Σε επιφυλακή για τα όσα συμβαίνουν στο Σουδάν βρίσκεται το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, λόγω της παρουσίας στη χώρα πολλών ομογενών. Στο πλαίσιο αυτό ο Νίκος Δένδιας είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι – η Αίγυπτος, και ως μέλος του Αραβικού Συνδέσμου, έχει αναλάβει έντονη διπλωματική δράση. Στηρίζει τον σουδανικό στρατό και αντιτίθεται στην ανατροπή του από τους παραστρατιωτικούς.
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, μεταξύ άλλων, συζήτησαν το ενδεχόμενο συνεργασίας εάν αποφασιστεί επιχείρηση απεγκλωβισμού πολιτών, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Στο μεταξύ, μετά από παρέμβαση των ΗΠΑ διά του Άντονι Μπλίνκεν, οι δύο αντίπαλοι στρατιωτικοί διοικητές συμφώνησαν σε 24ωρη κατάπαυση του πυρός από τις 18:00 (τοπική ώρα· 19:00 ώρα Ελλάδας).
Πρωταγωνιστές στην αιματηρή σύγκρουση είναι ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και ο επικεφαλής των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, γνωστός ως Χαμέτι. Ο δεύτερος έχει υπό τις διαταγές του χιλιάδες παραστρατιωτικούς που έδρασαν στον πόλεμο του Νταρφούρ προτού γίνουν βοηθητικοί του στρατού.
Ο εμφύλιος για την εξουσία έχει μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 185 ανθρώπους σε όλη τη χώρα και έχει εκτροχιάσει το υποστηριζόμενο από τη διεθνή κοινότητα σχέδιο επιστροφής στην πολιτική διακυβέρνηση έπειτα από δεκαετίες αυταρχισμού και στρατιωτικών κυβερνήσεων.
Όταν τον Οκτώβριο του 2021 έγινε το στρατιωτικό πραξικόπημα στο Σουδάν των 45 εκατ. κατοίκων, οι δύο στρατηγοί συμμάχησαν για να ανατρέψουν τη μεταβατική κυβέρνηση, στην οποία συμμετείχαν πολίτες. Όμως με την πάροδο του χρόνου, ο Χαμέτι άρχισε να καταγγέλλει το πραξικόπημα.
Πρόσφατα έφτασε να ταχθεί στο πλευρό των πολιτών –με άλλα λόγια, εναντίον του στρατού– στις διαπραγματεύσεις για να σχηματιστεί νέα προσωρινή κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να προκληθεί αδιέξοδο στις συνομιλίες.