Με μοναδικό κοινό σημείο την αναγκαιότητα της ψήφου των 420.000 νέων ψηφοφόρων ολοκληρώθηκε η τρίωρη τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών, που πραγματοποιήθηκε στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.
Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Ανδρουλάκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Κυριάκος Βελόπουλος και Γιάνης Βαρουφάκης κάθισαν για πρώτη φορά μαζί στο τραπέζι του τηλεοπτικού στούντιο της ΕΡΤ, προκειμένου να απαντήσουν στις ερωτήσεων των έξι δημοσιογράφων.
Την τηλεμαχία συντόνισε ο Γιώργος Κουβαράς και ερωτήσεις έθεσαν οι δημοσιογράφοι Γιώργος Παπαδάκης, Παναγιώτης Στάθης, Ράνια Τζίμα, Μάρα Ζαχαρέα, Αντώνης Σρόιτερ και Σία Κοσιώνη.
Τι συζητήθηκε
Έμφαση δόθηκε στο θέμα των υποκλοπών, όπου ζητήθηκε η φυλάκιση των υπευθύνων και ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν αποτελώ κίνδυνο για τη δημοκρατία, αλλά για τη Νέα Δημοκρατία»
Ακολούθησε η υγεία, όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «θα αναμορφώσουμε τα έκτακτα περιστατικά σε 80 νοσοκομεία», τη στιγμή που ο Κυριάκος Βελόπουλος χαρακτήριζε ψευδοπροοδευτισμό τα εμβόλια κατά του κορωνοΐού και το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης πρότεινε οι διοικήσεις των νοσοκομείων να επιλέγονται μόνο με διεθνή διαγωνισμό και όχι με κομματικά κριτήρια, με το οποίο φάνηκε να συμφωνεί και ο Αλέξης Τσίπρας.
Όσον αφορά στα ζητήματα άμυνας, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί στάθηκαν ιδιαίτερα στη στάση της Τουρκίας και στην απόλυτη ανάγκη συνέχισης των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε λόγο για κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης ώστε, όπως υποστήριξε, να αυξηθεί το ετοιμοπόλεμο των ενόπλων δυνάμεων.
Για το θέμα της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης του Market Pass, τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε την ανάγκη αύξησης των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε λόγο «για ένα ρεαλιστικό σχέδιο ανάπτυξης του ΚΚΕ, «αν το δούμε από τη σκοπιά του ελληνικού λαού», ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης εκτίμησε ότι «υπάρχει ένα τεράστιο θέμα στην άδικη φορολόγηση» και ότι πρέπει να προστατευτεί η πρώτη κατοικία.
Ερωτηθείς για το παράλληλο νόμισμα, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι «ποτέ δεν έκανα πρόταση για παράλληλο νόμισμα. Μιλώ για ένα σύστημα εξωτραπεζικό παράλληλων πληρωμών, στημένο στο λογισμικό της ΑΑΔΕ» και για το ίδιο θέμα, ο Κυριάκος Βελόπουλος πρότεινε ένα «plan B, σε σχέση με το νόμισμα. Εμείς λέμε 15% φόρο οριζόντιο σε όλες τις επιχειρήσεις».
Σχετικά με την ενέργεια και τις μεταφορές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι υπήρξε πρόοδος, παρά το δυστύχημα των Τεμπών, βάζοντας μπροστά τις επεκτάσεις του μετρό στην Αθήνα και την πιθανή ολοκλήρωση του μετρό της Θεσσαλονίκης το 2024, προσθέτοντας ότι από εδώ και στο εξής «η χώρα είναι υποχρεωμένη να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα».
Ωστόσο, οι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης στάθηκαν στο θέμα της ΔΕΗ και τους ρύπους, εκτιμώντας ότι πρέπει να επιμείνουμε στο δημόσιο χαρακτήρα της εταιρείας, ενώ ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δήλωσε ότι καταψήφισε το εμπόριο ρύπων «γιατί είναι φόρος στον άνθρακα και τον πληρώνουν οι πιο φτωχοί Έλληνες».
Ο Κυριάκος Βελόπουλος σημείωσε ότι επιμένει στην εξόρυξη για αέριο και πετρέλαιο «και αυτό πρέπει να το συνδέσουμε με τις συντάξεις», ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης εκτίμησε ότι «το μέλλον είναι μικρές ανεμογεννήτριες, αλουμινίου, καθώς και το υδρογόνο».
