Οκτώ χρόνια μετά από την τηλεμαχία του 2015, το τηλεοπτικό κοινό θα έχει για μία ακόμη φορά την ευκαιρία να παρακολουθήσει τους πολιτικούς αρχηγούς να διασταυρώνουν τα βέλη τους ενόψει της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης.
Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας , Νίκος Ανδρουλάκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Κυριάκος Βελόπουλος και Γιάνης Βαρουφάκης θα καθίσουν για πρώτη φορά μαζί στο τραπέζι του τηλεοπτικού στούντιο της ΕΡΤ, προκειμένου να απαντήσουν στις ερωτήσεων των έξι δημοσιογράφων.
Την τηλεμαχία, που θα αρχίσει στις 21:00, θα συντονίσει ο Γιώργος Κουβαράς και ερωτήσεις θα θέσουν οι δημοσιογράφοι Γιώργος Παπαδάκης, Παναγιώτης Στάθης, Ράνια Τζίμα, Μάρα Ζαχαρέα, Αντώνης Σρόιτερ και Σία Κοσιώνη, από έξι διαφορετικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.
Με κλήρωση καθορίστηκε ότι η Σία Κοσιώνη θα είναι η πρώτη δημοσιογράφος που θα απευθύνει ερώτηση, ενώ ο κύκλος των θεματικών θα κλείσει με ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα.
Η τηλεμαχία θα μεταδοθεί ταυτόχρονα από το ΕΡΤNEWS, την ΕΡΤ1 και την ΕΡΤ3, στην οποία μάλιστα για πρώτη φορά θα υπάρξει διερμηνεία και στη νοηματική για άτομα με προβλήματα ακοής.
Όπως έκανε γνωστό η ΕΡΤ, το debate θα καλυφθεί με 26 τηλεοπτικές κάμερες, που θα βρίσκονται έξω και μέσα στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.
Τα θέματα και τα «sos»
Τα επικοινωνιακά επιτελεία των πολιτικών αρχηγών δουλεύουν πυρετωδώς προκειμένου να καλυφθούν όλα τα «sos» μιας τηλεμαχίας υπό τους όρους που έχουν συμφωνηθεί, ενώ οι έξι θεματικές ενότητες πάνω στις οποίες θα κινηθούν οι ερωτήσεις είναι οι εξής:
- Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση
- Εξωτερική πολιτική και Άμυνα
- Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια
- Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος
- Περιβάλλον και Ενέργεια
- Νέα Γενιά
Σύμφωνα με τους όρους της τηλεμαχίας, κάθε ερώτηση θα έχει διάρκεια 30 δευτερολέπτων και η απάντηση θα έχει διάρκεια ενάμιση λεπτό.
Το «στοίχημα» είναι η απάντηση να είναι εύστοχη και να περνάει το μήνυμα που θέλει ο κάθε πολιτικός αρχηγός.
Τι θα πουν
Τους καλύτερους μισθούς και τη βελτίωση της δωρεάν δημόσιας υγείας αναμένεται να προτάξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στοχεύοντας να αναδείξει την αξιοπιστία της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και μια «στροφή προς το μέλλον».
Ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να αναδείξει το« συμβόλαιο αλλαγής» με τα 11 σημεία που μπορούν να αποκαλέσουν και βάση συγκλίσεων με τις προοδευτικές δυνάμεις.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα στραφεί στην ανάδειξη του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, ενώ όσον αφορά στις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες δηλώνει ότι ισχύει στο ακέραιο η δήλωσή του «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας, ξανά πρωθυπουργός».
Ειδικά για τα μετεκλογικά σενάρια, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έχει κάνει λόγο για συνεργασία-μούφα, ενώ και ο Κ. Βελόπουλος καθώς και ο Γ. Βαρουφάκης έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας.
Στα όσα εικάζονται ότι θα ακουστούν από τα χείλη των πολιτικών αρχηγών εντάσσονται αναφορές για: τον ιστορικό ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, το παράλληλο σύστημα συναλλαγών «Δήμητρα», τα τοπικά νομίσματα της «Ομπρέλας», την κυβέρνηση κουρελού» και την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Ουδείς μπορεί να προβλέψει τις «εκπλήξεις» ή ακόμη και τις «ειδήσεις» από την όλη διαδικασία, αν και συνήθως πρώτο μέλημα των συμμετεχόντων είναι η αποφυγή απαντήσεων με υψηλό ρίσκο.