Έχουν υμνηθεί από την ποντιακή μούσα, καθώς ήταν –και παραμένουν– συνυφασμένα με την αγροτική ζωή. Τα παρχάρια των Ποντίων, τα ορεινά οροπέδια στα οποία ξεκαλοκαιριάζουν άνθρωποι και ζώα, αποτελούν και σημείο συνάντησης και συνάθροισης. Στον ελλαδικό χώρο, με εξαίρεση τα χρόνια της πανδημίας, τα παρχάρια που βρίσκονται στην καρδιά της Ροδόπης, στο Οχυρό Νυμφαίας, αποτελούν ένα σημείο γιορτής.
Ουσιαστικά πλέον μπορούμε να μιλάμε για έναν θεσμό από το Σύλλογο Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα», καθώς η φετινή ήταν η 20ή διοργάνωση.
Αυτό το ολοήμερο πανηγύρι «με φαΐν, χορόν», αλλά και με πάλεμαν, με τα χρόνια πήρε το χαρακτήρα πολιτιστικού γεγονότος για την περιοχή, με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και το Δήμο Κομοτηνής να θέτουν υπό την αιγίδα τους την εκδήλωση.
Προθάλαμος για τα «Παρχάρια 2023» ήταν η γιορτή του Αγίου Γεωργίου εξ Αργυρουπόλεως, με τον μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελήμονα να χοροστατεί στον πανηγυρικό εσπερινό που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο ομώνυμο ξωκκλήσι του παρχαριού.
Το υπόλοιπο σαββατοκύριακο κύλησε με ένα ατελείωτο υπαίθριο γλέντι, με τους μουσικούς να διαδέχονται ο ένας τον άλλο, και τον κόσμο να εναλλάσσεται. Μικροί και μεγαλύτεροι χορευτικοί κύκλοι σχηματίστηκαν, παρέες δημιουργήθηκαν, άλλες ξανάσμιξαν, οι ήχοι του Πόντου μπλέχτηκαν με αυτούς της Θράκης και της Αρμενίας.
Φέτος καλεσμένοι ήταν σύλλογοι από την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και φοιτητές ποντιακής καταγωγής που ζουν στην Κομοτηνή, ενώ το παρών έδωσαν και τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι της Ροδόπης.
Μιλώντας στο xronos.gr, η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ροδόπης Αφροδίτη Καρελιάδου, εξέφρασε την ελπίδα του χρόνου η συμμετοχή να είναι ακόμα μεγαλύτερη. Ευχαρίστησε δε τα μέλη του σωματείου για τη συμβολή τους στην επιτυχία του τριήμερου, αλλά και την περιφέρεια, το δήμο, το στρατό, την αστυνομία και την πυροσβεστική. «Τα Παρχάρια συμβολίζουν 20 χρόνια προσφοράς στη διατήρηση της ποντιακής παράδοσης» τόνισε.