Στους ρυθμούς και τους ήχους των νταουλιών των μαθητών του γνωστού Πόντιου ταουλτζή Κώστα Ζώη χόρεψε η καρδιά του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της γαστριμαργικής εκδήλωσης –με στόχο την προώθηση της ποντιακής κουζίνας– που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, οι ταουλτζήδες, μαζί με μέλη συλλόγων της ΠΟΠΣ, ξεκίνησαν από το μνημείο του ποντιακού ελληνισμού στην πλατεία Αγίας Σοφίας και μέσω των οδών Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή, Αριστοτέλους και Ερμού, έφτασαν στην Αγορά Μοδιάνο, ξεσηκώνοντας περαστικούς και καταστηματάρχες.
Νωρίτερα τα μέλη της ΠΟΠΣ, με επικεφαλής την ειδική γραμματέα της Ομοσπονδίας Βιβή Κουρτίδου, τιμώντας τα θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο της Αγίας Σοφίας, τήρησαν ενός λεπτού σιγή, έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο και τραγούδησαν –υπό τους ήχους της λύρας του Γιάννη Φουλίδη– το παραδοσιακό ποντιακό «Αητέντς επαραπέτανεν».
Το στεφάνι κατέθεσαν στο μνημείο τρία παιδιά, μαθητές της Σχολής Εκμάθησης Νταουλιού «Κώστας Ζώης».
Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο της δράσης που πραγματοποιεί η ΠΟΠΣ υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, με τον τίτλο «Χορεία – Ήχοι αιώνων της καθ’ ημάς Ανατολής. Μία ρίζα, τρεις πολιτισμοί. Πόντος – Μικρά Ασία – Θράκη».
Μυρωδιές, γεύσεις και σέρρα στη Μοδιάνο
Εντυπωσιακή ήταν η είσοδος των νταουλιών και των χορευτών στην ανακαινισμένη κλειστή Αγορά Μοδιάνο, η οποία τη στιγμή εκείνη ήταν γεμάτη επισκέπτες. Μέσα στον κλειστό χώρο ο ήχος των νταουλιών έμοιαζε ανατριχιαστικός. Στη μικρή πλατεία, στο κέντρο της αγοράς Πόντιοι χορευτές, ενδεδυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς. Την παράσταση, απολύτως αναμενόμενα, έκλεψε η σέρρα, την οποία χόρεψαν με λεβεντιά και πάθος δύο νεαροί.
Χόρεψαν μέλη του Συλλόγου Ποντίων Σταυρού «Ξενιτέας», του Ποντιακού Συλλόγου Ασπροβάλτας «Παναγία Σουμελά» και του Πολιτιστικού Συλλόγου Στίβου «Άγιος Γεώργιος».
Στον δεύτερο όροφο της Αγοράς Μοδιάνο είχαν στηθεί πάγκοι με καζάνια και μαγειρικά σκεύη. Υπό την επίβλεψη και εποπτεία της γνωστής Πόντιας σεφ Σοφίας Ουργαντζίδου, γυναίκες και άντρες μάγειρες ετοίμαζαν ποντιακά παραδοσιακά εδέσματα.
Ο αρχηγός κάθε ομάδας, μαζί με τη Σοφία Ουργαντζίδου, εξηγούσε στον κόσμο ποιο ποντιακό φαγητό ετοιμάζει, πώς το παρασκευάζει και ποιες πρώτες ύλες απαιτούνται. Μετά την ενημέρωση, σε κάθε πάγκο οι επισκέπτες της αγοράς δοκίμαζαν τα φαγητά.
«Σε συνεργασία με τη διοίκηση της Αγοράς Μοδιάνο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων διοργανώνει αυτήν τη γαστριμαργική εκδήλωση, προκειμένου να αναδείξει και να προωθήσει την ποντιακή μαγειρική κουζίνα, τη μαγειρική τέχνη που κληρονομήσαμε από τις γιαγιάδες μας», ανέφερε η Βιβή Κουρτίδου.
Τα εδέσματα
Τα παραδοσιακά ποντιακά ωτία παρασκεύασε ο Λαογραφικός Σύλλογος Μαυροβάτου «Εξ Αργυρουπόλεως και Καρς». Μακαρίνα ετοίμασε η Ένωση Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας, και σιρόν παρασκεύασε ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Τεμένους «Ο Προφήτης Ηλίας».
Ο Σύλλογος Σανταίων Θεσσαλονίκης «Η Επτάκωμος Σάντα» παρασκεύασε χαψοπούλια (παστό γαύρο μαγειρεμένο σε κουρκούτι) και πατατοτήγανο (ομελέτα με προβρασμένες πατάτες), ενώ ο Γιάννης Κοτζαγερίδης μύησε τον κόσμο στην τέχνη παρασκευής του πιροσκί.
Ο Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραδοσιακών Προϊόντων Αγίου Αντωνίου ετοίμασε υβριστόν, ενώ ο Σύλλογος Ποντίων Επταμύλων «Οι Ακρίτες» παρασκεύασε τανωμένον σορβά, αριάν’ με βουβαλίσιο γάλα και σαρμάδες με μαυρολάχανο.
Τέλος, ο Σύλλογος Ποντίων Νεάπολης ετοίμασε περέκ, ο Παναγιώτης Τοπαλίδης σύστησε τσίπουρο «Τεμέτερον», ενώ η Στέγη Ποντίων Αμυνταίου και Περιχώρων «Διοσκουρίδης» σύστησε παραδοσιακά ποντιακά ροφήματα, όπως τσάι και άλλα καινοτόμα προϊόντα για την υγεία και ευεξία.
Κείμενο, φωτογραφίες: Ρωμανός Κοντογιαννίδης.