Οι εκλογές με απλή αναλογική βγάζουν κυβέρνηση και γι’ αυτό δεν είναι εκλογές χαλαρής ψήφου, ανέφερε στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του “Σκάι”, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.
Στο ερώτημα για το πώς θα προκύψει κυβέρνηση με τους συσχετισμούς που εμφανίζουν τώρα οι δημοσκοπήσεις απάντησε: «Έχω την πεποίθηση ότι το 1ο με το 3ο κόμμα θα μπορούν να κάνουν κυβέρνηση με την απλή αναλογική. Αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα θα μπορεί να κάνει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, αν είναι η ΝΔ θα μπορεί επίσης αλλά και δεν ξέρω αν θα θέλει. Υπάρχει ένα επιπλέον θέμα, ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι θέλει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, δεν ξέρω αν μπορεί να κάνει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση με τον Βορίδη και τον Πλεύρη και υπάρχει και ένα ακόμη μικρό θεματάκι, δεν τον παρακολουθούσα εγώ τον κ. Ανδρουλάκη, ο κ. Μητσοτάκης τον παρακολουθούσε».
Αύριο η παρουσίαση του «Συμβολαίου για την αλλαγή»
Σε παρατήρηση για τη θέση του κ. Ανδρουλάκη “όχι Τσίπρας ή Μητσοτάκης για πρωθυπουργός” απάντησε: «Το ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός θα το λύσει ο ελληνικός λαός. Αύριο θα καταθέσω στον ελληνικό λαό και στα κόμματα αυτό που εμείς ονομάζουμε συμβόλαιο αλλαγής, τις 11 δεσμεύσεις για προγραμματική σύγκλιση μετά τις εκλογές. Ο κ. Ανδρουλάκης θα πει τις απόψεις του θα τις ακούσουμε και θα τις συζητήσουμε μετά τις εκλογές. Σε όλη την Ευρώπη συμβαίνει πρωθυπουργός να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, ο Σολτς όταν πήρε 24% στην Γερμανία δεν του είπε κανείς “σήκω φύγε για να συζητήσουμε”. Την επόμενη ημέρα θα έχουμε την ευθύνη να φτιάξουμε μία κυβέρνηση σταθερότητας και μακράς πνοής». Σε παρατήρηση ότι ο τίτλος “συμβόλαιο αλλαγής” παραπέμπει σε παλιά συνθήματα του ΠΑΣΟΚ όπως “συμβόλαιο με τον λαό και Αλλαγή”, απάντησε με χιούμορ λέγοντας «αφού πρέπει να έχουμε και το ΠΑΣΟΚ την επόμενη ημέρα, τι να κάνουμε;». Υποστήριξε, πάντως, ότι «την αλλαγή την θέλει η πλειοψηφία των πολιτών. Το κρίσιμο είναι ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί. Οι εκλογές δεν είναι χαλαρές θα βγάλουν κυβέρνηση». Σε ερώτηση για το αν η πρόσκληση για προοδευτική κυβέρνηση απευθύνεται και στον κ. Βαρουφάκη είπε: «Εγώ θέματα νομίσματος δεν έβαλα ούτε όταν το έβαζε ο Σόιμπλε το 2015 και εκεί χωρίσανε οι δρόμοι μας (με τον Γιάνη Βαρουφάκη), δεν θα το βάλω τώρα».
Πόσο κοστίζει το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ
Απαντώντας στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού για το πόσο κοστίζει το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Κάθε μέρα αλλάζει ο λογαριασμός. Τον Σεπτέμβριο που είχα παρουσιάσει το ίδιο πρόγραμμα το είχε κοστολογήσει στα 25 δισ. ευρώ, μετά πήγε στα 45 μετά στα 85 και τώρα 76. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κοστίζει σε ετήσια βάση τα μισά από αυτά που έδωσαν σε απευθείας αναθέσεις, 5,5 δισ. ευρώ. Λέει ότι θα χρεοκοπήσουμε τη χώρα ο επικεφαλής της παράταξης που χρεοκόπησε δύο φορές τη χώρα, το 2009 και το 2015 όταν άφησαν τη χώρα με άδεια ταμεία. Επιπλέον όταν βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια το 2018, είχε πει ότι φέραμε 4ο μνημόνιο, το ίδιο λέει και τώρα».
