρίκτρια της σαρίας, του ισλαμικού νόμου.