Με μια σεμνή εκδήλωση έμπλεη συγκίνησης και προσανατολισμένη στην πλουσιότατη παράδοση του Πόντου, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) θα τιμήσει απόψε στον Πειραιά τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας, 104 χρόνια μετά την έναρξη της πιο σκληρής της φάσης.
Πρόκειται για μία από τη σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνει η ΠΟΕ στο πλαίσιο της «μαύρης» επετείου. Θα ξεκινήσει στις 20:00 στο «Πυρρίχιο Πέταγμα», το μνημείο του ποντιακού ελληνισμού στον Πειραιά.
Η συγκεκριμένη εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Δήμο Πειραιά και το Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων (ΣΠοΣ) Νοτίου Ελλάδος και Νήσων.
«Το μήνυμα που θα στείλει η εκδήλωση είναι ότι δεν τελειώσαμε. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε το δίκαιο αίτημά μας, τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού αλλά και όλων των χριστιανικών λαών της Ανατολής, Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων. Επίσης, η εκδήλωση γίνεται γι’ αυτούς που δεν πρόλαβαν να μιλήσουν και κουβέντα να διεκδικήσουν· η φράση προέρχεται από κείμενό μου Τ’ άκουσες αδερφέ, κομμάτι από το οποίο θα αναγνωστεί κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης», αναφέρει στο pontosnews.gr ο έχων την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης, ο λυράρης Ηλίας Υφαντίδης.
Τι θα δει το κοινό
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με τρισάγιο και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των θυμάτων της Γενοκτονίας. Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, εκπρόσωπο της ΠΟΕ και άλλους επισήμους, για να σκορπίσει στη συνέχεια ρίγη συγκίνησης στη συνέχεια το ποντιακό παραδοσιακό τραγούδι «Αητέντς επαραπέτανεν».
«Το συγκεκριμένο τραγούδι περιλαμβάνεται στον Ακριτικό Κύκλο και αποτελεί μια ωδή στον άγνωστο στρατιώτη. Είναι το μοναδικό τραγούδι σε ολόκληρη την ελληνική μουσική λαογραφία που εξυμνεί τον άγνωστο στρατιώτη. Αυτό το τραγούδι, καθώς και το «’Πάρθεν η Ρωμανία» που θα ακολουθήσει, θα τα πω εγώ παίζοντας τη λύρα μου, ενώ στο νταούλι θα βρίσκεται ο Παναγιώτης Κοπαλίδης», λέει ο Ηλίας Υφαντίδης.
Τη «σκυτάλη» θα παραλάβει στη συνέχεια η διεθνούς φήμης Πόντια σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, η οποία θα ερμηνεύσει το νανούρισμα στην ποντιακή διάλεκτο «Νένυ το βασιλόπουλο μ’» καθώς και το «Την πατρίδα μ’ έχασα».
«Όλα τα νανουρίσματα σηματοδοτούν τον άνθρωπο, από τη γέννησή του έως το τέλος του. Δεν θυμόμαστε τα νανουρίσματα αλλά τα θυμάται η ψυχή μας, τα κύτταρά μας. Γι’ αυτό γαληνεύουμε και συγκινούμαστε, όταν ακούμε κάποιο νανούρισμα. Έβαλα νανούρισμα στο πρόγραμμα για συμβολισμό. Παραπέμπει στα χιλιάδες παιδιά που θανατώθηκαν κατά τη Γενοκτονία αλλά και αυτά που επρόκειτο αλλά δεν πρόλαβαν να γεννηθούν», σημειώνει ο Ηλίας Υφαντίδης.
Θα ακολουθήσει η αφήγηση του κειμένου του Ηλία Υφαντίδη Τ’ άκουσες αδερφέ;, από την ερασιτέχνη ηθοποιό του ποντιακού θεάτρου Άννα Καλαϊτζόγλου. Όπως λέει στο pontosnews.gr ο συγγραφέας, το συγκεκριμένο κείμενο «έγινε viral διότι μέσα σε μία σελίδα περιλαμβάνει τα πάντα για τη Γενοκτονία».
Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με τη σέρρα που θα χορέψουν πυρριχιστές του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας και Νήσων, υπό τις οδηγίες του Όμηρου Παχατουρίδη.
«Πρόκειται για μια σεμνή εκδήλωση, η οποία θα ξεκινήσει με δέηση και θα καταλήξει με κορύφωση, τη σέρρα» εξηγεί ο Ηλίας Υφαντίδης, ο οποίος τόνισε και το συναισθηματικό δέσιμο που έχει με το «Πυρρίχιο Πέταγμα» αλλά και με ολόκληρο τον Πειραιά.
«Προσωπικά έχω ένα συναισθηματικό δέσιμο με το μνημείο του Πειραιά, αφού είχα την ευλογία να αναλάβω την επιμέλεια της μουσικής και των κειμένων κατά την εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του. Επίσης, στο λιμάνι του Πειραιά πάτησαν για πρώτη φορά το πόδι τους στην Ελλάδα πολλοί από τους πρόσφυγες. Και η δική μου οικογένεια, όταν ήρθε στην Ελλάδα το 1965 από την πρώην Σοβιετική Ένωση, έφτασε στο λιμάνι του Πειραιά. Από τον Πόντο πέρασε στον Καύκασο, από εκεί λόγω των σταλινικών διώξεων το 1949 βρέθηκε στις στέπες του Καζακστάν και το 1965 έφτασε στην Ελλάδα. Επίσης, από παιδί άκουγα ιστορίες για το καράβι που έφερε την οικογένειά μου στον Πειραιά. Άρα ολόκληρη η περιοχή μου δημιουργεί μια έντονη συναισθηματική φόρτιση», καταλήγει.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης