Ανοιχτά σαν βαρκούλες ή κλειστά σαν πουγκάκια, με κιμά ή όχι, οι τεχνικές για τα μαντί είναι αναρίθμητες, αυτή όμως η συνταγή είναι από τις πιο ιδιαίτερες και με πρωτόγνωρη νοστιμιά.
Όσο για την καταγωγή τους; Όλες οι ανατολίτικες κουζίνες τα διεκδικούν, ακόμα και τα κινεζικά dumplings, δε, μπορούν να θεωρηθούν …μακρινοί συγγενείς.
ΥΛΙΚΑ
για το φύλλο
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις |
1 κ.σ. ελαιόλαδο |
ελάχιστο αλάτι |
για τη γέμιση
2 φλ. τσαγιού βρασμένα ρεβίθια, πολτοποιημένα |
1 μικρό ξερό κρεμμύδι, τριμμένο |
4 κ.σ. λάδι, και χωριστά για το άλειμμα |
1 κ.γ. ξερό δεντρολίβανο, κοπανισμένο |
⅔ φλ. τσαγιού φουντούκια τριμμένα |
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
για το φύλλο
- Ζυμώνουμε τα υλικά για το φύλλο με λίγο χλιαρό νερό, να γίνει μια μέτρια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια (αν είναι πολύ σφιχτή, δεν ανοίγει εύκολα το φύλλο).
- Την αφήνουμε 30′ να ξεκουραστεί.
- Αν δεν έχουμε μεγάλη εμπειρία στον παραδοσιακό τρόπο ανοίγματος του φύλλου, πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πάγκο εργασίας και απλώνουμε τη ζύμη, ανοίγοντάς την σε όσο πιο λεπτό φύλλο μπορούμε με τον πλάστη, χωρίς να την τυλίγουμε.
- Κόβουμε το φύλλο σε λωρίδες πλάτους 4 εκατ. και ξανακόβουμε να γίνουν ορθογώνια κομμάτια 4×3 εκατ.
για τη γέμιση και το γέμισμα
- Βάζουμε το λάδι σε τηγανάκι και μαραίνουμε το κρεμμύδι.
- Το ρίχνουμε στα πολτοποιημένα ρεβίθια μαζί με τα φουντούκια, το δεντρολίβανο και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε να γίνει μια πηχτή μάζα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Σε κάθε ορθογώνιο κομμάτι φύλλου βάζουμε 1 κ.γ. από τη γέμιση και τσιμπάμε τις άκρες να κλείσουν σαν βαρκούλα, αφήνοντας μόνο λίγο κενό στο κέντρο.
- Αλείφουμε ένα ταψί με λάδι και αραδιάζουμε τα μαντί. Τα αλείφουμε με λάδι και τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν.
- Μπορούμε να τα σερβίρουμε περιχυμένα με μια απλή σάλτσα ντομάτας. Είναι τραγανά και νόστιμα.