Ένα από τα διασημότερα έργα τέχνης της χώρας, την Αγία Τριάδα του Αντρέι Ρουμπλιόφ, δωρίζει με διάταγμα ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας, μια νέα ένδειξη της αυξανόμενης επιρροής του κλήρου στην πολιτική σκηνή της Μόσχας, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η διάσημη εικόνα, ένα αριστούργημα της ρωσικής τέχνης, χρονολογείται στον 15ο αιώνα και ανήκει εδώ και περίπου έναν αιώνα στην Πινακοθήκη Τρετιακόφ.
«Ανταποκρινόμενος σε πολλά αιτήματα ορθόδοξων πιστών, ο Ρώσος πρόεδρος έλαβε την απόφαση να παραδώσει στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία τη θαυματουργή εικόνα της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Αντρέι Ρουμπλιόφ» ανέφερε το Πατριαρχείο Μόσχας στην ανακοίνωσή του.
Η εικόνα θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στον καθεδρικό ναό του Χριστού Σωτήρος στη Μόσχα και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας του Σεργκίεφ Ποσάντ, του αποκαλούμενου και «Βατικανού» της ρωσικής ορθοδοξίας, κοντά στην πρωτεύουσα.
Το θρησκευτικό κειμήλιο φιλοτεχνήθηκε από τον μοναχό και αγιογράφο Αντρέι Ρουμπλιόφ, ο οποίος αγιοποιήθηκε τη δεκαετία του 1980. Παρουσιάζει τρεις αγγέλους καθισμένους γύρω από ένα τραπέζι. Το 1929 οι σοβιετικές Αρχές το έδωσαν στην περίφημη Πινακοθήκη Τρετιακόφ της Μόσχας. Η Εκκλησία είχε ζητήσει πολλές φορές την επιστροφή μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.
Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, η εικόνα έφυγε από την πινακοθήκη μόνο τρεις φορές, με τελευταία το 2022, όταν δόθηκε ως δάνειο για μια λειτουργία στο Σεργκίεφ Ποσάντ και μετά αποσύρθηκε από το χώρο της έκθεσης για να συντηρηθεί.
Εκτός από την εικόνα της Αγίας Τριάδας, στην Εκκλησία παραχωρείται επίσης ο τάφος του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι, του μεσαιωνικού πρίγκιπα και εθνικού ήρωα της Ρωσίας, με βάση συμφωνία που υπέγραψε στις 10 Μαΐου το Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης.
«Ο τάφος –που είναι ιδιοκτησία του κράτους– θα παραχωρηθεί για 49 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης», εξήγησε το πολιτιστικό ίδρυμα, διευκρινίζοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή εγκρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού.
Οι αποφάσεις αυτές καταδεικνύουν την αυξανόμενη επιρροή της ισχυρής Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο κράτος. Ο Πατριάρχης Κύριλλος στα κηρύγματά του έχει εκφράσει την υποστήριξή του στις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ τον Απρίλιο ο πρόεδρος Πούτιν χαιρέτισε τον «ενωτικό» ρόλο της Εκκλησίας στην κοινωνία και τη νεολαία, σε μια περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει «μεγάλες προκλήσεις».