Μείωση έμμεσων φόρων από την αρχή της διακυβέρνησης
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι από τα πρώτα μέτρα της διακυβέρνησής του θα είναι «η μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στα καύσιμα. «Η κυβέρνηση διατηρεί υψηλά τον ΦΠΑ και έτσι κάνει αναδιανομή. Που πάνε τα 4,5 δισ.; Τα δίνει για επιδοτήσεις και καταλήγουν ξανά σε σούπερ μάρκετ, σε εταιρείες ενέργειας, σε εταιρείες καυσίμων. Η ακρίβεια είναι εισαγόμενη αλλά η αισχροκέρδεια είναι ελληνική. Η Ελλάδα έχει την ακριβότερη τιμή στην χονδρική της ενέργειας» σημείωσε.
Τέλος ήταν κατηγορηματικός ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού όπως και η 13η σύνταξη είναι εξαγγελίες που τις αντέχει η ελληνική οικονομία, ενώ για την μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ ανέφερε ότι δεν τίθεται καν θέμα επιβάρυνσης απλώς το δημόσιο θα έχει μικρότερα έσοδα από τα 4,5 δισ. ευρώ που είχε το 2022.
«Ο κ. Μητσοτάκης θα λογοδοτήσει για τα εξοπλιστικά»
Για τα εξοπλιστικά ανέφερε: «Ο κ. Μητσοτάκης θα απολογηθεί για την πολιτική του στα εξοπλιστικά. Έδωσε 15 δισ. για εξοπλιστικά, περισσότερα από την περίοδο των σκανδάλων Τσοχατζόπουλου χωρίς ούτε ένα ευρώ στην ελληνική πολεμική βιομηχανία, είναι δυνατόν;». Δεν απάντησε για το αν θα κάνει εξεταστική αλλά επανέλαβε ότι θα γίνει έλεγχος και προσέθεσε: «Θα διεκδικήσουμε από τους φίλους μας τους Γάλλους ένα σημαντικό μέρος του πρότζεκτ των Ραφάλ να γίνει από την Ελληνική Βιομηχανία».
Για τον φράχτη στον Έβρο ανέφερε: «Το 2015 υπήρχε ο φράχτης αλλά δεν μας έσωσε. Το μεταναστευτικό είναι πιο περίπλοκο, αν μπορούσε να αντιμετωπιστεί με φράχτες θα το είχαμε αντιμετωπίσει και εμείς και αλλού. Αν με βάση τα επιχειρησιακά σχέδια κριθεί ότι πρέπει να επεκταθεί δεν θα το αρνηθούμε. Αλλά το προσφυγικό- μεταναστευτικό χρειάζεται αλλαγή πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά και το ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία απάντησε: «Αν δεν λυθεί η κρίσιμη και μεγάλη διαφορά για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα πώς θα πάμε σε συνεκμετάλλευση; Πρώτα θα ορίσουμε ποια είναι τα σύνορά μας και μετά θα συζητήσουμε για συνεκμετάλλευση. Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια ζήσαμε ένταση με την Τουρκία, μετά τον σεισμό στη γείτονα έχει καταλαγιάσει. Μετά τις εκλογές και στις δύο χώρες θα έχουμε δυνατότητες αλλά και δυσκολίες, γιατί ναι μεν η Τουρκία έχει μειώσει τη ρητορική της αλλά δεν έχει φύγει από τις διεκδικήσεις της που είναι εκτός του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα πρέπει να βάλλει τη δική της ατζέντα. Η τελωνειακή ένωση Τουρκίας-ΕΕ πρέπει να συνδεθεί με την προοπτική παραπομπής των ελληνοτουρκικών διαφορών στη Χάγη με τις δύο κόκκινες γραμμές που βάζουμε, ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες και δεν αμφισβητείται το δικαίωμα άμυνας των νησιών».
Τέλος για το αν θα σταματήσουν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες απάντησε: «Η προοπτικές αξιοποίησης είναι πεπερασμένες. Αν πάντως υπάρξουν από τις έρευνες κοιτάσματα θα αξιοποιηθούν. Ωστόσο η Ελλάδα θα πρέπει να προσανατολιστεί προς της Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