Τέλος, ειδικά για τους νέους ψηφοφόρους, που πρόκειται να εξασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους για πρώτη φορά σε αυτή την αναμέτρηση, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν ότι πρέπει να πειστούν να οδηγηθούν στις κάλπες.
Ωστόσο, οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης στάθηκαν ιδιαίτερα στο γεγονός ότι τα νέα παιδιά, που μεγάλωσαν μέσα στις οικονομικές κρίσεις των τελευταίων ετών, δεν έχουν όραμα και φεύγουν στο εξωτερικό, καθώς, «δεν πιστεύουν πια στην αξιοκρατία» (Κ. Βελόπουλος), «τα τελευταία χρόνια η κάθε κυβέρνηση είναι χειρότερη από την προηγούμενη» (Δ. Κουτσούμπας), «τα νέα παιδιά ενώ έχουν πολλά εφόδια, δεν έχουν πολλές ευκαιρίες» (Ν. Ανδρουλάκης), «ήρθε ο κ. Μητσοτάκης και μπήκε η ελάχιστη βάση εισαγωγής για να μειώσουν τεχνηέντως τον αριθμό των εισακτέων και να αβγατίσει η πελατεία των ιδιωτικών κολλεγίων» (Αλ. Τσίπρας).
Είχαν ένα τρίλεπτο για τις προτάσεις τους
Τέλος, οι πολιτικοί αρχηγοί ανέπτυξαν, μέσα σε ένα τρίλεπτο έκαστος, τα σχέδιά τους για την ερχόμενη τετραετία.
Κ. Μητσοτάκης; «Οι πολίτες θα αποφασίσουν αν θα συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω. Το έργο μας θα το αξιολογήσουν οι πολίτες και έχω ένα ξεκάθαρο όραμα για το μέλλον με πολλές θέσεις εργασίας που θα ανεβάσει τον μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ και τον κατώτατο στα 900 ευρώ».
Αλ., Τσίπρας: «Όλοι οι Έλληνες έχουν στα χέρια τους μία μεγάλη αλλαγή. Οι επιχειρηματίες έχουν θηλιά στον λαιμό, αγρότες και κτηνοτρόφοι σκέφτονται αν θα μπορούν να παράγουν. 700.000 νοικοκυριά αγωνιούν αν θα χάσουν τις περιουσίες τους στους πλειστηριασμούς. Δεν μας αξίζει αυτή η Ελλάδα».
Ν. Ανδρουλάκης: «15 χρόνια οικονομικής κρίσης, ανισότητας, ανεργίας και θεσμικής παρακμής. Η χώρα χρειάζεται μεγάλες αλλαγές. Κάποιοι επισείουν τον κίνδυνο της ακυβερνησίας. Το θέμα είναι τι κυβέρνηση θα έχουμε, προς όφελος των συμφερόντων ή του ελληνικού λαού; Εγώ αυτό που λέω σήμερα, αυτό θα κάνω και αύριο».
Δ. Κουτσούμπας; «Το σύνθημα τα κέρδη τους ή οι ζωές μας αποτυπώνει όχι μόνο το έγκλημα στα Τέμπη, αποτυπώνει αυτήν πορεία των τελευταίων ετών και τις αντιφάσεις ενός συστήματος βαρβαρότητας. Όλοι εδώ οι παριστάμενοι με τον ένα ή άλλο τρόπο έχουν ευθύνη για την κατάσταση. Θα μπορούσε να γίνει συγκυβέρνηση με βάση τα προγράμματα την επομένη της 21ης Μαΐου».
Κ. Βελόπουλος: «Για εμάς είναι δέσμευση να κάνουμε τους Έλληνες περήφανους, έχουμε πρόγραμμα 400 σελίδων. Η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει αρκεί στο τιμόνι της χώρας να υπάρξει ένας άνθρωπος που να αγαπάει την Ελλάδα. Τα προγράμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ είναι εκθέσεις ιδεών. Επιτέλους αξιοκρατία στη χώρα, όχι ακαταδίωκτο».
Γιάνης Βαρουφάκης: «Υπάρχει μόνιμη λεηλασία της χώρας από το 2017 και εντεύθεν, με τρεις βασικούς πυλώνες, το Χρηματιστήριο Ενέργειας, τον “Ηρακλή” και το Υπερταμείο. Κανένα από τα τρία κόμματα δεν θα τους καταργήσει. Η κατάργησή τους είναι όρος για να επιστρέψουν οι νέοι που είναι στο εξωτερικό, αλλά και να παραμείνουν στη χώρα όσοι είναι ακόμη εδώ».