Τη μνήμη του 1,5 εκατομμυρίου θυμάτων της Γενοκτονίας που υπέστησαν από τους Τούρκους, τίμησαν οι Αρμένιοι της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 108 χρόνων από το τραγικό γεγονός.
Σε μια σεμνή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, παρουσία βουλευτών, εκπροσώπων των Αρχών της πόλης και πλήθος κόσμου και στη συνέχεια με κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού, οι Αρμένιοι απέτιναν φόρο τιμής στους αδικοχαμένους νεκρούς τους.
Με μια φωνή ζήτησαν να αναγνωριστεί διεθνώς το έγκλημα της Γενοκτονίας, τονίζοντας πως αυτό, δυστυχώς, συνεχίζεται και σήμερα, με όσα βιώνουν οι ομοεθνείς τους από τους Αζέρους και με τη στήριξη των Τούρκων, στο Αρτσάχ.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την εισήγηση της εκπροσώπου της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, Αλεξίας Ραφαηλίδου, η οποία αναφέρθηκε στο αρμένικο ζήτημα και στα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας, σημειώνοντας ότι το έγκλημα έχει αναγνωριστεί από σειρά κοινοβουλίων ανά τον κόσμο και διεθνείς οργανισμούς. «Η ατιμωρησία του θύτη έχει ως αποτέλεσμα και σήμερα να ενθαρρύνει το Αζερμπαϊτζάν και να το στηρίζει με όπλα, με τα οποία μάχεται τον αρμένικο λαό», τόνισε η Αλεξία Ραφαηλίδου. Σήμερα, πρόσθεσε, «η τουρκική αναθεωρητική πολιτική αρνείται τη γενοκτονία που διέπραξε σε βάρος του αρμενικού λαού και προσπαθεί να αναβιώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία, υπηρετώντας το δόγμα του παντουρκισμού».
Ο υφυπουργός Εσωτερικών και αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, παίρνοντας το λόγο υπογράμμισε ότι οι μνήμες για τα θύματα εθνών δεν παραγράφονται. «Τιμούμε τα θύματα της 24ης Απριλίου, μιας Γενοκτονίας με θλιβερό απολογισμό 1,5 εκατομμύριο νεκρούς. Συνεχίζουμε τον αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, όπως και γι’ αυτήν των Ποντίων, μέχρι την τελική δικαίωση. Στέλνουμε μήνυμα σε κάθε σουλτάνο που επιδιώκει τον αναθεωρητισμό και τον επεκτατισμό», σημείωσε ο Σταύρος Καλαφάτης.
«Τιμούμε τους αγιοποιημένους νεκρούς μας»
Για την αγιάτρευτη πληγή και πόνο που προκαλείται από την άρνηση της Γενοκτονίας έκανε λόγο ο πρέσβης στην Ελλάδα της Δημοκρατίας της Αρμενίας Τιγκράν Μκρτσιάν. «Τιμούμε τα θύματα στην Ελλάδα, σε μία φιλική χώρα, όπου βρήκαν ασφαλές καταφύγιο πολλοί από τους Αρμένιους που υπέστησαν Γενοκτονία. Αυτή παραμένει αγιάτρευτη πληγή. Η συνέχιση άρνησης της Γενοκτονίας αυξάνει περισσότερο τον πόνο μας καθώς και την πιθανότητα να επαναληφθεί», τόνισε ο Αρμένιος πρέσβης στο μήνυμά του που διάβασε ο επίτιμος πρόξενος της χώρας στη Θεσσαλονίκη Σαρκίζ Νταγκαζιάν.
Ο πρέσβης έκανε λόγο και για τους 120.000 Αρμένιους, εκ των οποίων τα 30.000 παιδιά, που βρίσκονται σήμερα υπό πολιορκία από τους Αζέρους στη Δημοκρατία του Αρτσάχ και αντιμετωπίζουν τεράστιες στερήσεις. Όπως είπε, ο στόχος είναι να απομακρυνθούν οι Αρμένιοι από την πατρογονική τους γη, τη στιγμή που συνεχίζονται πολεμικά γεγονότα από την επιθετική τακτική του Αζερμπαϊτζάν.
Ο επίτιμος πρόξενος της Δημοκρατίας της Αρμενίας, από την πλευρά του, επισήμανε πως «ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι εξοντώθηκαν με μόνο λόγο την εθνική τους καταγωγή και τη θρησκευτική συνείδηση. Αυτό αποτελεί τον ορισμό της γενοκτονίας σύμφωνα με τη σχετική σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η ατιμωρησία επιτρέπει τη συνέχιση των γενοκτονιών. Αυτή ακριβώς η ατιμωρησία της Γενοκτονίας των Αρμενίων δημιούργησε τις προϋποθέσεις για το ολοκαύτωμα των Εβραίων κάποια χρόνια αργότερα και για άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα οποία συνεχίζονται μέχρι και σήμερα».
