Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει η πολιτική της να καθοδηγείται από τα εξώφυλλα περιοδικών, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Δεν θα επιτρέψουμε η εσωτερική πολιτική μας να καθοδηγείται και την εθνική βούληση να επηρεάζεται από τα εξώφυλλα περιοδικών, τα οποία είναι ο επιχειρησιακός μηχανισμός παγκόσμιων δυνάμεων», έγραψε ο Ερντογάν στο Twitter.
Ο Ερντογάν έκανε τα σχόλια αυτά αφού το βρετανικό περιοδικό The Economist τον στοχοθέτησε με ένα εξώφυλλο που έγραφε «Σώστε τη δημοκρατία», «Ο Ερντογάν πρέπει να φύγει», «Ψηφίστε!».
Προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στην Τουρκία στις 14 Μαΐου. Στην ψηφοφορία για τον πρόεδρο, οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν ανάμεσα στον Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει την επανεκλογή του, και τους υποψηφίους της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, Μουχαρέμ Ιντζέ και Σινάν Ογκάν.
Εξάλλου 24 πολιτικά κόμματα και 151 ανεξάρτητοι υποψήφιοι διεκδικούν έδρες στο 600μελές τουρκικό κοινοβούλιο.
Γερμανία: «Απόφαση μεταξύ δικτατορίας και δημοκρατίας»
Υπέρ της καταψήφισης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές της Τουρκίας στις 14 Μαΐου τάσσεται η ηγεσία των Πρασίνων στη Γερμανία, κάνοντας λόγο για «απόφαση μεταξύ δικτατορίας και δημοκρατίας» και για «ευκαιρία να επιστρέψουμε στη δημοκρατία και το κράτος δικαίου».
Με έγγραφο που εγκρίθηκε από την Ομοσπονδιακή Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος και έχει στη διάθεσή του το περιοδικό Der Spiegel, το συγκυβερνών κόμμα καλεί όσους ζουν στη Γερμανία και έχουν δικαίωμα ψήφου στην Τουρκία «να εργαστούν για τη δημοκρατική διαδικασία αλλαγής».
Προειδοποιεί μάλιστα ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία μπορούν να επαναληφθούν μόνο εφόσον η Άγκυρα «κάνει στροφή προς τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου».
Σύμφωνα με το περιοδικό, οι συμπρόεδροι Ρικάρντα Λανγκ και Όμιντ Νουριπούρ ζητούν ανοιχτά την καταψήφιση του Τούρκου προέδρου: «Με τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, έπειτα από χρόνια αυταρχικής ηγεσίας υπό τον πρόεδρο Ερντογάν, υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία να επιστρέψουμε στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου. Ζητούμε από όλους τους ανθρώπους που ζουν στη Γερμανία και έχουν δικαίωμα ψήφου στην Τουρκία, να λάβουν μέρος στις εκλογές της 14ης Μαΐου και να εργαστούν για τη δημοκρατική διαδικασία αλλαγής», αναφέρεται στο κείμενο.
Στη Γερμανία ζουν περίπου τρία εκατομμύρια πολίτες τουρκικής καταγωγής, εκ των οποίων περίπου οι μισοί έχουν δικαίωμα ψήφου. Η εκλογική διαδικασία για τους απόδημους ολοκληρώνεται στις 9 Μαΐου.