Σε δύο διαπιστώσεις σχετικά με τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στην Τουρκία κατέληξαν παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ): Πρώτον ότι το Ανώτερο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) της Τουρκίας επέδειξε έλλειψη διαφάνειας και δεύτερον ότι υπήρξε μεροληπτική κάλυψη από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ ανέφερε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τα συγκυβερνώντα κόμματα απολάμβαναν ένα αδικαιολόγητο πλεονέκτημα έναντι κομμάτων της αντιπολίτευσης που αντιμετώπισαν άνισες συνθήκες στην προεκλογική εκστρατεία.
«Η διαδικασία επεξεργασίας των καταγγελιών σε όλα τα επίπεδα της εκλογικής Αρχής στερείτο διαφάνειας και αποφάσεις του Ανώτερου Εκλογικού Συμβουλίου που δημοσιεύθηκαν ως επί το πλείστον δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένες», αναφέρεται σε έκθεση της Διεθνούς Αποστολής Παρακολούθησης Εκλογών.
Το YSK επιβεβαίωσε ότι θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία στις 28 Μαΐου, μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αφού κανένας δεν ξεπέρασε το όριο 50%. Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, ο νυν πρόεδρος συγκεντρώνει το 49,4% των ψήφων και ο αντίπαλός του το 44,96%.
Στις κοινοβουλευτικές εκλογές, η Λαϊκή Συμμαχία στην οποία συμμετέχει το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) φαίνεται να οδεύει προς την εξασφάλιση πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση.
«Η τουρκική δημοκρατία αποδεικνύεται αξιοθαύμαστα ανθεκτική. Σε αυτές τις εκλογές καταγράφηκε υψηλή συμμετοχή και αυτές πρόσφεραν μια πραγματική επιλογή. Ωστόσο, η Τουρκία δεν πληροί τις βασικές αρχές για τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών», δήλωσε ο Φρανκ Σβάμπε, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.