Τις ιστορίες της Μικρασιατικής Εκστρατείας, της Καταστροφής, της ανταλλαγής των πληθυσμών και της εγκατάστασης των προσφύγων στην Ελλάδα κλήθηκαν να αποκρυπτογραφήσουν μέσα από χάρτες και αρχεία οι συμμετέχοντες στο ειδικό εργαστήριο που οργάνωσαν η Ειδική Βιβλιοθήκη του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης και το ΓΑΚ-ΙΑΜ-Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς.
Με την ευκαιρία της επετείου μνήμης των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή, το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς των Γενικών Αρχείων του Κράτους αναζήτησε τις ιστορίες που κρύβονται μέσα σε χάρτες και αρχειακά τεκμήρια της εποχής.
Ιστορίες που αφορούν τις διπλωματικές διεργασίες, τις πολεμικές επιχειρήσεις, την πληθυσμιακή σύνθεση, τις μετακινήσεις των πληθυσμών, τις εγκαταστάσεις, τις κοινότητες, τους οικισμούς, τις πολεοδομικές αλλαγές, τα τοπωνύμια, την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, τις τραγικές προσωπικές ιστορίες αλλά και τη δύναμη την επιβίωσης. Ιστορίες που τελικά διαμόρφωσαν τις κοινωνίες και τους τόπους στους οποίους ζούμε σήμερα.
Οι πρώτες δεκαετίες του 20ού αι. υπήρξαν μια περίοδος με πολύ πυκνά γεγονότα, πολεμικές συγκρούσεις, διπλωματικές διεργασίες, αναταράξεις και μετακινήσεις πληθυσμών που επηρέασαν και άλλαξαν τη μορφή και τη σύνθεση των κρατών, τις κοινωνικές δομές, τις πολιτικές διεργασίες, αλλά και την καθημερινότητα των ανθρώπων σε όλες τις εκφάνσεις της.
Τα γεγονότα εκείνα τα οποία άφησαν το αποτύπωμά τους στο χώρο και τη μνήμη, πολύ συχνά είναι ορατά ακόμα και σήμερα και έχουν αποτυπωθεί ως πολύτιμες μαρτυρίες στους χάρτες και τα τεκμήρια της εποχής.
Το εργαστήριο για ενήλικες «Ιστορίες με χάρτες για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή» αναφέρθηκε σε ιστορίες που αφορούσαν στη ζωή των ελληνικών πληθυσμών στη Μικρά Ασία, την εγκατάσταση των προσφύγων στον ελλαδικό χώρο και τις αλλαγές που αυτή επέφερε και εστίασε στην πόλη της Θεσσαλονίκης, τις γειτονιές και τους ανθρώπους που αποχαιρέτησε και αυτούς που υποδέχτηκε.