Την εκτίμηση ότι δεν θα μπορέσει να υπάρξει μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως να είναι επί της αρχής κατά της διαμόρφωσης ευρύτερων συνεργασιών, εξέφρασε νωρίτερα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης που πραγματοποιήθηκε στο Τεχνολογικό-Πολιτιστικό Πάρκο του Λαυρίου.
Συγκεκριμένα, ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι αποτελεί «στρατηγική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη το “όχι” στον Μητσοτάκη, παρά τα όσα λέει για το ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο είναι πιο κοντά από ότι με τη ΝΔ», αφού, όπως ανέφερε, του έχει ζητήσει δύο φορές συνάντηση χωρίς ανταπόκριση και συμπλήρωσε ότι «οι διαχωριστικές γραμμές από τον Ν. Ανδρουλάκη τραβήχτηκαν από την πρώτη στιγμή».
Την ίδια στιγμή, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής περιόδου.
Για τις παρακολουθήσεις, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση ανέλαβε πλήρως την πολιτική ευθύνη, παραιτήθηκαν στελέχη, τηρήθηκαν όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, θωρακίστηκε θεσμικά η ΕΥΠ, επανήλθε ο δεύτερος εισαγγελέας, η Δικαιοσύνη προχώρησε στη διερεύνηση της υπόθεσης και είναι εκείνη που θα κρίνει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες.
Για τις εξελίξεις στην Αλβανία ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτο και αδιανόητο γεγονός αυτό που έγινε με τη φυλάκιση του Φ. Μπελέρη και τόνισε ότι αν δεν εκτονωθεί αυτή η υπόθεση, θα έχει επιπτώσεις και στις διμερείς σχέσεις και στο δρόμο της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για την Τουρκία, εξέφρασε την ευχή οι σημερινές εκλογές στη γειτονική χώρα, να αποτελέσουν αφορμή αναστοχασμού, ώστε να μην διαταραχθεί η γεωπολιτική σταθερότητα στην περιοχή.
Αναφερόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ και την κοστολόγηση των προγραμμάτων του, δήλωσε ότι «τινάζει τη μπάνκα στον αέρα» γιατί μόνο δύο μέτρα που περιλαμβάνει, όπως οι αλλαγές στο ΦΠΑ στα τρόφιμα και στον ενιαίο φόρο καυσίμων, κοστίζουν 54 δισ. ευρώ το χρόνο και το χαρακτήρισε «τόσο πλουσιοπάροχο» που είναι αδύνατον να εφαρμοστεί.
Για τις γερμανικές αποζημιώσεις δήλωσε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στη θέση της χώρας μας, ειδικά ως προς το κατοχικό δάνειο και οι θέσεις αυτές έχουν ανακοινωθεί και προς τη γερμανική πλευρά στον Όλαφ Σολτς.
Για το ζήτημα της ακρίβειας των αγαθών, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι είναι εισαγόμενη και αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ ανέφερε ότι αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός και θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών.
Ειδικά για το market pass συμπλήρωσε ότι ήταν προσωρινό μέτρο που δεν λύνει το πρόβλημα και ενδέχεται να επεκταθεί, αλλά η αύξηση των μισθών και η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης είναι οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.
«Μπορούμε να φτάσουμε μέσα σε μία τετραετία στα 1.500 ευρώ μισθό, όταν ακούω επιχειρηματίες να λένε δεν βρίσκω εργαζόμενους, απαντάω να δώσουν καλύτερους μισθούς».
Αναφορικά με το επιτελικό κράτος τόνισε ότι «αποτελεί παρακαταθήκη για όποιον καθίσει την επόμενη ημέρα στο πρωθυπουργικό γραφείο. Το επιτελικό κράτος ήρθε για να μείνει και αυτή είναι η δέσμευσή μου για την επόμενη τετραετία».
Παράλληλα αναφερόμενος στην πρώτη κατοικία, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι για πρώτη φορά δουλεύει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και ότι έχουν γίνει πάνω από 50 δισ. ρυθμίσεων, αλλά τόνισε επίσης την ανάγκη να εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που ωφελήθηκαν από το προηγούμενο καθεστώς.
Ο πρωθυπουργός σε ερώτηση αν προβληματίζεται από τις θέσεις όσων λένε ότι αξιοποιεί ακροδεξιά στελέχη απάντησε: «Δεν τις συμμερίζομαι. Είμαστε προοδευτική κεντροδεξιά κυβέρνηση με πάρα πολλά φιλελεύθερα χαρακτηριστικά. Είμαι περήφανος που επί των δικών μας ημερών μειώθηκαν οι κοινωνικές ανισότητες, αντιμετωπίστηκαν τα ΑμεΑ ισότιμα και άλλες κατηγορίες. Το ζήτημα του φράχτη δεν θεωρώ ότι είναι δεξιά πολιτική. Η προστασία των συνόρων είναι αυτονόητη υποχρέωση. Ούτε θεωρώ ότι η πολιτική ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων είναι δεξιά πολιτική. Ο υπεύθυνος πατριωτισμός δεν είναι αριστερός ή δεξιός και αυτόν θα εξακολουθώ να υπηρετώ».
Σε επόμενη ερώτηση για την επενδυτική βαθμίδα εκτίμησε ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. «Η επενδυτική βαθμίδα σημαίνει τελικά χαμηλότερο κόστος δανεισμού για το κράτος, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Η σταθερή κυβέρνηση της ΝΔ θα φέρει την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023, τα ελληνικά ομόλογα ήδη διαπραγματεύονται σαν να έχουμε επενδυτική βαθμίδα».
Απαντώντας στις τελευταίες ερωτήσεις της διακαναλικής συνέντευξης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο «κυβέρνησης ηττημένων». Ειδικότερα τόνισε ότι τους Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Ανδρουλάκη τους ενώνει η επιθυμία να αλλάξει η ηγεσία της χώρας και εκτίμησε πως «εάν βγαίνουν οι αριθμοί θα το επιχειρήσουν» διευκρινίζοντας ;όμως ότι αυτή είναι «προσωπική μου εκτίμηση».
«Αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει εάν βγει πολύ ισχυρή η ΝΔ μέσα από την κάλπη» κατέληξε ο Κ. Μητσοτάκης.