Ποινή φυλάκισης τριών μηνών και χρηματική ποινή 100 ευρώ με τριετή αναστολή επέβαλε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στον 39χρονο αυτοαποκαλούμενο «Άνθρωπο του Θεού» και επικεφαλής της αίρεσης «Εκκλησία των Εθνών», Χαράλαμπο Τσακωνίδη.
Στο εδώλιο κάθισε μαζί του και ο στενός συνεργάτης του, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 2 μηνών και 15 ημερών, επίσης με τριετή αναστολή.
Το δικαστήριο τούς έκρινε ένοχους για παράνομη λειτουργία ευκτηρίου οίκου χωρίς άδεια αρμόδιας αρχής, καθώς, μετά από ελέγχους της αστυνομίας, είχε προκύψει ότι λειτουργούσαν χώρο λατρείας χωρίς άδεια στο πρώην κέντρο διασκέδασης «Νεράιδα», στην περιοχή του αεροδρομίου.
Είχαν προηγηθεί καταγγελίες για τελετές με εξορκισμούς, στην πλατεία Αριστοτέλους, γεγονός που είχε προκαλέσει εισαγγελική παρέμβαση.
Οι υπερασπιστές των δύο κατηγορούμενων ανέφεραν ότι τα άτομα που βρέθηκαν στο χώρο πραγματοποιούσαν εθελοντικά εργασίες, ενώ τόνισαν ότι πρόκειται για «αναγνωρισμένη θρησκεία».
«Μπέρδεψαν τα γραφεία μας με το χώρο της λατρείας»
Ο Χαράλαμπος Τσακωνίδης στην απολογία του έκανε λόγο για «παρεξήγηση» από πλευράς της Αστυνομίας. «Μάλλον μπέρδεψαν τα γραφεία της αστικής μας εταιρίας με τον χώρο της θρησκευτικής λατρείας» είπε και πρόσθεσε: «Πραγματοποιούνταν εργασίες από κάποιους εθελοντές, έκαναν βαψίματα, ίσως στοκαρίσματα. Μας είπαν ότι θα συλληφθούμε επειδή λειτουργούμε σε χώρο χωρίς άδεια, ενώ ήμασταν εκεί για άλλο λόγο. Πώς θα κάναμε λειτουργίες σε χώρο που γίνονται εργασίες; Αυτό θα ήταν προσβολή», είπε και συμπλήρωσε ότι μέχρι να λάβει την άδεια ο χώρος τους, έκαναν λειτουργίες και τελετές στο βουνό και την ύπαιθρο.
Σε ερώτηση του προέδρου του δικαστηρίου για το τί πρεσβεύει η πίστη του, ο ίδιος έκανε λόγο για «χαρισματική εκκλησία χριστιανικού δόγματος» και «πράξεις λατρείας με τη χρήση νέων τεχνολογιών».
«Έχουμε δυο γραμμές, μια γραμμή προσευχής και μία δεύτερη γραμμή ομολογιών». Όπως τόνισε ο ίδιος, ως χώροι λατρείας χρησιμοποιούνται υπαίθριοι χώροι, όπως βουνά, αλλά και μισθωμένες αίθουσες δεξιώσεων και συνεδριάσεων.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο δεύτερος κατηγορούμενος, φοιτητής Πολυτεχνείου, ο οποίος στην απολογία του αποκαλούσε τον συγκατηγορούμενό του «πάτερ».