Την αρμενική λέξη shorva σίγουρα δεν χρειαζόμαστε λεξικό για να την μεταφράσουμε, οπότε ας εστιάσουμε στα gldrig.
Στον τίτλο την αποδώσαμε με τη λέξη «μπιφτεκάκια».
Θα μπορούσαμε να τα αποκαλέσουμε κεφτεδάκια, ωστόσο για να γίνουν τα gldrig πιέζουμε ανάμεσα στα χέρια μας μικρές ποσότητες κιμά, κι έτσι αντί για το σφαιρικό σχήμα του κεφτέ, έχουμε κάτι που θυμίζει έναν μικρό δίσκο – άρα, με τα δικά μας δεδομένα, μοιάζει περισσότερο με μπιφτέκι.
ΥΛΙΚΑ
Για τα gldrig
½ κιλό κιμά |
½ φλ. πλιγούρι (μέτριο) |
1 κ.σ. ντοματοπελτέ |
τριμμένο κόκκινο και μαύρο πιπέρι |
αποξηραμένο βασιλικό |
αλάτι |
1 κ.σ. βούτυρο ghee («καθαρό») για το τηγάνισμα |
Για το ζωμό (σούπα)
2 λίτρα νερό |
2 κ.σ. ντοματοπελτέ |
τριμμένο κόκκινο και μαύρο πιπέρι |
αποξηραμένο βασιλικό |
αλάτι |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Αναμιγνύουμε τα υλικά για τα gldrig.
- Τα ζυμώνουμε με βρεγμένα χέρια και τα πλάθουμε σε σχήμα και μέγεθος καρυδιού. Πιέζουμε και δίνουμε σχήμα δίσκου.
- Τα τηγανίζουμε στο βούτυρο
- Βράζουμε το νερό για το ζωμό.
- Προσθέτουμε τον πελτέ, τα μυρωδικά/μπαχαρικά, και τέλος τους κεφτέδες, και μαγειρεύουμε μέχρι να «δέσει» η σούπα.