Κρατώντας δάδες, και με τα νταούλια να χτυπούν ρυθμικά, ζιπκαλήδες και ζουπουνοφόρες, αλλά και πλήθος κόσμου, πολλοί με τη μπλούζα με τον επετειακό λογότυπο για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, την περασμένη Κυριακή διέσχισαν το κέντρο της Αγίας Βαρβάρας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του «Φάρου».
Προορισμός τους η Πλατεία 19ης Μαΐου και στόχος τους να στείλουν το μήνυμα ότι η μνήμη παραμένει μια ολοζώντανη φλόγα και ταυτόχρονα ένας φάρος στο σκοτάδι της λήθης.
Ενόψει της 104ης επετείου από την έναρξη της πιο σκληρής φάσης του οργανωμένου σχεδίου εξόντωσης, μπροστά από το μνημείο Αγώνων και Θυσιών του Ποντιακού Ελληνισμού έγινε δέηση. Τα κεριά σιγόκαιγαν, η καμπάνα του Πόντου χτύπησε, η λύρα δάκρυσε και ο κόσμος που παρακολουθούσε ήταν βουβός, συμμέτοχος σε αυτό το μνημόσυνο, όχι μόνο για τους νεκρούς που έμειναν πίσω, αλλά και για αυτούς που τότε κατόρθωσαν να επιβιώσουν κόντρα σε όλες τις πιθανότητες.
Η εκδήλωση που ετοίμασε ο Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος» ήταν μια μουσική και αφηγηματική παράσταση. Η πρόεδρος Σοφία Σαββίδου έγραψε τα κείμενα της ιστορικής αφήγησης, στίχους του Κυριάκου Σαχανίδη απήγγειλαν παιδιά και νέοι, η Πόντια μάνα (ήταν η γιορτή της άλλωστε την Κυριακή) πρωταγωνίστησε, μαζί με τις γυναίκες της Μπάφρας που προτίμησαν το θάνατο από την υποταγή.
Ένα κόκκινο ποτάμι σχηματίστηκε σε μια από τις περιοχές της Αττικής όπου εγκαταστάθηκαν και πρόκοψαν οι Πόντιοι, που την έκαναν έναν φάρο, δηλώνοντας κάθε χρόνο παρόντες. Στο τέλος τα βήματα των πυρριχιστών που απέδωσαν το σέρρα χορό έφτασαν ως τον ουρανό, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης.
Στο μουσικό μέρος οι: Δημήτρης Κοσμίδης (κεμανές, λύρα), Σταύρος Σαββίδης (λύρα), Σάββας Ηλιάδης (νταούλι) και Γιάννης Ταϊλαχίδης (τραγούδι). Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Λάμπρος Μίχος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ν. Ελλάδας και Νήσων Χρήστος Δημόπουλος.