Η μητρική αγάπη γιορτάζεται σήμερα σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο, ακόμη και στο διαδίκτυο. Η Google τής αφιερώνει το doodle της, με διάφορα ζώα και τα μικρά τους, τα οποία πολύ σύντομα γίνονται μεγάλα, και μάλιστα μεγαλύτερα από τη μητέρα τους, αλλά πάντα παραμένουν παιδιά της.
Η γιορτή αυτή είναι συνυφασμένη με την μητρική αγάπη, την αγκαλιά, τη στοργή και το χάδι και είναι αφορμή για ένα λουλούδι, μια κάρτα και ένα φιλί στη μητέρα μας.
Τον άνθρωπο που μας έφερε στον κόσμο και μας αγαπά όσο κανένας άλλος. Κι αν δεν είναι άνθρωπος και είναι κότα, ή χταπόδι, ή λιοντάρι, όπως στο doodle, δεν παίζει κανένα ρόλο, πάλι μαμά λογίζεται.
Πώς καθιερώθηκε ο εορτασμός
Η γιορτή της μητέρας ή ημέρα της μητέρας είναι εορτή προς τιμήν της μητέρας και της μητρότητας.
Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, η γιορτή της μητέρας γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.
Η συγκεκριμένη γιορτή καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών. Πιο συγκεκριμένα, η Αμερικανίδα Ανν Τζάρβις (Ann Maria Reeves Jarvis) διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers’ Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers’ Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες.
Το 1870 η Τζούλια Γουόρντ Χάου (Julia Ward Howe) διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό, τα παιδιά να μη στέλνονται στον πόλεμο.
Η γιορτή της μητέρας στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία, για να «σαραντίσει», σύμφωνα με τη σύγχρονη ορολογία, μια κίνηση που ακόμα και σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός).
Ωστόσο, τη δεκαετία του 1960, ο εορτασμός αυτός ατόνησε και ενισχύθηκε ο εορτασμός της δεύτερης Κυριακής του Μαΐου, αν και η εκκλησία επιμένει στην παλαιά ημερομηνία, διοργανώνοντας σχετικές εκδηλώσεις.