Για επέτειο οδύνης και αλληλεγγύης και για έγκλημα με 1,5 εκατομμύρια θύματα, το οποίο σήμερα συνεχίζεται στο Αρτσάχ, έκανε λόγο στο μήνυμά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. «Δεν ξεχνούμε τη Γενοκτονία που διαπράχθηκε και συνεχίζουμε την αλληλεγγύη μας προς τον αρμένικο λαό. Ζητούμε μία μεγάλη συγνώμη και άρση των παρανομιών σε βάρος Αρμενίων, Κυπρίων και Κούρδων», σημείωσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας.
«Ο ίδιος πρωταγωνιστής σε όλες τις “μαύρες” επετείους»
Για «ίδιο πρωταγωνιστή σε όλες “μαύρες” επετείους έκανε λόγο από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, τονίζοντας ότι οι Αρμένιοι αποτελούν για τους Έλληνες παράδειγμα προς μίμηση.
«Διεκδίκησαν και κατάφεραν να πετύχουν την αναγνώριση της Γενοκτονίας τους από περισσότερα από τριάντα κράτη. Η στιγμή της δικαίωσης δεν αργεί, αφού η συζήτηση για καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων είναι πάντοτε επίκαιρη. Η πορεία για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων θα γίνει φάρος για τις αναγνωρίσεις των Γενοκτονιών των Ποντίων, των Μικρασιατών και των Θρακών», είπε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι στο κτήριο του δημαρχείου θα κρέμεται ένα μεγάλο πανό, για να θυμίζει το έγκλημα που έγινε πριν από 108 χρόνια και ένας δρόμος της πόλης θα αναφέρεται στο θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας του αρμένικου λαού.
Οι χαιρετισμοί έκλεισαν με τον εκπρόσωπο της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος Χατσίκ Μαρουκιάν, ο οποίος είπε ότι «με περίσσιο θάρρος και πείσμα οι Αρμένιοι πέτυχαν την αναγνώριση της Γενοκτονίας από σειρά κρατών» και σημείωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν αποτελεί, σήμερα, εστία προπαγάνδας και σφαγής σε βάρος του αρμενικού λαού. «Στο Αρτσάχ συνεχίζεται το έγκλημα και παραβιάζονται οι όροι εκεχειρίας. Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την επιστροφή των εδαφών», τόνισε ο Χατζίκ Μαρουκιάν.
«Οι απόγονοι των θυμάτων θυμούνται για να ζουν ελεύθερα»
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο μόνιμος επίκουρος καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Ιάκωβος Ακτσόγλου, ο οποίος υπογράμμισε ότι ξεκάθαρα πρόκειται για Γενοκτονία σε βάρος των Αρμενίων, αφού τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν, συνιστούν αυτό που αργότερα ονομάστηκε από τους ειδικούς ως Γενοκτονία.
Μίλησε για την αφύπνιση της αρμενικής εθνικής συνείδησης επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αναφέρθηκε στα γεγονότα που χρησιμοποίησαν διαχρονικά οι Τούρκοι ως αφορμές για τη διάπραξη της Γενοκτονίας. Όπως είπε, ο πρώτος κύκλος αίματος σε βάρος των Αρμενίων άνοιξε τη δεκαετία του 1860 και συνεχίστηκε με σκληρότερο τρόπο από την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα και μέχρι το 1915, έως την 24η Απριλίου του συγκεκριμένου έτους που οι Τούρκοι εκτέλεσαν τους φυσικούς αρχηγούς των Αρμενίων.
«Σήμερα οι απόγονοι τους ζουν σε διάφορες χώρες ελεύθερα και θυμούνται. Θυμούνται, για να μπορούν να ζουν ελεύθερα. Πρέπει να θυμόμαστε, μέχρι ο δράστης να ομολογήσει, να παραδεχτεί το έγκλημά του», σημείωσε ο Ιάκωβος Ακτσόγλου.
Η εκδήλωση περιλάμβανε και μουσικό μέρος. Το Φωνητικό Σύνολο Δήμου Καλαμαριάς, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Κούκα, παρουσίασε μελοποιημένα αποσπάσματα από τη Θεία Λειτουργία και το παραδοσιακό «Garoun a».
Ακολούθησε σιωπηλή πορεία, με πανό και αρμένικες και ελληνικές σημαίες. Μέσω των οδών Εθνικής Αμύνης και Νικολάου Γερμανού και της Λεωφόρου Στρατού η πορεία κατέληξε στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού, όπου κατατέθηκε σειρά στεφάνων.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με ενός λεπτού σιγή και τον ελληνικό εθνικό ύμνο.
Δείτε φωτογραφίες από την κεντρική πολιτική εκδήλωση της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη:
Κείμενο, φωτογραφίες: Ρωμανός Κοντογιαννίδης.