Την πρόθεσή του να θεσμοθετηθούν ετησίως σε Ελλάδα και Κύπρο εκδηλώσεις, που να συνδέουν την ιστορία του κυπριακού και του ποντιακού ελληνισμού και να περιλαμβάνουν ένα θέμα τη φορά, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης κατά τη διάρκεια συνάντησής του στο προεδρικό μέγαρο με εκπροσώπους του Σωματείου Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» και της Ένωσης Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά».
Ο στόχος, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, θα πρέπει να είναι οι νέοι να μαθαίνουν κάθε φορά τμήματα της ιστορίας των Κυπρίων και των Ποντίων, δύο λαών με κοινή πορεία.
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να στηρίξει οικονομικά την προσπάθεια, η οποία, για να έχει επιτυχία, δε θα πρέπει να στηρίζεται μόνο σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες και προσπάθειες.
«Είναι κοινή η πορεία Ποντίων και Κυπρίων και μας αγγίζουν τα ίδια θέματα. Θέλουμε να γίνει ετήσιος ο θεσμός διοργάνωσης εκδηλώσεων σε Ελλάδα και Κύπρο για την ποντιακή και την κυπριακή ιστορία και κάθε φορά να αναδεικνύεται μία διαφορετική διάσταση, ώστε να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη. Όμως, δεν πρέπει αυτές οι πρωτοβουλίες κάθε φορά να εξαρτώνται από το ποιος είναι επικεφαλής.
Το πιο σημαντικό είναι να μαθαίνουν την ιστορία τα παιδιά μας. Μπορούμε να στηρίξουμε οικονομικά την προσπάθεια. Το χειρότερο είναι να ξεχάσουμε.
»Το να θυμόμαστε τη Γενοκτονία που υπέστη ο ποντιακός ελληνισμός ή να γνωρίσουμε τον αγώνα της ΕΟΚΑ, δε σημαίνει ότι είμαστε αντίθετοι σε μία προοπτική ελληνοτουρκικής φιλίας. Το να αναγνωρίσει η Τουρκία, θα είναι πολύ σημαντικό και γι’ αυτήν», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» Γιώργος Γεωργιάδης, ανέφερε ότι «ο πρόεδρος μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα τήρησε την υπόσχεση που έδωσε στη Θεσσαλονίκη, στις 19 Σεπτεμβρίου 2022, για διοργάνωση εκδήλωσης μνήμης στην Κύπρο για τα θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού» και τάχθηκε υπέρ της θεσμοθέτησης ετήσιων εκδηλώσεων, «αφού Πόντιοι και Κύπριοι καταλαβαίνουν καλύτερα ο ένας του άλλου την απόγνωση και την πικρία που αισθάνθηκαν, επειδή δεν τους βοήθησε κανείς».
Ο Γιώργος Γεωργιάδης είπε ακόμα ότι θα ήταν σημαντικό στα σχολικά βιβλία της Κύπρου να περάσει περισσότερο το θέμα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού και πρότεινε να γίνουν ανταλλαγές μαθητών μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.
Μάλιστα θα μπορούσαν με εκδηλώσεις να συνδυαστούν οι ηρωικές πράξεις Νίκου Καπετανίδη και Ευαγόρα Παλληκαρίδη σε Πόντο και Κύπρο αντίστοιχα και πρότεινε στον Νίκο Χριστοδουλίδη να δημιουργηθεί Έδρα Ποντιακών Σπουδών και στην Κύπρο.
«Να ξεκινήσουμε από την Παιδεία»
Το λόγο πήρε στη συνέχεια η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά». Η Λίνα Φενερίδου ανέφερε ότι είναι δύσκολο να διατηρηθεί στο νησί η διάλεκτος και η κουλτούρα των Ποντίων, επειδή είναι μικρός ο αριθμός τους στο νησί.
«Πρέπει να ξεκινήσουμε από την Παιδεία. Μας δένουν πάρα πολλά και πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στον κόσμο να γνωρίσει το ποντιακό θέατρο, το ποντιακό τραγούδι και την ποντιακή κουλτούρα», είπε η Λίνα Φενερίδου.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με το Σωματείο Δράσης«Νίκος Καπετανίδης» να δωρίζει στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας έναν πίνακα με το έμβλημα του Σωματείου και τον πρόεδρο του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Νικόπολης Θεσσαλονίκης «Φίλων Κτενίδης» να του δίνει το έργο Η καμπάνα του Πόντου.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης