Αυλαία με τα φώτα να πέφτουν σε πτυχές της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, σήκωσε το 42ο Πανελλήνιο Ιστορικό Συνέδριο της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.
Οι εργασίες του τριήμερου συνεδρίου, που διοργάνωσε η Ελληνική Ιστορική Εταιρεία σε συνεργασία με τον Τομέα Αρχαίας Ελληνικής και Ρωμαϊκής, Βυζαντινής και Μεσαιωνικής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και το δήμο Θεσσαλονίκης, άρχισαν την Τετάρτη 10 Μαΐου και ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής.
Ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Νικόλαος Ζάικος και ο δρ Ιστορίας Θεοδόσης Κυριακίδης ήταν οι ομιλητές της στρογγυλής τραπέζης, ενώ συντονιστής ήταν ο επίκουρος καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Κυριάκος Χατζηκυριακίδης.
Το θέμα της που προσέγγισαν οι ομιλητές ήταν «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου: Ιστορική, νομική και γενοκτονολογική προσέγγιση».
Η συζήτηση προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κόσμου, ανάμεσά τους προσκεκλημένοι από τον ακαδημαϊκό και πολιτικό χώρο αλλά και τον τομέα του πολιτισμού.
Τη λήξη των εργασιών της στρογγυλής τραπέζης ακολούθησαν τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο Ο ελληνισμός του Πόντου. Η έκθεση πλαισιώνεται από έργα Ελλήνων ζωγράφων/αγιογράφων εμπνευσμένα από την ανθρωπογεωγραφία του Πόντου.
Ωστόσο στο χώρο του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης εκτίθενται κειμήλια και ντοκουμέντα από το Μουσείο της Μέριμνας Ποντίων Κυριών «Κεντώντας τη μνήμη», την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης και το Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα», ενώ παράλληλα εκτίθενται βιβλία με αναφορά στον Πόντο από τις Εκδόσεις Κυριακίδη.