104 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και το τεκμηριωμένο ιστορικά έγκλημα παραμένει ατιμώρητο, ενώ η επούλωση πολλών τραυμάτων ακόμα δεν έχει καταστεί δυνατή κυρίως γιατί ο θύτης δεν το έχει αναγνωρίσει και δεν έχει επανορθώσει.
Φέτος, το 42ο Πανελλήνιο Ιστορικό Συνέδριο της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας, που πραγματοποιείται το τριήμερο 10-12 Μαΐου 2023, στο Κέντρο Ιστορίας του δήμου Θεσσαλονίκης, είναι αφιερωμένο σε αυτό ακριβώς το έγκλημα, της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Η τελετή έναρξης του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τετάρτης 10 Μαΐου, στις 19:00, και στο πλαίσιό της θα υπάρξει στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Η Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου: ιστορική, νομική και γενοκτονολογική προσέγγιση». Στην στρογγυλή τράπεζα συμμετέχουν:
- ο ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης με το θέμα «Η γυναικοκτονία των Ελληνίδων του Πόντου»
- ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Νικόλαος Ζάικος, με το θέμα «Δίκαιο και ατιμώρητα μαζικά εγκλήματα του παρελθόντος. Η περίπτωση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου»
- ο δρ Ιστορίας Θεοδόσης Κυριακίδης με το θέμα «Μεθοδολογικές και θεωρητικές προσεγγίσεις στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου».
Το συντονισμό της στρογγυλής τράπεζας έχει ο επίκουρος καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών, στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Κυριάκος Χατζηκυριακίδης.
Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθούν και τα εγκαίνια της έκθεσης Ο Ελληνισμός του Πόντου, που θα λειτουργεί στο χώρο. Στην έκθεση συμμετέχουν 17 καλλιτέχνες ενώ είναι υπό την επιμέλεια της Σοφίας Αμπερίδου. Στην τελετή έναρξης συμμετέχουν και οι μουσικοί Βασίλης Μαυρομουστακίδης (λύρα), Κατερίνα Παπαδοπούλου (ούτι) και η Παναγιώτα Αμπερίδου (φωνή).
Το πρόγραμμα του συνεδρίου Ιστορίας
Οι εργασίες του Συνεδρίου, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Τομέα Αρχαίας Ελληνικής και Ρωμαϊκής, Βυζαντινής και Μεσαιωνικής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και το δήμο Θεσσαλονίκης, θα συνεχιστούν την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Μαΐου.
Στις συνεδρίες θα γίνουν ελεύθερες ανακοινώσεις, στις οποίες συμμετέχουν τακτικά και έκτακτα μέλη της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας, διακεκριμένοι επιστήμονες που θεραπεύουν όλες τις περιόδους της ελληνικής Ιστορίας, νέοι ερευνητές και υποψήφιοι διδάκτορες ελληνικών ΑΕΙ και ερευνητικών κέντρων. Δείτε το πρόγραμμα: