Τα αίτια που οδήγησαν στις διώξεις και στη Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους θα επιδιώξει να φωτίσει ο Ιάκωβος Ακτσόγλου (επίκουρος καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με γνωστικό αντικείμενο την «Τουρκική Ιστορία του 19ου-20ού αιώνα»), ως κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης που θα πραγματοποιήσουν οι Αρμένιοι της Θεσσαλονίκης για τη συμπλήρωση 108 χρόνων από τα δραματικά γεγονότα του 1915.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Απριλίου, στις 12:00 το μεσημέρι, στην αίθουσα της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης.
«Κατά την ομιλία μου δεν θα αναφερθώ σε τετριμμένες γνώσεις, δηλαδή πώς μαζέψανε τους Αρμένιους οι Τούρκοι, τους δρόμους της εξορίας που τους οδήγησαν και πόσες ψυχές χάθηκαν σε αυτούς τους δρόμους. Με ενδιαφέρει να παρουσιάσω το γιατί συνέβησαν αυτά τα δραματικά γεγονότα. Θα αναφερθώ στο πώς εξελίχθηκε η ιστορία του αρμενικού ζητήματος τον 19ο και τον 20ό αιώνα μέχρι τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο», λέει στο pontosnews.gr ο Ι. Ακτσόγλου.
Ειδικότερα, όπως μας λέει, μία από τις βασικές αιτίες που οδήγησαν στις διώξεις και τη Γενοκτονία των Αρμενίων, ήταν ότι το αρμενικό ζήτημα αποτελούσε επικίνδυνη κατάσταση για το κράτος που επιδίωκαν να δημιουργήσουν οι Νεότουρκοι.
«Το αρμενικό ζήτημα προκαλούσε την εμπλοκή των ευρωπαϊκών δυνάμεων, και αυτό οι Τούρκοι θεωρούσαν ότι έχει επικινδυνότητα για το κράτος τους. Έτσι, αποφάσισαν να τους εξορίσουν και να τους εξολοθρεύσουν, χωρίς όμως να καταλαβαίνουν τι είναι αυτό, στην ουσία, που προκαλούσε την εμπλοκή των ευρωπαϊκών δυνάμεων.
»Η ίδια η κακομεταχείριση των μη μουσουλμανικών πληθυσμών από τους Τούρκους ήταν η αιτία που προκαλούσε την εμπλοκή των Ευρωπαίων», τονίζει στο pontosnews.gr ο επίκουρος καθηγητής.
Δημιουργία μουσουλμανικού εθνικού κράτους και αστικής τάξης
Κατά τον Ιάκωβο Ακτσόγλου, μια δεύτερη αιτία για τον εκτοπισμό και τη Γενοκτονία των Αρμενίων ήταν ότι οι Τούρκοι, με τη βοήθεια σε ιδεολογικό επίπεδο των φίλων τους των Γερμανών, αντιλήφθηκαν ότι προκειμένου να δημιουργήσουν ένα εθνικό κράτος και μια κατάσταση με κυρίαρχη ιδεολογία τον τουρκισμό, θα έπρεπε να «καθαρίσουν» όλους τους υπόλοιπους από την περιοχή.
«Μέχρι τότε η αστική τάξη του κράτους των Οσμανών είχε εθνικοθρησκευτικά χαρακτηριστικά, τα οποία δεν εξυπηρετούσαν τις δικές τους ανάγκες. Παράλληλα, η αστική τάξη διαχειριζόταν τον πλούτο της χώρας, με αποτέλεσμα αυτός να βρίσκεται σε χέρια μη μουσουλμάνων. Έτσι, αποφάσισαν να αποκτήσει το κράτος τους αστική τάξη με τα δικά τους εθνικά χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό ξεπάστρεψαν τους “κακούς” και τους πήραν και τα χρήματά τους», σημειώνει.
Πρώτη γενοκτονία, αυτή των Θρακών
Τέλος, τονίζει ότι η πολιτική γενοκτονιών που εφάρμοσαν οι Τούρκοι δεν ξεκίνησε από τους Αρμένιους και ότι η συγκεκριμένη χριστιανική εθνότητα δεν αποτέλεσε τα πρώτα θύματα των Τούρκων.
«Η πολιτική γενοκτονίας των Οσμανών ξεκίνησε από τους Θράκες, την άνοιξη του 1913, όταν κάηκαν ολόκληρα χωριά. Με την κάθοδο των Βουλγάρων στη Θράκη, οι Οσμανοί αποχωρούσαν και έκαιγαν τα χωριά των Θρακών. Τα ίδια χωριά κάηκαν, βέβαια, πάλι κατά την αποχώρηση των Βουλγάρων», σημειώνει ο επίκουρος καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Ιάκωβος Ακτσόγλου.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης