Ο Νίκος Σωματαρίδης είναι «ο άνθρωπος που αφιέρωσε τη ζωή του στη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς και συνδέθηκε όσο κανείς άλλος της γενιάς του –ή μεταγενέστερος– με το χορό Σέρρα, τον ποντιακό Πυρρίχιο», έγραφε η Αλεξία Ιωαννίδου στην εισαγωγή της συνέντευξης που του πήρε λίγους μήνες πριν. Κι αυτό είναι κάτι αδιαμφισβήτητο, όπως αδιαμφισβήτητος είναι και ο χαρακτηρισμός «πολυσχιδής», που του αποδίδει αμέσως μετά.
Γιατί ο Νίκος Σωματαρίδης έκανε πολλά και διαφορετικά για τον ποντιακό πολιτισμό, θεράπευσε με αγάπη την παράδοση και τις τέχνες του ξεριζωμένου ποντιακού λαού.
Μια άλλη εστία που συντηρεί άσβεστη τη φλόγα της ποντιοσύνης είναι από την καταβολή της και η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης. Και όπως ήταν φυσικό, ο Σωματαρίδης συμπορεύτηκε μαζί της, υπήρξε μέλος της, χόρεψε στις τάξεις της, αλλά δημοσίευσε και γραπτά του στις σελίδες της μηνιαίας εφημερίδας της.
Ο λόγος για Το Βήμα της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, που από τον Σεπτέμβριο του 2020 έχουμε τη χαρά να ξεφυλλίζουμε ηλεκτρονικά, χάρη στις προσπάθειες της ΕΛΘ να αναδείξει «πολλά στοιχεία από τη ζωή και τη δράση του σωματείου στο παρελθόν. Με αυτόν τον τρόπο θα επανέρχονται στο προσκήνιο ενδιαφέροντα άρθρα, ανακοινώσεις, επιστολές, ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία, διηγήματα, ποιήματα κλπ., όπου αποτυπώνονται οι σημαντικές δράσεις της Ευξείνου Λέσχης, την εποχή εκείνη. Αναδεικνύεται, επίσης, η εθνική, κοινωνική και πολιτιστική προσφορά της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, καθώς και οι οραματισμοί των ανθρώπων της», όπως έγραφε τότε το δελτίο Τύπου.
Έτσι, στο 2ο κιόλας φύλλο της εφημερίδας (Ιούλιος 1960), συναντάμε το συνταρακτικό «Τραγούδι της “χαμένης πατρίδας”» του Νίκου Σωματαρίδη, που τότε υπογράφει ακόμα με την ιδιότητα του φοιτητή.
Το ανασύρουμε σήμερα, ως φόρο τιμής στην 104η επέτειο από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και τα 353.00 θύματα της θηριωδίας.