Τη ραγδαία αύξηση στη χρήση κοκαΐνης αποκαλύπτουν τα τροχαία δυστυχήματα που έγιναν στη βόρεια Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα όσα είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ιατροδικαστής Αγγελική Ζαγγελίδου, η οποία μάλιστα τονίζει ότι τα ποσοστά ανέβηκαν μετά τα lockdown.
Επίσης, στις νεαρές ηλικίες κυριαρχούν οι ψυχοτρόπες ουσίες, αλλά και ο συνδυασμός κατασταλτικών και διεγερτικών ουσιών, το «speedball».
Αν και τα οπιοειδή παραμένουν το Νο1 ναρκωτικό στην Ελλάδα, έχει μειωθεί ο αριθμός των χρηστών που προτιμούν την ηρωίνη. Και οι ειδικοί του ΟΚΑΝΑ από τη μεριά τους παρατηρούν αύξηση των διεγερτικών ουσιών (κοκαΐνη, μεθαμφεταμίνη). Μάλιστα, η κακής ποιότητας μεθαμφεταμίνη (η «σίσα» όπως αποκαλείται στις πιάτσες) είναι… ανερχόμενη ουσία – προς το παρόν κυρίως στην Αθήνα και λιγότερο στη Θεσσαλονίκη.
Με στόχο τη «χαρτογράφηση» των ουσιών που επικρατούν στο πεδίο, για πρώτη φορά ο ΟΚΑΝΑ συμμετέχει στο πρόγραμμα ESCAPE του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας. Από τα υπολείμματα στις σύριγγες που συλλέχθηκαν από τους streetworkers σε σημεία συνάθροισης ενεργών χρηστών, και τα οποία αναλύθηκαν στο Εργαστήριο Τοξικολογίας του ΑΠΘ, βρέθηκε κυρίως speedball, σε ένα μίγμα ηρωίνης και κοκαΐνης.
Τα δε στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης δείχνουν ότι οι χρήστες δεν προτιμούν τη σύριγγα, αλλά την εισπνοή των ναρκωτικών και τη χρήση παραισθησιογόνων χαπιών.
Πάντως, στην Ελλάδα ο αριθμός των θανάτων από υπερβολική δόση παραμένει σταθερός τα τελευταία χρόνια· ο ΟΚΑΝΑ ζητά την πλήρη διεύρυνση του πλαισίου χορήγησης της ναλοξόνης απ’ όλους.
«Σήμερα το αντίδοτο στο θάνατο είναι διαθέσιμο και δίνει τη δυνατότητα να μηδενίσουμε την απώλεια ανθρώπινης ζωής από υπερδοσολογία. Από την ημέρα διεύρυνσης του πλαισίου χορήγησης της ναλοξόνης έχουν σωθεί περισσότερες από 120 ζωές σε δομές του ΟΚΑΝΑ και στο πεδίο» σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Χριστίνα Συργκάνη, υπεύθυνη του τμήματος Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων του ΟΚΑΝΑ.